Z archivu osobností
NejnovějšíEpizoda 151Dnes

Poslechněte si podcast: Dalšími hosty pořadu Z archivu osobností jsou pěvkyně Tamara Morozová a Monika Jägerová

Přestože obě vystupují v opeře, kde ztvárňují velké a dramatické postavy, jejich velkou láskou jsou drobné a nenápadné písně. Rozhodly se je zviditelnit, propagovat a podporovat i jejich nový vznik. To vše za pomoci spolku, který založily - Lieder Society.

23:17

Z archivu osobností

Vydává: Classic Praha

Co poslouchají slavní. Zajímaví hosté z kulturního i společenského života přinášejí do studia své oblíbené nahrávky. O svůj výběr se podělí s moderátorem pořadu Ivanem Dlaskem i posluchači rádia Classic Praha.

Web

Epizoda 150Před týdnem 17:08

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je barytonista Miguelangelo Cavalcanti

Zabíjet čas hudbou, i tak může vzniknout láska na celý život. Jako v případě barytonisty Miguelangela Cavalcantiho. Jeho otec chtěl, aby po škole nastoupil do armády, ale zvítězila láska k hudbě. Zpíval v Londýně, Paříži, Grazu nebo třeba Basileji, aby pak zakotvil v České republice, kde je již více jak 20 let.

Epizoda 149Před 2 týdny 19:42

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je varhaník a zakladatel festivalu Varhanní Vysočina Lukáš Dvořák

Hrát na varhany po Antonínu Dvořákovi, nosit frak po Petru Ebenovi, ale přitom být originální osobnost. To vše zvládá varhaník a zakladatel festivalu Varhanní Vysočina Lukáš Dvořák. Narodil se do rodiny plnokrevného muzikanta a skladatele Martina Dvořáka, tak nebylo žádným překvapením, že si do života zvolil hudbu. A vybral si i stejný nástroj, jaký absolvoval jeho otec. Varhany.

Epizoda 148Před 3 týdny 23:44

Hostem pořadu Z archivu osobností je první sólistka Baletu Národního divadla Nikola Márová

Konec jedné éry je začátkem nového období, dívá se optimisticky do budoucnosti Nikola Márová. Již od svých šesti let věděla, že bude baletkou. Neučaroval jí svět krásných sukýnek, ale pohyb jako takový. Během své dlouhé kariéry si zatancovala všechny své vysněné role a přestože na prknech Národního divadla končí, hudba a tanec z jejího života rozhodně nemizí.

Epizoda 14718. září 2024 24:52

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je houslistka Simona Tydlitátová

Houslistka s cítěním pro autentickou interpretaci, obrovským smyslem pro humor a nebojácným přístupem k životu, to je Simona Tydlitátová. Přestože na konzervatoři starou hudbou tak trochu pohrdala a milovala období romantické, stala se jí barokní a klasická hudba osudem.

Epizoda 14611. září 2024 25:32

Dalšími hosty pořady Z archivu osobností jsou Jiří Jakeš a Vladimír Holeš, zástupci Filharmonie Gustava Mahlera v Jihlavě

Z nuly na sto! Tak vybudovali Filharmonii Gustava Mahlera Jiří Jakeš a Vladimír Holeš. Již jednadvacet let se starají o hudební vkus a kulturní vzdělanost obyvatel kraje Vysočina, především pak jihlavska a okolí. S orchestrem začínali úplně od nuly přesto se jim podařilo vybudovat stabilní těleso, které se může pyšnit sezonami nabitými krásnými koncerty a velkým zájmem posluchačů.

Epizoda 1454. září 2024 31:01

Dagmar Virtová vzpomíná na svého otce, houslistu Jiřího Nováka

Ve čtvrtek 5. září by se dožil rovné stovky vynikající český hudební houslista a primárius smetanova kvarteta Jiří Novák. O tom, Jaký byl muzikant, ale i otec jsme si povídali s jeho dcerou - houslistkou Dagmar Virtovou, která také přiblíží chystaný vyroční listopadový koncert ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Epizoda 1444. červenec 2024 26:12

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je ředitel Botanické zahrady v Teplicích Petr Šíla

V covidu měl největší hrůzu z toho, že bude muset zalévat, protože to není vůbec jednoduché, zdvojnásobil návštěvnost botanické zahrady, kde kromě tematických výstav pořádá i koncerty nebo degustační večeře v tropech.

Epizoda 14327. červen 2024 23:31

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je barytonista Richard Haan

Otužilec, záskokář, vytrvalec a především výjimečný pěvec, host pořadu Z archivu osobností barytonista Richard Haan stojí na podiích již přes 50 let, ovládá téměř 150 rolí svého barytonového oboru, doma má Cenu Thálie a přeplaval Gibraltarský průplav i kanál La Manche.

Epizoda 14220. červen 2024 21:31

Dalším hostem pořadu Z archivu osobností je basista Národního divadla František Zahradníček

Přes strojní průmyslovku, po místo v operetním sboru, přes konzervatoř, kde studoval klarinet, až na prkna opery Národního divadla, kde patří k předním sólovým oporám. Taková byla a je cesta basisty Františka Zahradníčka.