• Podcasty
  • Zápisník zahraničních zpravodajů
Zápisník zahraničních zpravodajů
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Košický maraton patří mezi nejstarší na světě. Peter se letos na start postavil po osmačtyřicáté

Jednou za rok v centru Košic zažehnou u bronzové sochy běžce maratonský oheň. Je to signál, že jedna z nejznámějších místních tradic na celý víkend ovládne město. Košičané svůj maraton náležitě prožívají. Aby ne, je druhým nejstarším každoročně pořádaným maratonem na světě. Prvních osm odvážlivců se tady na trať postavilo už v roce 1924. Letos tedy Mezinárodní maraton míru, jak se závod oficiálně jmenuje, oslavil rovnou stovku.

03:57

Zápisník zahraničních zpravodajů

Vydává: Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Web

Včera 03:39

Znečištění, megalomanské projekty. Pařížská výstava ukazuje postsovětský prostor očima umělců

Ústí nad Labem a ukrajinské Dnipro spojuje postsovětská minulost, bohatá průmyslová tradice a také dvě řeky – Labe a Dněpr. Ty se sice nikde neprotínají, ale vytvářejí pomyslný geografický rámec pro hlavní téma nové pařížské výstavy nazvané Přesuny a proudy. Expozice totiž nabízí originální pohledy umělců z postsocialistických zemí na realitu, která je obklopuje.

Před dvěma dny 02:52

Patřil k nejúspěšnějším stíhacím pilotům bitvy o Británii, v Česku je Josef František téměř neznámý

Stíhací eso RAF Josef František byl nejúspěšnějším zahraničním pilotem, který se v roce 1940 účastnil bitvy o Británii. A nejen Britové, ale i Poláci dodnes vyslovují jeho jméno úctou, doma ale příliš známé není. Místo, kde den po svých 26. narozeninách tragicky zahynul, už dva roky připomíná památník s informační deskou. Josef František by se minulý týden dožil 110 let.

Před třemi dny 03:24

Čokoládu ve Švýcarsku dělají mistři s vášní pro řemeslo. V čokoládovně Favarger už skoro dvě století

Zřejmě není překvapení, že nejvíc čokolády v přepočtu na obyvatele snědí Švýcaři. Jejich čokoládovny jsou vyhlášené stovky let. Patří mezi ně i značka Favarger, v jejímž obchůdku v Ženevě kromě sladkých pralinek nabízejí taky možnost vyrobit si vlastní tabulku čokolády.

Před pěti dny 03:40

Pevnost If u Marseille bývala obávanou věznicí. Teď je obtížné nejen z ní utéct, ale i se tam dostat

Pevnost Chateau d'If proslavil svým románem Hrabě Monte Cristo francouzský spisovatel Alexandre Dumas. Obávaná věznice leží na ostrůvku kousek od Marseille. Pevnost patřila mezi nejstřeženější místa v zemi a uprchnout z ní se údajně podařilo jen hlavnímu hrdinovi Dumasova románu Edmondu Dantèsovi. Dnes je ovšem vlivem klimatických změn čím dál složitější se k pevnosti vůbec dostat.

Před týdnem 03:10

Přestupní stanice Eemeshaven. Plyn z nizozemského terminálu proudí do Česka už dva roky

Je to loď, která se stala jedním z klíčových zdrojů energie pro Česko. Před dvěma lety v Eemshavenu na severu Nizozemska oslavovali energetici a politici spuštění plovoucího terminálu na zkapalněný plyn. Dnes pokrývá zhruba třetinu české roční spotřeby. Pracovníci tam i spí a cvičí, což vysvětluje, proč kolem jezdí technici na kole a poblíž plavidel visí boxovací pytel.

Před týdnem 03:22

Potomci Čechů v americkém Protivíně dodnes dělají tlačenku a domácí nudle

Protivín je jihočeské město vzdálené přibližně 13 kilometrů od Písku, ale také americké město ve státě Iowa, které leží nedaleko známější obce Spillville, kde v roce 1893 trávil letní prázdniny Antonín Dvořák. Tehdy byl totiž ředitelem Národní konzervatoře v New Yorku. Na potomky českých přistěhovalců v americkém Protivíně narazíte dodnes. Obyvatele s českými jmény je tam možné potkat na každém kroku.

Před týdnem 03:25

Špičková věda i protonová vybíjená. Prohlédněte si výzkumné centrum CERN zblízka

Vlastní největší urychlovač částic na světě a díky vynálezu World Wide Webu změnil internet. Provoz CERNu ročně využije asi dvě procenta z celkové spotřeby elektřiny ve Švýcarsku a jeho rozpočet přesahuje 33 miliard korun. I díky tomu patří CERN už 70 let k nejslavnějším výzkumným centrům na světě. Areál u Ženevy ovšem na první pohled nepůsobí nijak velkolepě a připomíná univerzitní kampus. V čem je vlastně výjimečný?

Před týdnem 03:51

Cestování po Bělehradu chce pevné nervy a trpělivost. Na metro město čeká už desítky let

O srbské metropoli Bělehrad její obyvatelé někdy s nadsázkou říkají, že je spíše „metro-půlí“. Do úplné metropole jí totiž něco chybí. Ačkoli má skoro jeden a půl milionu obyvatel, Bělehrad stále čeká na metro. A bez něj se každodenně noří do dopravního kolapsu.

Před týdnem 03:29

Muzejníkům v Oslu stoupá tep. Výstavu o novém držiteli Nobelovy ceny míru musí stihnout za 8 týdnů

Už za necelý týden se dozvíme, kdo bude dalším nositelem Nobelovy cenu míru. Kdo ji nakonec dostane, o tom rozhoduje norský Nobelův výbor. Oznámení s napětím sledují novináři, politici, ale také zaměstnanci Nobelova mírového centra. Pro ty totiž hned po oznámení začíná napínavé období, něco jako muzejnický sprint. V pátek se dozví, kdo je dalším laureátem, a na začátku prosince už o něm musí mít hotovou výstavu.