• Podcasty
  • Zápisník zahraničních zpravodajů
Zápisník zahraničních zpravodajů
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Jiný kraj, jiný sýr. V novém pařížském interaktivním Muzeu sýrů je dovoleno přivonět i ochutnat

Paříž má vůbec první interaktivní muzeum sýrů. Najdete ho v domě ze 17. století na pařížském ostrově svatého Ludvíka. Ve sklepě a v chladicích boxech tam jsou vyskládané desítky druhů sýrů – od tvrdých kravských až po plísňové kozí s levandulí nebo s fíky. Dozvíte se taky o sýrových spolcích nebo o tom, proč se změnil tvar jednoho kozího sýra po Napoleonově neúspěšném tažení do Egypta.

04:18

Zápisník zahraničních zpravodajů

Vydává: Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Web

Včera 04:15

Díky Jarce a Milanovi si i v New Yorku můžete občas dopřát čerstvé rohlíky

Sehnat v Americe hrubou mouku na drobenku na koláč nebo tvaroh do buchet není vůbec snadné. Čeští a slovenští krajané si nenahraditelné potraviny nechají posílat z polských obchodů. V New Yorku už ale přes deset let funguje obchod Slovak–Czech Varieties, který provozují manželé Uhríkovi. Kromě dovezených potravin nabízí třeba i stolní hry, dřevěné hračky nebo motýlky do pánských obleků z různých materiálů, což je věc ve Spojených státech zatím nevídaná.

Před čtyřmi dny 04:26

Parní lokomotiva je jako milenka, stojí spoustu času a lásky, usmívá se šéf dráhy v Čierném Balogu

V pondělí uplyne přesně 41 let, co se v Čierném Balogu na středním Slovensku začaly organizovat dobrovolnické tábory. Nadšenci se tehdy rozhodli obnovit svého času nejdelší lesní železnici v zemi. Dnes staré parní lokomotivy místo vytěženého dřeva vozí 50 tisíc turistů ročně. Kdo sem před desítkami let přišel, často podlehl kouzlu krásných strojů a vrací se každý rok. Kolem černých mašin tedy i dnes zní čeština.

Před šesti dny 04:03

Oslo je hrdé na pivo se včelou. Nejstarší řemeslný minipivovar v zemi vaří i specialitu zvanou kveik

Nenápadný vývěsní štít v centru Osla s vyobrazenou včelou neskrývá ani obchod s medem, ani včelařské potřeby, ale minipivovar – a to dokonce nejstarší v celé Skandinávii. Na piva všech druhů tam místní chodí už 35 let.

Před týdnem 04:14

Sofia odpromovala a má před svatbou. Růžovou budoucnost ale nečeká, žije totiž v Charkově

Ukrajinský Charkov je podobně velký jako Praha, obyvatel tam kvůli válce zůstala méně než polovina. Proto jsou také ulice vesměs poloprázdné, většina restaurací a další služeb uzavřená. Kousek od centra je ale v provozu malá kavárna, kde brigádničí 23letá studentka cestovního ruchu Sofia Kravcova. Usměvavá světlovláska vaří čaj, kávu, prodává domácí koblížky, ovšem zákazníků má pomálu. Jsme jen třicet kilometrů od fronty.

Před týdnem 04:03

Hornické sídliště Nikiszowiec bývalo chloubou Katovic. Teď mu místní po letech vdechli nový život

Ještě před patnácti lety byl katovický Nikiszowiec místem, kde se nikdo nechtěl příliš zdržovat. Dokonce ani jeho vlastní obyvatelé ne. Unikátní hornické sídliště z počátku 20. století chátralo a pustlo. S tím se ale nechtěla smířit část lidí z řad stávajících i bývalých obyvatel, často členů hornických rodů.

Před týdnem 04:07

Kouzelné místo i atmosféra. Festival v Annecy by neměl vynechat žádný fanoušek animovaného filmu

Česká animovaná tvorba patří stále ke světové špičce. Potvrdil to prestižní festival ve francouzském Annecy, který ocenil filmy Život k sežrání, Hurikán nebo Ahoj léto! Zážitek návštěvníka této prestižní přehlídky animované kinematografie i letos umocňovala atmosféra města na břehu jezera v podhůří Alp, ale také bezprostřednost fanoušků animace.

Před týdnem 03:59

Tchaj-wan je domovem čaje, už sto let se tam ale pěstuje také káva. Ochutnejte s námi

Tchaj-wan je světoznámý díky polozelenému čaji oolong. Čajovníky se na ostrov dostaly zřejmě v 18. století z Číny. Zhruba před sto lety za japonské nadvlády se na Tchaj-wanu začala pěstovat i káva. A tak dnes můžete využít jedinečnou příležitost, a při návštěvě ostrova ochutnat čaj i kávu z místní produkce. A kterému z obou nápojů dávají přednost sami Tchajwanci?

Před týdnem 04:03

Opar nad hladinou, peřeje a promočené svršky. Řeka Shenandoah nabízí vodácký zážitek, jak má být

Podobně jako Vltava má americká řeka Shenandoah dvě větve, které se po čase spojí v jeden tok a vyústí do řeky Potomac protékající Washingtonem. Shenandoah je také oblíbeným cílem milovníků vodáctví. Pravidelně se ji vydávají sjíždět i čeští a slovenští sokolové.

Před 2 týdny 04:03

Koupání na konci světa. Termální lázně Grettislaug napájí horká voda ze země i chladivá z ledovců

Jedna z nejznámějších islandských ság vypráví příběh obrovského muže, vyhnance a psance jménem Grettir, který žil na malém ostrůvku nedaleko severních břehů Islandu. Když se chtěl ohřát, přeplaval asi sedmikilometrovou vzdálenost a ponořil se do tamních termálních jezírek. Na místě obklopeném z jedné strany horami a z druhé mořem se teď nacházejí malé rodinné přírodní lázně, které nesou jméno po tomto obrovi – Grettislaug.