Ve vlastní šťávě
6. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Z jednoho hektaru dokážeme vypěstovat to, co z deseti na poli, říká pěstitel hydroponických rajčat

Matěj Sklenář pochází ze zemědělské rodiny, která se už od devadesátých let věnuje pěstování zeleniny, zvlášť salátů. Před třemi lety se rozhodli vyzkoušet hydroponii – i díky tomu, že právě Matěj se hydroponickému pěstování věnoval v rámci svého studia na univerzitě v Nizozemí, kde se tahle metoda hojně využívá.

18:49

Ve vlastní šťávě

Vydává: Český rozhlas

Trendy v současné gastronomii. Současné dění ve světě vaření, pečení a smažení.

Web

11. září 2023 22:24

Zavařte, zavřete a naložte! Švestky, šípky i kdoule. Výrobkyně džemů vám prozradí, jak na to

Ačkoli je pojem „marmeláda“ legislativou vyhrazen ovocným zavařeninám z citrusů, hostkami Kytkobraní i Ve vlastní šťávě byly Hana Šindlerová z Marmelád s příběhem a Petra Pekáčová z Marmelád Corona. Obě sice vyrábí i marmelády pravé, pomerančové, ale zároveň zejména množství nápaditých dalších džemů i slaných dobrot.

28. srpen 2023 21:06

Snažíme se dělat klasiky s moderním šmrncem, aby nás to bavilo, říká majitel bistra a koloniálu

Táborsko přitahuje zajímavé počiny, ať už jde o cidery, pekárny, kávu nebo poslední přírůstek v historickém centru – koloniál a bistro Triko. Spolu s jeho zakladatelem Michalem Burdou jsme probrali, proč otevřel pobočku smíchovské „večerky“ v Táboře, co tam vaří i jaké jsou jeho další ambice.

4. srpen 2023 21:00

Každý den v každém počasí. Ale věděla jsem, že nechci sedět u počítače, říká o své práci farmářka

Hana Součková je mladá pěstitelka zeleniny ze Semic. Krátce po tom, co začala studovat v Praze práva, se vrátila na venkov a půjčila si od rodičů kousek pole, aby zjistila, jestli by jí i v dospělosti přišla zábavná její oblíbená dětská hra – zahrádkaření, jen v trochu větším měřítku. Probrali jsme, co ji na tomhle povolání baví a proč stojí za to trávit celé dny na poli.

16. červen 2023 21:08

Nevadí, když povolíme a nejsme na sebe tak drsní, říká majitelka Divokýho Bistra na Šumavě

Bistro u kempu už dávno neznamená jen párek na tácku a pivo dvanáctku, jakkoli se občas návštěvníkům po starých dobrých časech zasteskne. Své o tom ví majitelka šumavského Divokýho Bistra, která už před osmi lety převzala kiosek po svém strýci – a přetvořila ho v bistro rozkročené z Francie až do Indonésie, přičemž neztratila ani přízeň původních hostů.

19. květen 2023 20:21

Jak poznat, že je půda skutečně živá? Do dvou měsíců stráví i bavlněné prádlo

„Málokdo by si nechal vytlouct okna a vytrhat podlahy, ale u půdy se to bohužel docela standardně děje,“ říká právnička Zuzana Benešová z projektu Živá půda, který se zabývá poradenstvím pro její vlastníky či zemědělce. „Půda by nás měla zajímat všechny bytostně, protože nás živí. V čím lepším stavu bude, čím lépe bude zvládat výkyvy počasí, tím líp pro nás pro všechny. Budeme ji potřebovat i nadále, jinak přijde zásadní problém,“ vysvětluje Benešová.

21. duben 2023 19:40

S chilli olejem jídlo exploduje chutěmi, aniž by bylo přehnaně pálivé, říká jeho výrobce Lukáš Bauer

Možná jste se s tím na sociálních sítích setkali – rychlým jídlům dominují čínskou kuchyní inspirované recepty na nudle a rýžové pokrmy dochucené víceméně hlavně štědrou dávkou chilli oleje. Ten si můžete připravit buď sami, nebo si ho koupíte hotový ve speciálce. S Lukášem Bauerem, který oleje a knedlíčkové omáčky vyrábí, jsme probrali, proč je obyčejný olej tak skvělé dochucovadlo i proč si k jeho výrobě otevřel vlastní bistro.

7. duben 2023 21:23

I kapslové espresso může chutnat dobře, říká kavárník a pražič Kristián Kříž

Kam kráčí česká kávová kultura a jaké trendy nás čekají? S koordinátorem české pobočky SCA Kristiánem Křížem jsme probrali, jak se kávová scéna vyvíjí i proč mají kavárníci potřebu si zkoušet kávu pražit sami.

13. březen 2023 18:47

V soutěžích se chci naučit dovednosti od úspěšných kolegů, říká zlatá kuchařka Hana Budková

V kuchařském světě existují různá ocenění, žebříčky a průvodce nejlepšími restauracemi, ale také soutěže mezi kuchaři. Jednu z nich v mezinárodním juniorském klání v Rimini vyhrála právě česká mladá kuchařka Hana Budková. S ní jsme probrali, jak podobné soutěžení probíhá i k čemu podle ní tato klání slouží.

27. únor 2023 20:29

Teorie v gastrooborech by se mohla aktualizovat. Nadšení studenti mi dávají energii, říká učitelka

Vzhledem k množství vznikajících bister, restaurací, kaváren a cukráren se zdá, že gastronomie jen tak na úbytě nezajde. Co se ale – pro někoho překvapivě – tolik nemění, je motivace studentů gastronomických škol a učilišť při výběru a obsah výuky oborových předmětů. Spolu s Kristýnou Herinkovou, učitelkou na žatecké střední škole, jsme probrali, co a jak se snaží změnit.

6. únor 2023 19:08

Bez poctivého šlapaného zelí a pohanky se neobejdeme, říká valašský šéfkuchař Jiří Hrachový

Vařit valašskou kuchyni v Praze za doprovodu cimbálovky zní trochu jako kýč, ale v některých místech se daří celkem dobře balancovat na hraně. Na Korunní ulici je to případ Výčepu –⁠ restaurace, která se tímto regionem spíše zlehka inspiruje. Spolu s jejím šéfkuchařem Jiřím Hrachovým jsme probrali, co u ní považuje za důležité a co se snaží přinášet svým hostům.