- Podcasty
- Zahrádkářské tipy

Poslechněte si podcast: Máte chuť na ředkvičky? Pěstování je jednoduché, sklízet budete měsíc po výsevu
Přestože se blíží konec srpna, některé druhy zeleniny ještě můžeme vysévat. Třeba ředkvičky. Čím je přikrýt, když budou hrozit mrazíky, proč praskají a proč pálí? To všechno nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
Zahrádkářské tipy
Tipy, které předávají zahrádkáři zahrádkářům.
Zbavte se květopase jahodníkového, nebo on vás zbaví úrody jahod
Pokud vám květy na jahodnících v uplynulém týdnu pomrzly, tedy zhnědly nebo zčernaly, odstraňte je. Kromě mrazu může na jahodníku řádit i malý tmavý brouk s šedými chloupky, květopas jahodníkový. Je významným škůdcem jahodníku, ale i maliníku a ostružiníku. Jeho tělo měří jen 2 až 4 milimetry, ale dokáže poničit až 80 procent úrody. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Mulčovacích materiálů je na výběr více. Použít můžeme i slámu, listí, štěpku, kamínky nebo karton
Mulč je v podstatě jakýkoliv pokryv povrchu půdy organickým materiálem. A mulčování je jev okoukaný z přírody. Tam, kde napadalo listí, se v záhonu vláha udrží déle, než na místě nepokrytém. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Zapomněli jste vysít semínka zeleniny? Některé druhy zeleniny už časovou ztrátu nedoženou
Hodně druhů zeleniny, kterou předpěstováváme, můžeme vysít ještě i teď, ve druhé polovině jara. Rajčata, ředkvičky, pastinák, mrkev, saláty, květáky, kedlubny, okurky, brokolici, fazole, hrášek. Vývoj se urychluje tím, že je delší den, intenzivnější světlo a teplo. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Krásky na hladině: Jak správně pěstovat lekníny
Lekníny jsou atraktivní vodní rostliny, které ozdobí vodní plochu v zahradě. Podle odrůdy prosperují ve vodě hluboké od 3 centimetrů do 3 metrů. Ty nejmenší můžeme pěstovat v nádobách, ty největší třeba v rybnících či v klidných částech tekoucích vod. Průtočnou vodu nesnášejí. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Královny jarní zahrady jsou pivoňky. Víte, jak je pěstovat?
Pivoňka keřovitá se pěstovala už před dvěma tisíci lety v Číně. Pivoňka lékařská, kterou pamatujeme ze zahrad našich babiček a mnozí ji také na zahradě máme, se jako okrasná a léčivá rostlina pěstuje už od středověku.
Řez ovocných stromů: Správné načasování je důležité pro budoucí úrodu
„Když vidím zahrádkáře cvakající nůžkami už od prvních teplejších dnů v únoru, říkám si, to je ale škody! Každý rok ořežou spousty jednoletých výhonů, a tím obírají celé koruny o možnost vytvořit plodné dřevo. A také se víc nadřou. Stromy jsou v té době bez mízy, větve kladou nůžkám větší odpor, než když už v nich míza proudí,“ říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář. A pokračuje:
Jarní péče o skalničky: Jak obnovit a vylepšit vaši skalku po zimě? Tyhle skalničky jsou vyzkoušené
Po zimě obhlížíme skalku a zjišťujeme, co je potřeba napravit. Přihrneme substrát ke krčkům rostlin, vyplňujeme spáry mezi kameny. Nakupujeme nové rostliny, odstraňujeme ty, které nepřežily zimu. Také plevel zavčasu odstraníme, aby se nevysemenil. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
Jak využít dusíkaté vápno k ošetření záhonů před výsadbou či výsevem zeleniny
K čemu může na jaře na zahradě posloužit dusíkaté vápno? Díky své schopnosti očistit zeminu od škůdců, jednoletých plevelů nebo některých houbových chorob je vhodné pro přípravu půdy na záhonech před výsadbou nebo výsevem zeleniny. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
Zahradní práce na jaře. Co hnojit, co zrýt a jak se postarat o trávník?
Jaro je tu a my, kteří jsme se celou zimu nemohli dočkat, až vyrazíme do zahrady, se chopíme nástrojů a jdeme na to! Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář poradí, do kterých jarních prací se můžeme pustit:
Jak hnojit pokojové rostliny od jara do podzimu? Stačí jednou a máte vystaráno
Pokojové rostliny hnojíme v období od jara do podzimu častěji než v zimě, to je známé pravidlo. Živiny rostlinám dodáváme pomocí hnojiv rozpuštěných v zálivkové vodě. Anebo můžeme použít hnojivo granulované, které se v substrátu pozvolna uvolňuje po celou sezónu. Stačí ho aplikovat na jaře. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář: