Hrana
19. říjen 2021

Poslechněte si podcast: Začíná podcast Hrana, série o mužské body imagi a soubojích s vlastním tělem

„Když mi bylo osmnáct, řekl mi jeden blízký člověk, ať se o ty špeky na břiše dobře starám. Nic jsem neodpověděl, ale strašně mě to urazilo. A hlavně to v mé hlavě spustilo nikdy nekončící pocit, že jsem tlustý,“ říká autor série Hrana, dokumentarista Lukáš Houdek. V pěti dílech autorského dokumentárního podcastu bude od 2. listopadu vyprávět příběhy kluků a mužů, kteří se kvůli snaze o změnu nebo udržení určitého vzhledu dostávají do hraničních situací.

04:23

Hrana

Vydává: Český rozhlas

Hrana je dokumentární podcastová série Lukáše Houdka o mužské body imagi. Zprostředkuje příběhy lidí, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem a dostávají se do fyzicky i psychicky hraničních situací. Vykresluje, jak snaha o změnu nebo udržení určitého vzhledu ovlivňuje mužský život a vztahy, případně jak je provázaná s kariérou. 

Web

30. listopad 2021 29:07

„Lidé píší, že máme zhubnout.“ Pavel Berky a Matěj Pardus o hledání pozitivního vztahu k tělu

„Mně se tělo během života rapidně měnilo. Celý život řeším, jestli zapadám do nějakého standardu,“ říká zpěvák a choreograf Matěj Pardus, který vešel v povědomí jako účastník Superstar v roce 2011. Jeho partner, návrhář a kuchař Pavel Berky, který si získal popularitu jako finalista loňského ročníku reality show MasterChef naopak říká, že má od doby, kdy přibral, své tělo raději.

23. listopad 2021 23:46

„Padesát kliků a sklapovaček, než se to zlomí.“ Zpěvák Jordan Haj o nekonečném cvičení a dietách

„Když vyšel film Fight Club, řekl jsem si, že až budu jednou dospělý, udělám si taky takovou vyrýsovanou postavu. Ten pekáč buchet,“ vzpomíná zpěvák Jordan Haj. Přiznává, že se svou postavou zápasí od puberty. U žádné diety nebo cvičení ale nevydrží a začíná stále dokola. Vzhled je pro něj důležitý i kvůli hudební kariéře. „Vím, že mí fanoušci ocení, když dostanou celý balíček, včetně odpovídajícího vizuálu,“ dodává. Jordan je jednou z postav čtvrtého dílu podcastu Hrana.

16. listopad 2021 28:46

Za dva měsíce 18 kilo pryč, pak už to nešlo zastavit. Herec Dan Krejčík o boji s anorexií

„Zavřel jsem se do vězení a netušil, že od něj mám klíče jen já,“ říká herec Dan Krejčík. Kvůli roli začal extrémně hubnout. Když se ale chtěl vrátit k běžnému režimu, zjistil, že to nejde. „Já jsem nejdřív respektoval, že hubne do role, ale když jsem ho pak jednou viděl vylézt z vany, bylo to děsivý. Řekl jsem mu, že to už je moc, ať se vzpamatuje,“ popisuje Danielův partner Matěj Stropnický. Třetí díl Hrany zachycuje příběh páru, který se vyrovnával s mentální anorexií.

9. listopad 2021 31:34

Veškerý čas a peníze jsem věnoval tomu, abych nabral svaly, odhaluje model Šimon Kotyk

„Když každý den posloucháš, jak moc jsi hubený, vytvoří se ti regulérní komplex, kterého se nemůžeš zbavit,“ popisuje jeden z nejúspěšnějších českých modelů Šimon Kotyk. Je rád, že doba, kdy ve snaze nabrat v podstatě jen posiloval, jedl a spal, už je za ním. Šimon je jednou z postav druhého dílu podcastové série Hrana. Dokumentarista Lukáš Houdek v něm zachycuje mužské nejistoty spojené s hubeností a malým vzrůstem.

2. listopad 2021 30:05

Vážil jsem se čtyřikrát za noc. Moderátor Čestmír Strakatý přiznává souboj se svým tělem

„Vždycky jsem potřeboval mít svou váhu pod kontrolou,“ říká Čestmír Strakatý. Moderátor, který vede rozhovory výhradně v černé košili s ohrnutými manžetami, z nichž mu vykukuje abstraktní tetování, působí při práci sebejistě a pro mnoho lidí platí za sexsymbol. Málokoho by proto napadlo, že zrovna on se svým tělem bojuje. Čestmír je hlavní postavou prvního dílu podcastové série Lukáše Houdka Hrana, která je o mužských nejistotách spojených s body imagí.