Zdravíčko
6. únor 2024

Poslechněte si podcast: Kvůli rakovině tlustého střeva řada lidí umírá zbytečně. Stačí včas přijít na koloskopii, říká lékař

Kdo překročil padesátku a nejde na koloskopii, je kaskadér. To říká lékař Ivo Horný, primář strakonické interny a čestný člen České gastroenterologické společnosti. O důležitosti vyšetření mluví v magazínu Zdravíčko. Vysvětlí také, který pojem je správný – kolonoskopie, jak zákroku říká většina lidí, nebo koloskopie, jak ho označuje on sám.

30:59

Zdravíčko

Vydává: Český rozhlas

S lékaři a dalšími odborníky o zdraví, nemocech, léčbě i prevenci.

Web

Před čtyřmi dny 21:29

Káva zvyšuje účinek léků na bolest. V kombinaci s přípravky na osteoporózu má ale efekt opačný

Farmaceut Josef Suchopár už v magazínu Zdravíčko připomněl, že čaje a ovocné šťávy nejsou vhodné k zapíjení léků. Čaj, černý i zelený, účinky léčiv tlumí. Naopak džus, zvlášť grapefruitový a pomelový, účinky nebezpečně zvyšuje. Tablety bychom proto měli zapíjet jen čistou vodou. A co třeba káva?

Před týdnem 19:58

Léky zapíjejte jedině vodou. Čaje i džusy ovlivňují vstřebávání a působení, upozorňuje farmaceut

Specialistou na lékové interakce je farmaceut Josef Suchopár. V pořadu Zdravíčko připomíná, že je velmi důležité, abychom své léky užívali správně. Nejspíš nás to ani nenapadne, ale zásadní vliv má třeba to, čím tablety zapíjíme.

Před 2 týdny 26:06

Používáte v práci pilu, brusku, jste v hlučném prostředí? Pak je podle lékařů vaše profese riziková

Pracovní lékařství zkoumá nemoci ve vztahu k našemu pracovnímu prostředí, k podmínkám profese a k její náplni. Každý člověk je ale jiný, a tak do hry vstupují i čistě individuální faktory. To, co se jednoho skoro nedotkne, druhému škodí. Jak se posuzuje, která práce je riziková, v magazínu Zdravíčko vysvětluje Aleš Hejlek, primář oddělení pracovního lékařství Nemocnice České Budějovice.

Před 3 týdny 36:38

Pouštění žilou, opium, drastický klystýr, ale i odpolední partii biliáru předepisovali doboví lékaři

Historik a filolog Václav Grubhoffer z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se mimo jiné zabývá dějinami medicíny. V magazínu Zdravíčko popsal metody léčby z 16. až 19. století. Někdy mohou působit úsměvně, jindy právě naopak...

25. březen 2024 37:53

Zánět slinivky břišní už není tak nebezpečný jako dřív. Moderní přístroje přináší úlevu bez operace

Endoskopie v trávicím ústrojí, tedy vstupování do něj existujícími tělními otvory bez nutnosti řezat, se v českobudějovické nemocnici prováděla už v 70. letech minulého století. V 80. letech došlo i na složitější výkony s využitím kombinace různých vyšetřovacích metod. A v roce 1998 se internistka Olga Shonová zasloužila o vznik samostatného gastroenterologického oddělení.

19. březen 2024 35:50

Na začátku to vypadá jako angína, ale dítě se může i udusit. Českem se po mnoha letech šíří záškrt

V Česku roste počet lidí nakažených černým kašlem, tuberkulózou nebo záškrtem. U černého kašle už se dá mluvit o epidemii. Čísla u tuberkulózy tak vysoká nejsou, protože k nakažení vede až dlouhodobý kontakt s nemocným s otevřenou formou choroby a také narušená vlastní imunita. Záškrt se ale šíří velice snadno a objevil se u nás znovu po 27 letech.

11. březen 2024 34:57

Je to Rolls-Royce mezi anesteziemi, říká primář o moderní metodě místního znecitlivění při operacích

Umrtvení pod ultrazvukem nebo také ultrazvukem navigovaná blokáda, to jsou názvy pro jednu z moderních metod anestezie. Umožňuje zpřesnit místní znecitlivění i při velkých operacích, a to pomocí známého sona. Princip je jednoduchý a šetrný k pacientově zdraví, ale ne každý ho umí. Tuhle „vyšší dívčí“ ovládají lékaři písecké nemocnice a už roky v ní školí své kolegy z celé republiky.

4. březen 2024 25:51

Lehká cola spíš přitíží. Umělá sladidla mohou zvyšovat riziko cukrovky, varuje diabetolog

O úplavici cukrové, tedy cukrovce, se všeobecně míní, že si za ni lidé mohou sami, protože se moc cpali sladkým a tučným a málo se hýbali. Jenže cukrovkou mohou trpět i profesionální sportovci, kteří jsou štíhlí, vysportovaní a výživu si velmi přísně hlídají. Jak je to možné? I oni si o své zdravotní potíže nějak řekli? Na to v magazínu Zdravíčko odpověděl Ondřej Vrtal, diabetolog interního oddělení českobudějovické nemocnice.

26. únor 2024 35:48

Nikotinové sáčky neobsahují rakovinotvorné látky, ale zase mohou rychleji rozvinout závislost

„Dětské“ drogy jsou tématem pořadu Zdravíčko. Co je to v poslední době stále častěji zmiňovaný kratom, HHC, co udělají s našimi potomky energetické nápoje a co obsahují nikotinové sáčky, vysvětluje psychiatr Vojtěch Prášil z léčebny Červený dvůr.

20. únor 2024 34:16

Zraněné koleno se nemusí operovat hned. Někdy je dobré počkat a zjistit, zda je zákrok vůbec potřeba

Zimní sporty jsou hlavně zdrojem zábavy a radosti, někdy ale přinesou i úraz. Slýcháme o případech, kdy zraněné lyžaře transportuje vrtulník do nejbližší nemocnice, kde následuje operace. Co se řeší okamžitě a co počká? V magazínu Zdravíčko odpovídá David Musil, primář ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice.