- Podcasty
- Zahrádkářské tipy

Poslechněte si podcast: Jablka v povidlech „převlékají kabát“, aneb jaké jsou možnosti zpracování pozdně letního ovoce
O kterém ovoci je řeč? Protože maliny, ostružiny nebo pozdní rybíz uskladníme jednoduše: zamrazíme je, mluvit budeme o jablkách a hruškách. Jak dlouho vydrží, jak je sušit nebo jak z nich vyrobit povidla? Prozradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
Zahrádkářské tipy
Tipy, které předávají zahrádkáři zahrádkářům.
Návratu pokojových rostlin po letnění domů by měla přecházet důkladná kontrola
Třeba jen jedna mšice, pár molic, nenápadná sviluška se dokážou za velmi krátký čas v bytě silně namnožit, poškodit rostliny nebo je dokonce zlikvidovat. A tak mějte oči na stopkách. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.
Jak hnojit na konci léta a v podzimních měsících
Měli bychom na konci léta a s přicházejícím podzimem ještě hnojit? Co a čím? Téma pro Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář:
Netýkavky jsou nejen rostliny, kterými jsme se bavili v dětství, ale také ty od vody nebo z truhlíků
Netýkavky (Impatiens) se dokážou postarat o šíření svého potomstvo samy. Po dozrání se plod, pukavá tobolka, otevře a rozstřelí vlhká semena do okolí, někdy i více než jeden metr od mateřské rostliny. Některé druhy se tak u nás i ve světě staly invazivními. Téma pro Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář.
Babské ucho, mnišská hlava nebo mastný knedlík; které rostliny pěstovaly naše babičky?
Stejné, jako my, jen jim jinak říkaly. Ajbiš, umrlčí karafiát, rubášky, mastný knedlík nebo mariánské růže. Lidových názvů rostlin existovalo nepřeberné množství. Co kraj, to pojmenování, dalo by se říct. Na většinu z nich se už pozapomnělo. Ivan Dvořák z časopisu z časopisu Zahrádkář rád některé připomene:
Vykvetly vám saláty a ředkvičky? Víme proč
Pravděpodobně jste použili odrůdu, která se nehodí pro celoroční pěstování. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Kdo nebo co způsobuje vady na kráse u dozrávajícího ovoce?
V létě si pochutnáváme na pestrobarevné směsici ovoce ze zahrady. Nad vzhledem některých plodů by ale člověk zaplakal. Kdo nebo co způsobuje vady na kráse u dozrávajícího ovoce? Téma pro Ivana Dvořáka z časopisu Zahrádkář.
Jak pomoci okurkám, rajčatům nebo paprikám, které pěstujeme v nádobách, k bohaté úrodě?
Zelenině pěstované v nádobách se dobře daří pod střechou na jižní nebo západní straně. Nesmíme je ale zapomenout pravidelně zalévat. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář, zodpoví také několik dotazů:
Jak využít dusíkaté vápno k ošetření záhonů před výsadbou či výsevem zeleniny
Zelené hnojení je zemědělská technika, kdy se na pozemku pěstují rostliny, které se následně zapraví do půdy, čímž ji obohatí o živiny a zlepší její strukturu a úrodnost. Je to ekologický způsob hnojení, který nahrazuje nebo doplňuje tradiční metody hnojení chlévským hnojem nebo kompostem. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář poradí:
Jak správně zalévat? Víme, jak na to, aby se voda dostala přímo ke kořenům
V některých letech déšť pravidelně zalévá zahradu místo nás a v jiných letech je potřeba chopit se konve nebo hadice a zahradu zalévat svépomocí. Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář radí, jak na to, aby se voda dostala přímo ke kořenům.