- Podcasty
- Zahrádkářské tipy

Poslechněte si podcast: Likvidátor buxusů se jmenuje zavíječ zimostrázový
Zimostráz neboli buxus, lidově krušpánek, je stálezelený keř nebo stromek s drobnými listy pocházející ze Středomoří. U nás ho pěstujeme jako okrasnou dřevinu. Tedy pokud se do něj nepustí zavíječ zimostrázový. Pak už moc krásný není. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Zahrádkářské tipy
Tipy, které předávají zahrádkáři zahrádkářům.
Jak využít dusíkaté vápno k ošetření záhonů před výsadbou či výsevem zeleniny
Zelené hnojení je zemědělská technika, kdy se na pozemku pěstují rostliny, které se následně zapraví do půdy, čímž ji obohatí o živiny a zlepší její strukturu a úrodnost. Je to ekologický způsob hnojení, který nahrazuje nebo doplňuje tradiční metody hnojení chlévským hnojem nebo kompostem. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář poradí:
Jak správně zalévat? Víme, jak na to, aby se voda dostala přímo ke kořenům
V některých letech déšť pravidelně zalévá zahradu místo nás a v jiných letech je potřeba chopit se konve nebo hadice a zahradu zalévat svépomocí. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář radí, jak na to, aby se voda dostala přímo ke kořenům.
Jak na mšice? Pomáhají slunéčka sedmitečná, proto vyberte jen správné přípravky na hubení mšic
Na mnoha rostlinách se objevují mšice. Jak se s nimi dá bojovat, jak se likvidují? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
V červnu přichází čas výsevů zeleniny pro druhý sled pěstování. Co sklízíme a co můžeme znovu vysít?
Kterou zeleninu je možné vysévat v období letního slunovratu? Co lze vysít přímo do záhonu a co se musí předpěstovat? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Pěstujeme jahody: Jak docílit bohaté sklizně a velkých sladkých plodů?
Zrají jahody. K bohaté sklizni potřebujeme dvě věci: zdravý porost a dostatek vody na zálivku. Jahody rostou z vody. Ne jako z vody. Opravdu z vody. Když neprší nebo nezaléváme, je úroda nižší, jahody nejsou tak úžasně svěží, křehké, šťavnaté a chutné. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář pokračuje:
Jaké saláty a proč můžeme na přelomu jara a léta sít a sázet?
„Touto dobou vyséváme odrůdy letní, kterým nevadí vysoké teploty. O tom, že je to ta správná odrůda, se dočteme na sáčku se semínky,“ říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
Výhony okurek je potřeba zaštipovat za čtvrtým listem. Záleží ale na odrůdě
Slyšeli jste, že je potřeba zaštipovat výhony okurek či tykví a otrhávat listy rajčat? Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář radí, jestli je to nutné a u kterých odrůd:
Zbavte se květopase jahodníkového, nebo on vás zbaví úrody jahod
Pokud vám květy na jahodnících v uplynulém týdnu pomrzly, tedy zhnědly nebo zčernaly, odstraňte je. Kromě mrazu může na jahodníku řádit i malý tmavý brouk s šedými chloupky, květopas jahodníkový. Je významným škůdcem jahodníku, ale i maliníku a ostružiníku. Jeho tělo měří jen 2 až 4 milimetry, ale dokáže poničit až 80 procent úrody. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Mulčovacích materiálů je na výběr více. Použít můžeme i slámu, listí, štěpku, kamínky nebo karton
Mulč je v podstatě jakýkoliv pokryv povrchu půdy organickým materiálem. A mulčování je jev okoukaný z přírody. Tam, kde napadalo listí, se v záhonu vláha udrží déle, než na místě nepokrytém. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář: