Z archivu osobností
NejnovějšíEpizoda 147Včera

Poslechněte si podcast: Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je houslistka Simona Tydlitátová

Houslistka s cítěním pro autentickou interpretaci, obrovským smyslem pro humor a nebojácným přístupem k životu, to je Simona Tydlitátová. Přestože na konzervatoři starou hudbou tak trochu pohrdala a milovala období romantické, stala se jí barokní a klasická hudba osudem.

24:52

Z archivu osobností

Vydává: Classic Praha

Co poslouchají slavní. Zajímaví hosté z kulturního i společenského života přinášejí do studia své oblíbené nahrávky. O svůj výběr se podělí s moderátorem pořadu Ivanem Dlaskem i posluchači rádia Classic Praha.

Web

Epizoda 146Před týdnem 25:32

Dalšími hosty pořady Z archivu osobností jsou Jiří Jakeš a Vladimír Holeš, zástupci Filharmonie Gustava Mahlera v Jihlavě

Z nuly na sto! Tak vybudovali Filharmonii Gustava Mahlera Jiří Jakeš a Vladimír Holeš. Již jednadvacet let se starají o hudební vkus a kulturní vzdělanost obyvatel kraje Vysočina, především pak jihlavska a okolí. S orchestrem začínali úplně od nuly přesto se jim podařilo vybudovat stabilní těleso, které se může pyšnit sezonami nabitými krásnými koncerty a velkým zájmem posluchačů.

Epizoda 145Před 2 týdny 31:01

Dagmar Virtová vzpomíná na svého otce, houslistu Jiřího Nováka

Ve čtvrtek 5. září by se dožil rovné stovky vynikající český hudební houslista a primárius smetanova kvarteta Jiří Novák. O tom, Jaký byl muzikant, ale i otec jsme si povídali s jeho dcerou - houslistkou Dagmar Virtovou, která také přiblíží chystaný vyroční listopadový koncert ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Epizoda 1444. červenec 2024 26:12

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je ředitel Botanické zahrady v Teplicích Petr Šíla

V covidu měl největší hrůzu z toho, že bude muset zalévat, protože to není vůbec jednoduché, zdvojnásobil návštěvnost botanické zahrady, kde kromě tematických výstav pořádá i koncerty nebo degustační večeře v tropech.

Epizoda 14327. červen 2024 23:31

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je barytonista Richard Haan

Otužilec, záskokář, vytrvalec a především výjimečný pěvec, host pořadu Z archivu osobností barytonista Richard Haan stojí na podiích již přes 50 let, ovládá téměř 150 rolí svého barytonového oboru, doma má Cenu Thálie a přeplaval Gibraltarský průplav i kanál La Manche.

Epizoda 14220. červen 2024 21:31

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je basista Národního divadla František Zahradníček

Přes strojní průmyslovku, po místo v operetním sboru, přes konzervatoř, kde studoval klarinet, až na prkna opery Národního divadla, kde patří k předním sólovým oporám. Taková byla a je cesta basisty Františka Zahradníčka.

Epizoda 14113. červen 2024 20:06

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je klavírista Daniel Wiesner

Rád hraji soudobou hudbu, je pro mě výzvou, i proto že nemá zavedenou interpretační tradici - říká host pořadu Z archivu osobností Daniel Wiesner. Už jako dítě rád cvičil na klavír, často premiéruje soudobé skladby a ze všeho nejradši se toulá po přírodou, přičemž Českou republiku má prochozenou již celou.

Epizoda 1406. červen 2024 39:40

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je herec, moderátor a hypnoterapeut Šimon Pečenka

Dávejte si pozor na to, co si přejete, může se to splnit. V nové komedii režisérky Evy Toulové Láska na zakázku se nejtajnější přání hrdinů také plní, ovšem záhy se z jejich splněných snů stane skutečná noční můra. Spoluscénáristou a odborným poradcem Evy Toulové byl herec, moderátor a hypnoterapeut Šimon Pečenka. Host dalšího pořadu Z archivu osobností na Classic Praha.

Epizoda 13929. květen 2024 26:21

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je hudební ředitel Národního Divadla v Praze Robert Jindra

Nejraději jsem tam, kde se s láskou a poctivě dělá dobrá hudba, říká Robert Jindra. Coby vystudovaný pěvec má pochopení pro všechny bolesti a strachy hlasových interpretů, celé zkoušky zpívá jednotlivé operní party a pochvaluje si spolupráci s Ondřejem Havelkou na nejnovější inscenaci Smetanova Tajemství.

Epizoda 13822. květen 2024 27:17

Dalším hostem v pořadu Z archivu osobností je basbarytonista Adam Plachetka

Tajemství v Národním divadle, ale i O2 arena. Hlas a osobnost Adam Plachetky neznají hranic a zvládají mnohé výzvy. Za téměř 20 let aktivní kariéry má na svém kontě celou řadu operních rolí, ale nebojí se ani písní, muzikálu nebo třeba hudby Voskovce a Wericha. A zvládnul i sólový koncert v O2 areně, což si chce v příštím roce zopakovat.