• Podcasty
  • Technické památky a zajímavosti
Technické památky a zajímavosti
4. březen 2023

Poslechněte si podcast: Železnice z Bruntálu do Malé Morávky má patrně největší sklon u nás

Postavení trati z Bruntálu do Malé Morávky předcházela zejména snaha zdejších podnikatelů o zlepšení odbytu výrobků, ale také surovin v podobě dřeva. Z původních velkých plánu na stavbu dokonce mezinárodní trati nakonec zůstala malá lokálka s úctyhodným převýšením.

03:52

Technické památky a zajímavosti

Vydává: Český rozhlas

Vydejte se s námi za technickými památkami a zajímavostmi v Olomouckém kraji. 

Web

30. prosinec 2023 03:22

Hrádek Kunzov připomíná šlechtické sídlo. Jako letní byt si ho nechal postavit továrník z Hranic

Hrádek Kunzov se nachází ve stejnojmenné osadě, přibližně v polovině cesty mezi obcemi Hrabůvka a Radíkov v Olomouckém kraji. Stojí na okraji lesa, hned u silnice a působí poněkud zvláštně. Trochu navozuje iluzi, že je miniaturou šlechtického sídla. Objekt v romantickém stylu si na počátku 20. století nechal postavit hranický továrník Antonín Kunz.

23. prosinec 2023 03:10

Centrum Dřevohostic na Přerovsku zdobí unikátní a taky originální betlém. Čítá 24 figur

S myšlenkou pořídit do městyse Dřevohostice dřevěný betlém v životní velikosti přišel před lety tehdejší starosta Ladislav Sigmund. Původně mělo jít jen o salaš a svatou rodinu. Jenže místní stolaři si na tento úkol netroufali.

16. prosinec 2023 03:26

Tři letouny byly sestřeleny nad Libinou v největší letecké bitvě nad Moravou

Do konce války chybělo něco přes půl roku a nad střední Moravou se schylovalo k největší letecké bitvě nad naším územím. Bylo to v neděli, 17. prosince 1944, kdy se nad Libinou střetl bombardovací svaz s německými stíhačkami. Dva spojenecké Liberátory a jedna německá stíhačka se za několik okamžiků zřítili k zemi kousek od obce.

9. prosinec 2023 03:11

Dávno zrušená úzkorozchodná železnice láká k procházkám

Železnice přinesla do Nízkého Jeseníku prosperitu a pokrok v cestování. Stejné to bylo, když se na konci předminulého století slavnostně budovala lokálka z Moravského Berouna do Dvorců. Vydržela v provozu necelých čtyřicet let a ještě před válkou ji zase rozmontovali. Na výlet po jejich zbytcích se však dá vydat i nyní.

2. prosinec 2023 03:00

Přerovské kino Hvězda patřilo k nejmodernějším své doby. Mohl se využívat i jako protiatomový kryt

V Přerově za minulého režimu existovalo bezmála 170 krytů civilní obrany. Po Praze jich město mělo nejvíce v republice. Jeden z největších zůstal dodnes v nezměněné podobě v podzemí kina Hvězda. Dovnitř se ale dostal jen málokdo. Lidé, kteří měli na starosti provoz a taky pár zahraničních delegací.

25. listopad 2023 03:20

Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem představuje i největší pohřební kočár u nás

Kočár jako technický výtvor a ukázka řemeslného mistrovství našich předků. Tak přistupuje k exponátům svého muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem jeho zakladatel Václav Obr. Díky nadšení pro kočáry, zde vznikla největší expozice těchto vozidel od českých a moravských výrobců na světě.

18. listopad 2023 03:16

Údolí u Javorníku skrývá unikátní vápenku z počátku 19. století

Kraji pod Rychlebskými horami se odpradávna říká kraj žuly a mramoru. Stopy po těžbě a zpracování nerostů zde najdeme na každém kroku. Třeba při silnici z centra Javorníku směrem do Travné, kde se ani ne kilometr za posledními domy Javorníka skrývá nejstarší šachtová vápenka olomouckého kraje.

11. listopad 2023 03:43

Klapperothova manufaktura v Šumperku byla první výrobnou manšestru mimo Británii

Nejstarší manufaktura na výrobu manšestru mimo britské ostrovy vznikla v Šumperku. Její kořeny sahají až do 18. století a nese jméno původně vídeňského obchodníka Johanna Ernsta Klapperotha. Najdeme ji na okraji historického centra města dodnes.

4. listopad 2023 03:59

Speleoterapii pro děti pomohli vytvořit horníci z uzavřených Zlatohorských dolů

Zlaté Hory patří nejen k nejseverněji položeným městům Slezska, ale také k místům s prastarou hornickou tradicí a co se moc neví, také s tradicí lázeňskou. Ta je pravda o něco mladší, ovšem zatímco doly už jsou na Zlatohorsku uzavřené, pacienti sem za léčbou jezdí dál, a to mimochodem i do podzemí.

28. říjen 2023 03:25

Mezi pěchotními sruby z třicátých let na Staroměstsku najdeme i unikátní dvojčata

Staroměstská pevnostní oblast je méně známým úsekem se značnou částí částečně dokončených staveb pohraničního opevnění z konce třicátých let 20. století. Dva pozoruhodné objekty těžkého opevnění najdeme v těsné blízkosti Starého Města pod Sněžníkem, kde se o tato „bunkrová dvojčata“ starají členové Beton Bunker clubu Kronfelzov.