Za obzorem
NejnovějšíPřed týdnem

Poslechněte si podcast: Influenceři na cestě po Sýrii, Jemenu nebo Aghánistánu

Válečné oblasti stále více lákají influencery a především youtubery. V posledních měsících se jich několik vydalo do Jemenu ale také do Afghánistánu a Sýrie. Ve videích často říkají, že chtějí svým divákům ukázat to, co se ve zprávách nedozví. Často ale jen převypráví to, co jim řeknou místní průvodci, a v jejich videích chybí kontext.

23:09

Za obzorem

Vydává: Český rozhlas

Konflikty, politika i kultura – pečlivé analýzy z opomíjených koutů světa.

Web

Před 2 týdny 25:38

Indický šachmat – zrození šachového zázraku

Tektonické desky světa šachu se daly do pohybu, napsal na sociální sítě legendární ruský šachista Gari Kasparov po senzačním závěru dubnového Turnaje kandidátů. Indický mladík Dommaradžu Gukeš (ve světě šachu označovaný prostě jako Gukesh nebo Gukesh D) se v 17 letech stal jeho nejmladším vítězem a díky tomu se může stát i nejmladším mistrem světa v historii.

18. srpen 2024 25:04

Až 90 procent afrického kulturního dědictví je v Evropě a Americe. Dekolonizace muzeí se týká i nás

Během koloniálního období byla do Evropy odvezena velká část afrického hmotného dědictví. Byly to evropské mocnosti, také muzea, sběratelé umění a různí cestovatelé. Tam se pak památky v následujících staletích různě směňovaly nebo přeprodávaly.

11. srpen 2024 24:23

Australská migrační politika? To jsou statisíce přijatých ročně, ale i brutální zacházení

Do Austrálie se ročně stěhují statisíce lidí ze zahraničí. Důvodem jsou dobré pracovní podmínky a vstřícná migrační politika. Právě migrace je nejdůležitějším zdrojem populačního růstu a podle odborníků i důvodem dobré ekonomické kondice země. Austrálii přitom často dávají za vzor odpůrci migrace do Evropy, podle kterých je to téměř nepropustná pevnost.

14. červenec 2024 25:20

Světové kolébky zemědělských civilizací jsou teď závislé na dovozu potravin

Když ruská invaze na Ukrajinu – a s ní spojená krize v Černém moři – přerušily dodávky ukrajinského a ruského obilí do světa, celosvětově zdražily potraviny. Odhalilo to zároveň jiný problém: země Blízkého východu a subsaharské Afriky (zahrnuje území kontinentu bez severní Afriky, která je považovaná za součást arabského světa) se v dlouhodobém horizontu stávají stále víc závislými na dovozu potravin ze zahraničí.

7. červenec 2024 24:27

Indická železnice klopýtá na cestě do 21. století. Navíc podfinancovaná a přetížená

Indie patří mezi největší železniční velmoci světa. Zemi protíná přes 68 tisíc kilometrů tratí a přes 128 tisíc kilometrů kolejí, které tvoří páteř dálkové přepravy. „Ocelová obruč“ tak obepíná vlastně celý subkontinent. Indická železnice je bez velkého přehánění stát ve státu – dává práci 1,4 milionu lidí a je devátým největším zaměstnavatelem na světě. Po čínských drahách je zřejmě druhým největším dopravcem.

30. červen 2024 25:59

Jak vojenská agrese vůči Ukrajině - tedy "speciální vojenská operace", jak ji označuje kremelský režim - ovlivnila ruskou kinematografii?

Reflektuje a může vůbec ruské umění reflektovat to, co se na Ukrajině děje? A jak funguje v současném ruském filmu cenzura ze strany úřadů i autocenzura ze strany samotných tvůrců? Tomu se věnuje dnešní díl pořadu Za obzorem, který připravil Tomáš Havlín.

23. červen 2024 24:55

Tchaj-wanská úžina, nebo Jihočínské moře? Příští světový konflikt by mohl začít v Indo-Pacifiku

Indo-Pacifik je strategicky položený region, kterým prochází důležité námořní trasy. I díky tomu je centrem světového obchodu a každoroční růst HDP dosahuje v průměru téměř šesti procent. Kromě výhodné polohy může za jeho ekonomický růst i početná mladá populace představující dostupnou pracovní sílu. Kromě technologického a sociálního růstu je ale také místem bezpečnostního napětí. Vysíláme v repríze.

16. červen 2024 24:30

Měla to být spanilá jízda k ústavní většině - nakonec to tak tak stačilo na většinu prostou

Naréndra Módí zůstane v čele Indie i v dalším volebním období a jeho Indická lidová strana (BJP) je i dál zdaleka nejsilnější stranou v parlamentu. Zůstala ale daleko za očekáváním a bude se muset spoléhat na podporu svých koaličních partnerů. Hořké vítězství Naréndra Módího analyzuje pořad Za obzorem.

9. červen 2024 24:45

Na válku jsme si zvykli, říká jeden z osadníků kibuce. Socialistické komunity fungují už sto let

Po celém Izraeli jich je asi 260 a žije v nich asi 160 tisíc lidí. V 10milionovém Izraeli je to ale menšina, přesto z jednoho z nich pocházeli například zakladatel první izraelský premiér David Ben Gurion, Golda Meirová nebo dlouholetý izraelský politik Šimon Peres. Jde o kibucy, tedy uzavřené izraelské společnosti, které stály u zrodu židovského státu. (Repríza z června 2024.)