Z archivu osobností
Epizoda 3528. leden 2022

Poslechněte si podcast: Martin Sadílek

Úspěšný harfista Martin Sadílek sbírá vavříny na mezinárodních kolbištích. V prosinci 2021 proběhlo další kolo televizní show mladých talentů klasické hudby Virtuosos V4+. Mladí talentovaní hudebníci ze zemí Visegrádské čtyřky a Chorvatska předvedli v průběhu tří prosincových obdivuhodné výkony a porota vybrala vítěze za každou zemi. Do finále se za Českou republiku probojovali dva šestnáctiletí soutěžící - houslista Daniel Matejča a harfista Martin Sadílek.

22:59

Z archivu osobností

Vydává: Classic Praha

Co poslouchají slavní. Zajímaví hosté z kulturního i společenského života přinášejí do studia své oblíbené nahrávky. O svůj výběr se podělí s moderátorem pořadu Ivanem Dlaskem i posluchači rádia Classic Praha.

Web

Epizoda 131Včera 22:31

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je sopranistka Lucie Kaňková

V březnu 2022 debutovala Lucie Kaňková s velkým úspěchem jako Gilda v Opéra Royal de Liège Wallonie, v červnu 2022 i v pražské Státní opeře. V září 2022 otevřela novou sezonu debutem v roli Violetty Valéry na jevišti Státní opery v Praze, kde i nadále vystupuje v roli Gildy ve Verdiho Rigolettovi a při koncertním provedení opery Lucia di Lammermoor zde vystoupila v titulní roli. Pravidelně vystupuje jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně v pražském Stavovském divadle a v této roli se představila i ve slovenských Košicích. V Národním divadle Brno s úspěchem na podzim 2023 ztvárnila Terinku v Dvořákově opeře Jakobín a tato opera byla streamována i celosvětově na platformě Operavision. Do Opéra Royal de Liège Wallonie se vrací i v sezoně 2023/2024 v roli Královny noci a První žínky.

Epizoda 130Před týdnem 24:04

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je skladatel Josef Marek

Josef Marek absolvoval Pražskou konzervatoř v oboru zpěv. Krátce byl členem Hudebního divadla v Karlíně, v letech 1974-2004 byl angažován v Pražském filharmonickém sboru. O skladbu se začal zajímat jako samouk, později studoval na Hudební fakultě AMU v Praze u Václava Riedlbaucha. Je autorem mnoha pozoruhodných kompozic, jak orchestrálních, komorních, tak i vokálních. Řada jeho skladeb byla oceněna ve skladatelských soutěžích doma i v zahraničí.

Epizoda 129Před 2 týdny 25:48

Hostem dalšího pořadu Z archivu osobností je vedoucí hudební přípravy Opery Národního divadla Zdeněk Klauda

Zdeněk Klauda, vedoucí hudební přípravy Opery Národního divadla je muž mnoha talentů, vystupuje jako dirigent, komorní hráč klavírista, příležitostně komponuje, a to od dětství. Věnuje se také hře na klavír a na flétnu. Soustavné skladatelské školení získal Zdeněk Klauda během studia na Hudebním gymnáziu Jana Nerudy pod vedením M. Kubičky, kde zároveň studoval i hru na flétnu u V. Paulíka a klavír u D. Souleimannové. Po absolutoriu gymnázia začal studovat obor dirigování u Hynka Farkače. V roce 2005 dokončil svá studia na pražské Akademii múzických umění. Od té doby je ve stálém angažmá Národního divadla v Praze (v současné době jako asistent dirigenta a vedoucí hudební přípravy).

Epizoda 128Před 3 týdny 25:53

Dita Hradecká nejen o práci v rádiu, ale i Roku české hudby a domácích koncertech

Do dalšího dílu pořadu Z archivu osobností si Ivan Dlask pozval kolegyni, moderátorku Classic Praha Ditu Hradeckou. Povídali si o její publicistické činnosti, práci v rádiu i pořádání domácích koncertů.

Epizoda 12729. únor 2024 24:43

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností bude čerstvý vítěz Mezinárodní talentové soutěže Virtuosos V4+, která představuje mladé talenty klasické hudby ze střední Evropy, klarinetista Ondřej Toman.

O titul národního vítěze se ve dvoudílném finále letos utkalo jedenáct mladých hudebníků z pěti států. Českou republiku reprezentovala houslistka Kateřina Švecová a klarinetista Ondřej Toman. Finále letošního ročníku vyvrcholilo 26. ledna 2024 a na příčku nejvyšší dosáhl za Českou republiku Ondřej Toman.

Epizoda 12622. únor 2024 23:36

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je klavírista Martin Kasík

"Hra Martina Kasíka vyniká obdivuhodnou technikou, plasticitou, silným smyslem pro barvu a inteligencí", napsal The New York Times. Co čeká jednoho z našich špičkových pianistů v Roce české hudby?

Epizoda 12515. únor 2024 31:40

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je český dirigent, hudebník a hudební teoretik Plk. MgA. Václav Blahunek, Ph.D., šéfdirigent a ředitel Hudby Hradní stráže a Policie České republiky.

Mezi povinnosti Hudby Hradní stráže a Policie ČR patří zajištění hudebního doprovodu při všech státních ceremoniích na Pražském hradě. Doprovází průběh státních návštěv prezidentů a čelních představitelů zemí pozvaných prezidentem republiky, účastní se s čestnou jednotkou Hradní stráže nástupních audiencí velvyslanců, doprovází slavnostní protokolární okamžiky a účastní se protokolárních i pietních aktů na zámku v Lánech. Jaký je základní repertoár tohoto tělesa prozradí šéfdirigent Václav Blahunek.

Epizoda 1248. únor 2024 17:07

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je dirigent Josef Kurfiřt

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je mladý dirigent Josef Kurfiřt. Spolupracuje s Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, Divadlem J. K. Tyla v Plzni i dalšími scénami. Josef Kurfiřt se narodil v Liberci do hudební rodiny. Roku 2016 absolvoval na Pražské konzervatoři v oborech klasický zpěv (prof. Kotouč) a dirigování (prof. Němcová, prof. Košler a prof. Farkač). Již během studií spolupracoval s Talichovou komorní filharmonií, Filharmonií Hradec Králové a Vysokoškolským uměleckým sborem Univerzity Karlovy. Je stálým hostem Moravskoslezské sinfonietty, se kterou provedl řadu Beethovenových symfonií. Dále spolupracuje s Kühnovým smíšeným sborem a Českým národním sborem. Pravidelně provádí premiéry děl soudobých autorů. Co jej čeká v nejbližší době?

Epizoda 1231. únor 2024 25:16

Další hostem pořadu Z archivu osobností je režisérka Eva Toulová

Koncem února vstoupí do českých kin nový český film režisérky Evy Toulové s názvem Superžena, v němž hrají Matouš Ruml, Igor Bareš, Natálie Grossová, Olga Lounová. Hlavní roli si zahrála sama režisérka filmu Eva Toulová.

Epizoda 12225. leden 2024 25:01

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je Jiří Bubeníček

Na začátku března bude mít premiéru nové představení Pražského komorního baletu La Strada, strhující příběh o lásce a krutosti z cirkusového prostředí podle stejnojmenného snímku Federica Felliniho. Nejen o něm bude mluvit na Classic Praha jeho spolutvůrce, světově proslulý tanečník Jiří Bubeníček.