• Podcasty
  • O čem se mluví v Olomouckém kraji
O čem se mluví v Olomouckém kraji
6. září 2023

Poslechněte si podcast: Začátek školního roku. Jaké jsou preferované obory a s jakými problémy se potýkají dnešní studenti?

Nový školní rok začal a děti se vrátily do lavic. V naší nové rubrice „O čem se mluví“ se dozvíte nejen o průběhu prvního školního dne, kapacitách středních škol či preferovaných oborech, ale také o dopadu pandemie na generaci studentů a problémech se kterými se potýkají.

22:04

O čem se mluví v Olomouckém kraji

Vydává: Český rozhlas

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom bude každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví.

Web

19. červen 2024 17:54

V Jeseníkách se chystají na léto. Kam vyrazit, co nového na turisty čeká a na co si dát pozor?

Školákům začínají na konci příštího týdne prázdniny. Někteří pojednou na tábory, jiní k moři, rybníků a také třeba do Jeseníků. Jaký je zájem o pobyty v Jeseníkách, co region turistům nabízí? O tom všem jsme si povídali v dalším díle rubriky O čem se mluví.

12. červen 2024 18:16

Denní centrum, od září i škola. Dětem s autismem se v Olomouckém kraji zlepšují podmínky pro život

První denní centrum pro klienty s autismem v našem kraji letos otevřelo v Olomouci, v září k němu přibude i vůbec první škola pro děti s touto diagnózou. Pacienti tak po dlouhých letech, kdy se česká společnost teprve s tímto fenoménem seznamovala, mohou konečně využívat zázemí speciálně pro jejich potřeby.

5. červen 2024 17:21

Občané Moravského Berouna se v referendu vyjádří k plánované výstavbě větrné elektrárny

Krajina Nízkého Jeseníku kromě svých krás v některých oblastech nabízí i ideální podmínky pro větrné elektrárny. Ty často vyvolávají nesouhlas u mnoha místních obyvatel. Nejinak je tomu v Moravském Berouně, kde už mají s větrníky zkušenosti a kde se tento víkend o dalších větrných elektrárnách bude rozhodovat v referendu.

29. květen 2024 17:36

Vedení Prostějova chystá postavit 25metrový bazén, protistrana chce ale větší. Dojde na referendum?

Největší investice města Prostějova v jeho novodobé historii. Tou by měla být výstavba krytého plaveckého bazénu. Tamní plavecký oddíl ale i část městské opozice kritizují jeho parametry a chtějí situaci zvrátit místním referendem. Proč?

22. květen 2024 15:48

Případy týrání zvířat v Olomouckém kraji nejsou ojedinělé. Co dělat při podezření?

V minulém týdnu se v médiích objevila informace o odhalené množírně psů na Olomoucku. Nejednalo se o jediný případ týrání zvířat v regionu v tomto roce. Co můžete dělat, pokud máte pocit, že se ve vašem okolí něco nekalého na zvířatech děje a jak poté úřady postupují?

15. květen 2024 17:21

Vše, co potřebujete vědět o dani z nemovitosti, která se v letošním roce zvýšila o 80 procent

Blíží se termín splatnosti daně z nemovitosti. V letošním roce se zvyšuje rozhodnutím vlády, která do konsolidačního balíčku zanesla právě její navýšení o 80 procent. K tomu ještě některá města a obce navýšila koeficient, podle kterého se částka pro poplatníka určuje.

24. duben 2024 17:45

Vedení Sigmy řeší nabídku amerického investora. Jaké budou další kroky? Odpovídal předseda klubu

Fotbalisté Sigmy Olomouc zažívají v této sezoně hodně turbulentní období. Vloni na podzim se dlouho pohybovali v nejlepší ligové pětce, v jarní části soutěže ale postupně klesli až na osmou příčku. V úterý klub navíc dostal nabídku na vstup nového investora.

17. duben 2024 22:24

Dojmy z inaugurace, stav arcidiecéze či plány. Nejen o tom mluvil olomoucký arcibiskup Josef Nuzík

V Olomouci po téměř dvou letech úřaduje nový arcibiskup. Nástupcem Jana Graubnera se v sobotu oficiálně stal Josef Nuzík. V čele hlavní moravské diecéze ho kromě péče o věřící čeká také starost o rozsáhlý majetek církve, která je v regionu tradičně i velmi důležitou politickou silou.

10. duben 2024 17:37

Děti v těchto dnech absolvují zápisy do prvních tříd. Jak probírají a proč má skoro čtvrtina odklad?

Zápisy do prvních tříd základních škol jsou v plném proudu. Konkrétní termín zápisu určuje každý ředitel zvlášť. Rodiče mají čas své děti zapsat až do konce dubna. Někteří to ale letos neudělají a využijí možnost odkladu.

3. duben 2024 18:22

Z Hané a podhůří Jeseníků by se mohl stát kraj větrných elektráren. Kdo je pro a kdo proti?

Česko v posledních letech zažívá boom alternativních zdrojů energie. Lidé i samosprávy investují do fotovoltaických elektráren, hledají ale i další možnosti. A ani v Olomoucký kraj není výjimkou.