Zbytečná Válka
NejnovějšíEpizoda 138Včera

Poslechněte si podcast: Ústupem se válka vyhrát nedá, řekl analytik

Ruské síly na Ukrajině postupují, dobyly Vuhledar, pronikly do Torecku a blíží se k Pokrovsku. Průlom fronty sice zatím nikde nehrozí, ale analytik Milan Mikulecký v podcastu Zbytečná válka upozornil, že ústupem se žádná válka vyhrát nedá. Redaktoru Alexi Švamberkovi řekl, že podle něj chybí Ukrajině strategie a Západ ji začíná odepisovat.

34:55

Zbytečná Válka

Vydává: Novinky.cz

Dne 24. února 2022 započal útokem ruských vojsk na Ukrajinu nejnovější válečný konflikt v Evropě. Podcast Zbytečná válka přináší nejen čerstvá fakta, ale i úvahy o příčinách války a tom, jak se může celá situace dále vyvíjet.

Web

Epizoda 137Před týdnem 11:04

Děkují tady Čechům za podporu, hlásí z Izraele náměstek ministra zahraničí

Izrael si připomíná rok od bezprecedentního teroristického útoku palestinského hnutí Hamás, při kterém bylo zavražděno přes 1100 lidí a dalších 250 uneseno. Součástí české delegace je i náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák, který Novinkám z místa poskytl rozhovor.

Epizoda 136Před týdnem 33:23

Izraelci viděli, co Palestinci 7. října chystají. Problémem Izraele byla rutina

Přesně před rokem se Izrael stal terčem teroristického útoku Hamásu z Pásma Gazy, který si vyžádal přes 1100 obětí. Stál na začátku aktuální války na Blízkém Východě. Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a redaktor Alex Švamberk v podcastu Zbytečná válka probrali, proč Izrael nezabránil útoku. Analytik se domnívá, že útok pohřbil naděje na vznik samostatného palestinského státu.

Epizoda 135Před 2 týdny 40:18

Eskalace na Blízkém východě

Situace na Blízkém východě je napjatá. Izrael, který rok vede válku proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy, zahájil v pondělí v noci pozemní operaci na jihu Libanonu. Akci předcházela likvidace špiček libanonského šíitského teroristického hnutí Hizballáh včetně jeho vůdce Hassana Nasralláha. Írán v odvetě poslal v úterý večer na Izrael dvě stovky raket. O blízkovýchodním konfliktu a jeho možném vývoji ve studiu Novinek hovoří bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a redaktor Alex Švamberk.

Celý díl se můžete přehrát také na videu na serveru Novinky.cz

Epizoda 134Před 2 týdny 34:04

Je symptomatické, že vůdci teroristických organizací hynou v bunkrech

Libanonský Hizballáh přišel v pátek po náletu o svého vůdce Hassana Nasralláha, čímž vyvrcholila izraelská kampaň zaměřená proti špičkám tohoto teroristického hnutí. Samotnému útoku i tomu, co přijde po smrti Nasralláha, se věnovali v podcastu Zbytečná válka redaktor Novinek Alex Švamberk a bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Ten ocenil provedení akce, ale nevyloučil, že může následovat izraelská pozemní operace na území Libanonu. Upozornil, že Hizballáh je nejsilnější nestátní vojenská organizace na světě.

Epizoda 13319. září 2024 45:29

Výbuchy vysílaček a pagerů jsou ranou pro Hizballáh. Byly jako z bondovek

Libanonský Hizballáh utrpěl vážnou ránu, když výbuchy vysílaček a pagerů zabily asi 40 jeho příslušníků a zranily zřejmě tři tisícovky, řekl v podcastu Zbytečná válka analytik Milan Mikulecký. Zmínil nejen přímý, ale i psychologický dopad explozí. Přičítá je Izraeli, byť ten se k ničemu nepřihlásil.

Vychází také na Novinkách

Epizoda 13213. září 2024 12:37

Nechali jsme se Putinem zastrašit, řekl americký generál ve výslužbě Breedlove

Ukrajina čelí bezprecedentním vzdušným útokům Ruska, které na ni tvrdě dopadají, protože Západ nevyhlásil alespoň nad její částí bezletovou zónu. Právu to řekl americký generál letectva ve výslužbě Philip Breedlove, který byl i vrchním velitelem sil NATO v Evropě. Podle něj chování Ruska nepřekvapuje, když jeho špatné chování fakticky odměňujeme.

Epizoda 1314. září 2024 13:30

Všechny Putinovy předpoklady byly mylné. Je potřeba, aby to Rusy bolelo, říká americký generál

Válka na Ukrajině je jen jedním z konfliktů, které ve světě v současnosti probíhají. Americký generál ve výslužbě John Allen v podcastu Zbytečná válka, který s ním Novinky natáčely na konferenci Globsec, varoval, že vývoj v Rusku, Číně, Íránu a Severní Koreji vykazuje shodné tendence. To podle něj představuje největší hrozbu pro dnešní svět. Rusko podle něj nepřehodnotí svou zahraniční politiku, dokud silně neutrpí jeho armáda.

Celý rozhovor si můžete přehrát i s videem na serveru Novinky.cz

Epizoda 13026. srpen 2024 45:34

Řehka: Ne každá válka je zbytečná

Ne všechny války jsou zbytečné, uvedl náčelník generálního štábu Karel Řehka, jsou hodnoty, které stojí za to bránit. V podcastu Novinek Zbytečná válka hovořil i o významu ukrajinské operace v Kurské oblasti. Řekl, že nestraší, když mluví s vojáky o nutnosti připravit se na velký konflikt, kdy je potřeba počítat s tím, že nepřítel útočí velkou masou vojáků a techniky. Zdůraznil taky, že neexistuje dokonalá protivzdušná obrana a bezpečný týl není ničím jiným než iluzí.

S videem sledujte na Novinky.cz

Epizoda 12913. srpen 2024 45:58

Tři aspekty ukrajinského útoku

Ukrajinci před týdnem vpadli do Kurské oblasti a už týden se tam drží. Jaký to má význam a co to může Kyjevu přinést, probírali v podcastu Zbytečná válka bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a redaktor Alex Švamberk. Zaměřili se také na vývoj situace na Blízkém východě, kde se čeká íránská odveta za likvidaci politického vůdce Hamásu Ismaíla Haníji.

Celý díl si můžete přehrát i na videu na serveru Novinky.cz