• Podcasty
  • Zápisník zahraničních zpravodajů
Zápisník zahraničních zpravodajů
14. srpen 2024

Poslechněte si podcast: Elysejský palác otevřel v Paříži permanentní výstavu s dary francouzským prezidentům

Sekyra, obrazy, plnicí pero nebo třeba olympijská pochodeň. Naproti pařížskému Elysejskému paláci se otevřela nová výstava s dary, které dostali od zahraničních návštěv francouzští prezidenti. Dozvíte se tam taky o historii a proměnách francouzského prezidentského úřadu a můžete ochutnat moučníky, které připravují vyhlášení prezidentští cukráři.

03:36

Zápisník zahraničních zpravodajů

Vydává: Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Web

Včera 03:43

Kanaďané se učí jíst českou kuchyni. V restauraci Praha v Torontu ji vaří už 75 let

Guláš s karlovarským knedlíkem, kuře na paprice nebo topinky s česnekem. Nejen to mají na jídelním lístku v restauraci na okraji kanadského Toronta. Založili ji čeští a slovenští imigranti, kteří do Kanady přijeli po komunistickém převratu v roce 1948. Restaurace je součástí osady Masaryktown, kterou přistěhovalci z Československa vybudovali. Dnes ale přes 80 % návštěvníků podniku tvoří Kanaďané.

Před třemi dny 03:37

Afrika je v pohybu a roste, upozorňuje organizátorka bruselského festivalu Afrika v barvách

Bývalým průmyslovým areálem Tour and Taxis v Bruselu se před týdnem rozduněly africké bubny a od stánků zavoněly pokrmy původem z Keni nebo Konga. V belgické metropoli se totiž konal už 9. ročník festivalu Afrika v barvách. Návštěvníci si tu mohli nakoupit třeba koření či kosmetiku původem z černého kontinentu nebo se naučit některý z afrických tanců.

Před pěti dny 03:33

Fenway Park je pro obyvatele Bostonu víc než jen baseballový stadion. Žije a dýchá s městem

Patří mezi takzvané šperkovnice a proslavily ho například červená sedačka nebo Zelená příšera. Fenway Park v americkém Bostonu je už více než 100 let jedním z nejznámějších baseballových hřišť na světě. Domov týmu Red Sox ročně přiláká miliony fanoušků i turistů. A přestože dnes patří k nejmenším stadionům v americké nejvyšší baseballové lize, je to místo, na které je hrdý každý obyvatel Bostonu.

Před šesti dny 03:43

Discgolf zapojuje tělo i hlavu, přitom je to sport pro každého, shodují se fanoušci

Discgolf je poměrně mladý sport, který se v 80. letech minulého století zrodil v USA. Jak název napovídá, podobá se golfu, ale hraje se s obdobou létacího talíře. Disky jsou ale menší a těžší. Právě ve Spojených státech se na konci srpna konalo mistrovství světa v tomto sportu. Na turnaji v Lynchburgu ve státě Virginie mělo dva zástupce i Česko a jeden z nich se dokonce probojoval až do finále.

Před týdnem 03:30

Čechoslováci sloužící v RAF našli druhý domov v domě na předměstí Edinburghu

Ulice Lauder Road na předměstí Edinburghu působní jako ta nejklidnější ulice celého města. Zleva i zprava ji lemují vily a rodinná sídla, daleko od městského ruchu. Těžko by člověk čekal, že jeden z domů býval rušným místem, kam jezdili o vzácných chvílích volna odpočívat českoslovenští vojáci, kteří během druhé světové války sloužili ve Velké Británii.

Před týdnem 03:18

Bazén jako z pohádky a postel pro „choďáky“. Čeští paralympionici hodnotí zázemí v Paříži

Ve středu v Paříži začaly 17. letní paralympijské hry. Zahájil je slavnostní ceremoniál na bulváru Champs-Élysées a na náměstí Svornosti, kterého se jako divák zúčastnil i český prezident Petr Pavel. Zapojily se do něj tisícovky sportovců z více než 180 zemí a samozřejmě nechyběla ani 32členná česká výprava v čele s vlajkonoši Alešem Kisým a Annou Luxovou. Jak jsou čeští hendikepovaní sportovci v Paříži spokojení se zázemím na sportovištích a v paralympijské vesnici?

Před týdnem 03:43

Tekuté portugalské zlato pijí hlavně rybáři a zemědělci. Poctivé domácí mendrohno je prý aspoň 60%

Medronho je portugalský název červeného kulatého ovoce podobného exotickému liči. Roste na stromě, kterému se v Česku říká planika nebo taky jahodový strom, a hlavně na jihu Portugalska ho pěstují ve velkém. V obchodech nebo na trzích tyto plody ale prakticky nenajdete. Vyrábí se z nich totiž typická silná pálenka.

Před týdnem 03:41

Westerplatte je symbolem odporu. Polské jednotky se tu v září 1939 hrdinně bránily německé přesile

Když Němci za svítání 1. září 1939 zaútočili na polské vojenské tranzitní skladiště v Gdaňsku, očekávali rychlou kořist. Narazili ale na zuřivý odpor a důmyslnou obranu. Věta „Westerplatte se pořád brání“ se stala symbolem prvních dní druhé světové války i odporu proti okupaci. Stejně jako Westerplatte samotné.

Před týdnem 03:47

Nocleh se psem na hřebenech? V Nízkých Tatrách vás ubytují v provoněném dřevníku

Do horských chat pod vrcholky Vysokých Tater se od letošní sezony se psem nepodíváte. Důvodem je důslednější ochrana přírodního bohatství a časté porušování pravidel ze strany pejskařů. Naštěstí jsou tu ještě Nízké Tatry, kam mohou na výlet i čtyřnozí turisté. Chata generála Milana Rastislava Štefánika psům nabízí dokonce nocleh. Pravda, v poněkud menším pohodlí, ale s o to silnějším zážitkem.

Před 2 týdny 03:25

Řecký jogurt je jako archiv chutí, tvrdí místní. Na ten opravdu poctivý si zajděte do mléčného baru

Atény prý dříve byly plné mléčných barů. Dnes už budete v řecké metropoli obchůdky, kde hraje prim jogurt a med, hledat hůř. Údajně jeden z posledních podniků, které vyrábějí řecké mléčné produkty tradičně, kvalitně a bez průmyslových surovin, je schovaný v pěší zapadlé uličce nedaleko centra. Stejně jako další podniky v okolí, i mléčný bar Stani tady má pod markýzou stolky pro své hosty. A dva malé stolečky najdete i uvnitř, víc by se jich do malého prostoru ani nevešlo.