- Podcasty
- Zahrádkářské tipy

Poslechněte si podcast: Kdo nebo co způsobuje vady na kráse u dozrávajícího ovoce?
V létě si pochutnáváme na pestrobarevné směsici ovoce ze zahrady. Nad vzhledem některých plodů by ale člověk zaplakal. Kdo nebo co způsobuje vady na kráse u dozrávajícího ovoce? Téma pro Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář.
Zahrádkářské tipy
Tipy, které předávají zahrádkáři zahrádkářům.
Vykvetly vám saláty a ředkvičky? Víme proč
Pravděpodobně jste použili odrůdu, která se nehodí pro celoroční pěstování. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Jak pomoci okurkám, rajčatům nebo paprikám, které pěstujeme v nádobách, k bohaté úrodě?
Zelenině pěstované v nádobách se dobře daří pod střechou na jižní nebo západní straně. Nesmíme je ale zapomenout pravidelně zalévat. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář, zodpoví také několik dotazů:
Jak využít dusíkaté vápno k ošetření záhonů před výsadbou či výsevem zeleniny
Zelené hnojení je zemědělská technika, kdy se na pozemku pěstují rostliny, které se následně zapraví do půdy, čímž ji obohatí o živiny a zlepší její strukturu a úrodnost. Je to ekologický způsob hnojení, který nahrazuje nebo doplňuje tradiční metody hnojení chlévským hnojem nebo kompostem. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář poradí:
Jak správně zalévat? Víme, jak na to, aby se voda dostala přímo ke kořenům
V některých letech déšť pravidelně zalévá zahradu místo nás a v jiných letech je potřeba chopit se konve nebo hadice a zahradu zalévat svépomocí. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář radí, jak na to, aby se voda dostala přímo ke kořenům.
Jak na mšice? Pomáhají slunéčka sedmitečná, proto vyberte jen správné přípravky na hubení mšic
Na mnoha rostlinách se objevují mšice. Jak se s nimi dá bojovat, jak se likvidují? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
V červnu přichází čas výsevů zeleniny pro druhý sled pěstování. Co sklízíme a co můžeme znovu vysít?
Kterou zeleninu je možné vysévat v období letního slunovratu? Co lze vysít přímo do záhonu a co se musí předpěstovat? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Pěstujeme jahody: Jak docílit bohaté sklizně a velkých sladkých plodů?
Zrají jahody. K bohaté sklizni potřebujeme dvě věci: zdravý porost a dostatek vody na zálivku. Jahody rostou z vody. Ne jako z vody. Opravdu z vody. Když neprší nebo nezaléváme, je úroda nižší, jahody nejsou tak úžasně svěží, křehké, šťavnaté a chutné. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář pokračuje:
Jaké saláty a proč můžeme na přelomu jara a léta sít a sázet?
„Touto dobou vyséváme odrůdy letní, kterým nevadí vysoké teploty. O tom, že je to ta správná odrůda, se dočteme na sáčku se semínky,“ říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
Výhony okurek je potřeba zaštipovat za čtvrtým listem. Záleží ale na odrůdě
Slyšeli jste, že je potřeba zaštipovat výhony okurek či tykví a otrhávat listy rajčat? Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář radí, jestli je to nutné a u kterých odrůd: