Zahrádkářské tipy
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Naučil jsem se s krtkem žít. Pro zahradu může být i užitečný, říká pěstitel Ivan Dvořák

Krtek dokáže během krátké chvíle hromádkami a chodbičkami znehodnotit celý trávník nebo záhony. Často máme pocit, že než stačíme mrknout okem, objeví se další krtina. Na pobytu krtka v zahradě lze vidět i ledaco pozitivního, říká Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

02:56

Zahrádkářské tipy

Vydává: Český rozhlas

Tipy, které předávají zahrádkáři zahrádkářům.

Web

Před týdnem 02:52

Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu

Drátovci, což jsou larvy kovaříků, a také larvy chroustů a chroustků nebo slimáček polní, jsou škůdci, kteří nahlodávají brambory, mrkev, prostě cokoliv, co má v sobě v současné době vodu. Nejvíce se objevují tam, kde záhony s bramborami a zeleninou sousedí s loukami. Nebo na pozemcích, které donedávna bývaly loukou a my jsme je přetvořili na pole a záhony. Jak se těchto škůdců zbavit nebo alespoň omezit jejich počet? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Před 2 týdny 02:59

OBRAZEM: Hortenzii velkolistou je třeba na zimu dobře připravit, hortenzie latnatá ji zvládne sama

Hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla) s mnoha kultivary je kráskou, kterou bychom rádi ozvláštnili naše zahrady. Ne každé stanoviště je pro ni ale vhodné. Aby se jí dařilo, musíme pro ni zajistit správné podmínky. Půdu vylepšit rašelinou. Umístit ji do polostínu, na přímém slunci se rychle unaví. Zajistit pravidelnou zálivku. A hlavně, řez provádět opatrně. Kvete totiž na loňských výhonech. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Před 3 týdny 02:51

Nekupujte zajíce v pytli. Při výběru rybízů a angreštů mějte oči otevřené

První podzimní dny na zahrádce lákají k pilné práci, věnovat se můžeme třeba výsadbě rybízů a angreštů. Na co bychom měli při jejich nákupu dávat pozor, jak rostliny správně vysadit a kdy výhony těchto ovocných keříků či stromků zkrátit, to nám poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

20. září 2024 03:09

Jaké jsou projevy virových onemocnění ovocných stromů a keřů? Skvrny na listech i deformované plody

Virózy u ovocných kultur přenáší hmyz. Sající mšice nebo křísi dokážou infikovat mnoho rostlin, a to v krátké době. Pokud budeme virózy hledat, projevují se na listech různými skvrnitostmi, mozaikou, na plodech propadlými skvrnami v dužnině, na slupce, na pecce. Snižují výnosy a kvalitu ovoce. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

13. září 2024 02:38

Sklízíte dýně se zelenými skvrnami nebo cukety s hrbolky? Důvodem jsou virózy

Letos se na zahrádkách setkáváme s plody tykvovitých rostlin, tedy například okurek, dýní, cuket, melounů, které vypadají jinak, než jsme zvyklí. Mají jinou barvu, tvar, na povrchu hrbolky. Jsou takové plody jedlé? A co změny na nich způsobilo? Vysvětlí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

6. září 2024 02:48

Až začne v září teplota půdy klesat, vysadíme nové jahodníky

Jahodníky bychom měli připravit na novou sezónu. Na listech se objevuje skvrnitost (Mycosphaerella fragarie), a tak je listů zbavíme. A pokud máme v plánu vysadit jahodníky nové, září je pro to vhodným obdobím. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

30. srpen 2024 02:53

Špenát a polníček v zimě pomohou záhonům a zjara zpestří náš jídelníček

Ať chceme či nechceme, za humny už číhá podzim. A my bychom se měli postarat o záhony, aby se jim na podzim a v zimě dobře dařilo. Můžeme na ně vysít zeleninu, kterou sklidíme brzy z jara. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

23. srpen 2024 02:42

Máte chuť na ředkvičky? Pěstování je jednoduché, sklízet budete měsíc po výsevu

Přestože se blíží konec srpna, některé druhy zeleniny ještě můžeme vysévat. Třeba ředkvičky. Čím je přikrýt, když budou hrozit mrazíky, proč praskají a proč pálí? To všechno nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

16. srpen 2024 02:54

Už v srpnu je čas na setí cibule ozimé. Sklidíme ji brzy na jaře

Nejen na jaře, ale také od poloviny srpna můžeme vysévat cibuli a pórek. Mají tu výhodu, že přezimují na záhoně. Do zimy narostou do síly tužky, přezimují a na jaře začnou intenzivně růst. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.