• Podcasty
  • Zápisník zahraničních zpravodajů
Zápisník zahraničních zpravodajů
19. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Kouzelná příroda, svérázní lidé a klapot koňských kopyt. Na Hiddensee se totiž s autem nepodíváte

Ostrov Hiddensee v Baltském moři západně od Rujány byl za dob bývalé NDR plný českých turistů. Dnes se chlubí jednak tím, že tam slunce svítí nejvíc z celého Německa, a jednak tím, že je úplně bez aut. Projet si ho ale můžete na elektrokole nebo koňským povozem.

03:12

Zápisník zahraničních zpravodajů

Vydává: Český rozhlas

Každý týden přinášíme hodinku reportáží o místech exotických i blízkých – vždy ale něčím zvlášť zajímavých, reportáže o málo známé historii. Nabízíme nové pohledy na známé dějiny, povídání o obdivuhodných příbězích a osudech, a to doslova ze všech koutů planety.

Web

Včera 03:33

Fenway Park je pro obyvatele Bostonu víc než jen baseballový stadion. Žije a dýchá s městem

Patří mezi takzvané šperkovnice a proslavily ho například červená sedačka nebo Zelená příšera. Fenway Park v americkém Bostonu je už více než 100 let jedním z nejznámějších baseballových hřišť na světě. Domov týmu Red Sox ročně přiláká miliony fanoušků i turistů. A přestože dnes patří k nejmenším stadionům v americké nejvyšší baseballové lize, je to místo, na které je hrdý každý obyvatel Bostonu.

Před dvěma dny 03:43

Discgolf zapojuje tělo i hlavu, přitom je to sport pro každého, shodují se fanoušci

Discgolf je poměrně mladý sport, který se v 80. letech minulého století zrodil v USA. Jak název napovídá, podobá se golfu, ale hraje se s obdobou létacího talíře. Disky jsou ale menší a těžší. Právě ve Spojených státech se na konci srpna konalo mistrovství světa v tomto sportu. Na turnaji v Lynchburgu ve státě Virginie mělo dva zástupce i Česko a jeden z nich se dokonce probojoval až do finále.

Před třemi dny 03:30

Čechoslováci sloužící v RAF našli druhý domov v domě na předměstí Edinburghu

Ulice Lauder Road na předměstí Edinburghu působní jako ta nejklidnější ulice celého města. Zleva i zprava ji lemují vily a rodinná sídla, daleko od městského ruchu. Těžko by člověk čekal, že jeden z domů býval rušným místem, kam jezdili o vzácných chvílích volna odpočívat českoslovenští vojáci, kteří během druhé světové války sloužili ve Velké Británii.

Před čtyřmi dny 03:18

Bazén jako z pohádky a postel pro „choďáky“. Čeští paralympionici hodnotí zázemí v Paříži

Ve středu v Paříži začaly 17. letní paralympijské hry. Zahájil je slavnostní ceremoniál na bulváru Champs-Élysées a na náměstí Svornosti, kterého se jako divák zúčastnil i český prezident Petr Pavel. Zapojily se do něj tisícovky sportovců z více než 180 zemí a samozřejmě nechyběla ani 32členná česká výprava v čele s vlajkonoši Alešem Kisým a Annou Luxovou. Jak jsou čeští hendikepovaní sportovci v Paříži spokojení se zázemím na sportovištích a v paralympijské vesnici?

Před pěti dny 03:43

Tekuté portugalské zlato pijí hlavně rybáři a zemědělci. Poctivé domácí mendrohno je prý aspoň 60%

Medronho je portugalský název červeného kulatého ovoce podobného exotickému liči. Roste na stromě, kterému se v Česku říká planika nebo taky jahodový strom, a hlavně na jihu Portugalska ho pěstují ve velkém. V obchodech nebo na trzích tyto plody ale prakticky nenajdete. Vyrábí se z nich totiž typická silná pálenka.

Před šesti dny 03:41

Westerplatte je symbolem odporu. Polské jednotky se tu v září 1939 hrdinně bránily německé přesile

Když Němci za svítání 1. září 1939 zaútočili na polské vojenské tranzitní skladiště v Gdaňsku, očekávali rychlou kořist. Narazili ale na zuřivý odpor a důmyslnou obranu. Věta „Westerplatte se pořád brání“ se stala symbolem prvních dní druhé světové války i odporu proti okupaci. Stejně jako Westerplatte samotné.

Před týdnem 03:47

Nocleh se psem na hřebenech? V Nízkých Tatrách vás ubytují v provoněném dřevníku

Do horských chat pod vrcholky Vysokých Tater se od letošní sezony se psem nepodíváte. Důvodem je důslednější ochrana přírodního bohatství a časté porušování pravidel ze strany pejskařů. Naštěstí jsou tu ještě Nízké Tatry, kam mohou na výlet i čtyřnozí turisté. Chata generála Milana Rastislava Štefánika psům nabízí dokonce nocleh. Pravda, v poněkud menším pohodlí, ale s o to silnějším zážitkem.

Před týdnem 03:25

Řecký jogurt je jako archiv chutí, tvrdí místní. Na ten opravdu poctivý si zajděte do mléčného baru

Atény prý dříve byly plné mléčných barů. Dnes už budete v řecké metropoli obchůdky, kde hraje prim jogurt a med, hledat hůř. Údajně jeden z posledních podniků, které vyrábějí řecké mléčné produkty tradičně, kvalitně a bez průmyslových surovin, je schovaný v pěší zapadlé uličce nedaleko centra. Stejně jako další podniky v okolí, i mléčný bar Stani tady má pod markýzou stolky pro své hosty. A dva malé stolečky najdete i uvnitř, víc by se jich do malého prostoru ani nevešlo.

Před týdnem 03:23

České, a přece americké pivo. V kolébce country vaří plzeňský ležák z českých surovin

V Nashvillu, hlavním městě státu Tenessee, stáčejí pivo podle české receptury do plechovek se siluetou pražských věží. Kvůli chuťovým návykům Američanů je ale pivo z pivovaru Black Abbey výrazně méně hořké, než to plzeňské.

Před týdnem 03:32

V dílnách brašnářství Louis Vuitton se vyrábí od roku 1859. Některé kufry vznikají i rok a půl

Jméno Louise Vuittona není jen luxusní značka a módní dům. Pro Francii je to i záruka mistrovského umu, proto je dnes považovaná za řemeslné dědictví země. Původní práce nejslavnějšího brašnáře Louise Vuittona byla ale mnohem skromnější. Jejím základem totiž nebyla ani tak estetika, jako spíš praktičnost. V historických dílnách se nepřetržitě od roku 1859 vyrábí hlavně truhlové kufry pro speciální klientelu.