Za obzorem
31. prosinec 2023

Poslechněte si podcast: V mexickém státě Chiapas vládnou levicoví potomci Mayů

Už téměř před 30 lety si na jihu Mexika vytvořilo hnutí Zapatistů vlastní stát ve státě. Nejdřív svět úspěch levicového povstaleckého hnutí potomků Mayů v mexickém státě Chiapas oslnil, ale rebelové mají stát pod kontrolou dál.

25:37

Za obzorem

Vydává: Český rozhlas

Konflikty, politika i kultura – pečlivé analýzy z opomíjených koutů světa.

Web

Před čtyřmi dny 25:00

Indie míří k volbám: Miliarda voličů rozhodne o budoucnosti nejlidnatější země světa

Hlasujete pro slona, lotos, šicí stroj, nebo bicykl? To je otázka, před kterou bude v dubnu a květnu skoro miliarda voličů. Indická volební komise konečně oznámila datum konání napjatě očekávaných parlamentních voleb. Budou trvat skoro měsíc a půl – od 19. dubna do 1. června. A je to i největší událost svého druhu na světě.

Před týdnem 24:23

Australská migrační politika? To jsou statisíce přijatých ročně, ale i brutální zacházení

Do Austrálie se ročně stěhují statisíce lidí ze zahraničí. Důvodem jsou dobré pracovní podmínky a vstřícná migrační politika. Právě migrace je nejdůležitějším zdrojem populačního růstu a podle odborníků i důvodem dobré ekonomické kondice země. Austrálii přitom často dávají za vzor odpůrci migrace do Evropy, podle kterých je to téměř nepropustná pevnost.

Před 2 týdny 25:19

Výjimečný stav v Myanmaru trvá už tři roky

Obyvatelé jihoasijské Barmy, oficiální název je Republika Myanmarský svaz, chcete-li Myanmar, už tři roky bojují s vojenskou juntou, která se země zmocnila během převratu.

Před 3 týdny 25:20

Jak ovlivňuje globální změna klimatu Etiopii

Na to hledá odpověď dnešní díl cyklu Za obzorem. Připravil ho Zdeněk Novák.

Před 3 týdny 25:20

Světové kolébky zemědělských civilizací jsou teď závislé na dovozu potravin

Když ruská invaze na Ukrajinu – a s ní spojená krize v Černém moři – přerušily dodávky ukrajinského a ruského obilí do světa, celosvětově zdražily potraviny. Odhalilo to zároveň jiný problém: země Blízkého východu a subsaharské Afriky (zahrnuje území kontinentu bez severní Afriky, která je považovaná za součást arabského světa) se v dlouhodobém horizontu stávají stále víc závislými na dovozu potravin ze zahraničí.

25. únor 2024 25:04

Nejen v Evropě, ale i v Indii nastartovali nespokojení zemědělci svoje traktory a vyrazili směrem na hlavní město

Zatímco u nás se ale protesty obešly bez větších komplikací, vláda v Dillí poslala proti protestujícím po zuby ozbrojenou policii a zemědělce do metropole zatím nepustila. Dají se nalézt paralely mezi protesty v Evropě a v Indii? Neprotestují zemědělci za zachování stavu, který je neudržitelný? A jak je nejlidnatější země světa připravená na výzvy, které přinášejí změny klimatu? O tom všem je tento díl pořadu Za obzorem.

25. únor 2024 25:04

Bouří se už i indičtí zemědělci. Vláda nechala Dillí obehnat ostnatým drátem, policie používá drony

Granáty se slzným plynem, gumové projektily a zátarasy s ostnatým drátem okolo hlavního města – i tak mohou vypadat protesty zemědělců. Nejen v Evropě, ale i v Indii nastartovali nespokojení zemědělci traktory a vyrazili směrem na hlavní město. Vláda v Dillí ale nechala vybudovat zábrany na hlavních tazích do metropole a nespokojené zemědělce si drží daleko od těla. Při tvrdých střetech s policií zatím přišel o život (asi) jeden člověk, zraněných jsou ale stovky.

18. únor 2024 23:12

Čína nešíří svůj vliv jen do zemí třetího světa. Uplatňuje ho i v Řecku

Čína nešíří svůj vliv skrze investice a půjčky jen v zemích třetího světa. Jedním ze států, ve kterých si udržuje velký vliv, je i Řecko – člen NATO i Evropské unie. Jak Čína svůj vliv v Řecku uplatňuje, k čemu ho potřebuje a jak se proti němu Athény brání?

11. únor 2024 25:30

Baškirové mají na svědomí největší protesty v Rusku od začátku invaze na Ukrajinu

Jedním z důsledků decimace občanské společnosti v Rusku, je i to, že stát nedokáže předvídat místa dalších konfliktů. Potvrzuje to situace v Baškortostánu, kde v polovině ledna poslal soud do vězení na čtyři roky aktivistu Faila Alsinova.

4. únor 2024 25:30

Bhútán: Himálajské království sevřené Indií a Čínou

Země hromového draka Bhútán zůstává jednou z nejizolovanějších zemí světa. U nás je známý jako stát, který před ekonomickými ukazateli rozvoje, jako je růst HDP, upřednostňuje takzvaný Index národního štěstí.