Přímo z místa
3. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Výprava do zlatých časů ve Zlatých Horách

Muzeum, skanzen, staré štoly a další stavby a místa připomínají hornickou minulost Zlatých Hor. Tvrdou práci, těžký život horníků i vodou poháněné velké stroje představí průvodci reportáží Přímo z místa.

25:00

Přímo z místa

Vydává: Český rozhlas

Vyrážíme s mikrofonem do terénu a přinášíme vám reportáže ze zajímavých míst Olomouckého kraje. Památky, příroda, lidé a zážitky. To vše viděné rozhlasovýma očima.

Web

Před týdnem 20:58

Kousek za humny mají Přerované zachovalý lužní les Žebračka

Jde o Národní přírodní rezervaci, která byla vyhlášena roku 1949. Pozorovat v ní můžete řadu vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. „Nemělo by se chodit mimo značené cesty, což lidé porušují jenom, když si chtějí natrhat trochu medvědího česneku,“ doplňuje Josef Chytil z nedalekého Ornisu. Česneková vůně bývá mimochodem cítit až ve městě.

Před 2 týdny 24:00

Biocentra a biokoridory proměňují okolí Mořic v rozmanitou krajinu pro zvěř i pro lidi

Ještě před čtvrt stoletím byly i Mořice obklopeny poměrně jednotvárnou krajinou polí a lánů, které jen sem tam protínaly cesty a narušovaly je vodní toky. To byl i případ krajiny západně od obce, kterou protínal jen tok Mořického potoka s břehovou vegetací.

Před 3 týdny 22:08

Central opět září! Bývalé kino nabízí nové možnosti. Jaká je jeho minulost a budoucnost?

Kino Central je nově otevřeno jako součást ještě stále dotvářeného komplexu určeného pro živé umění ve správě Muzea umění Olomouc. Není už pouze kinem, ale slouží jako prostor pro divadlo, filmové projekce, koncerty, přednášky a plesy.

18. únor 2024 18:25

Péče nejen o tělo, ale i o duši. To vše se nachází v Centru zdraví v obci Bohuňovice

Centrum zdraví v Bohuňovicích nabízí komplexní péči o tělo i duši a přitahuje široké spektrum návštěvníků, včetně školních plaveckých skupin. Kdysi zchátralá ubytovna se od svého založení v roce 2003 proměnila v moderní vodní a relaxační centrum. Zařízení se postupem času rozšířilo a dnes poskytuje rozmanité aktivity pro všechny věkové skupiny bez ohledu na počasí. Společně s provozovatelem Janem Králem nahlédneme do centra dění.

11. únor 2024 24:07

125letá firma vyrábí sušičky prádla a myčky nádobí v Uničově už od roku 2003

Moderní bílá technika je nejen pomocníkem v domácnosti, ale také technickým zařízením, které v sobě spojuje několik odvětví, bez nichž by nemohla vznikat. V Uničově se už před více než dvaceti lety rozhodla vyrábět část své produkce německá společnost Miele, která patří ke špičkám v tomto oboru. Dnes je zdejší závod jedním z pilířů produkce firmy pro celosvětový trh.

21. leden 2024 22:44

Rád dělám věci, které dávají smysl, říká majitel palírny v Těšeticích Jiří Omelka

V Těšeticích vyráběla první československou whiskey potravinářská firma Seliko. A nevedlo se jí vůbec špatně. Právě na její tradici se rozhodl před sedmi lety navázat Jiří Omelka. „První čtyři sudy jsme udělali podle receptur ze sedmdesátých let,“ upřesňuje. Důraz klade na lokální suroviny.

14. leden 2024 26:09

Co nemá křídla či vrtuli mě nebere, říká výrobce stavebnic modelů mířících do celého světa

LF models je v oblasti leteckého modelářství pojmem. Patří mezi etablované výrobce stavebnic leteckých modelů, ale také modelů odlévaných z pryskyřice a dalších doplňků a výrobků pro letecké modeláře. Přestože jsou její produkty známé po celém světě, její sídlo najdeme v nenápadném domě na okraji Nového Malína.

10. prosinec 2023 19:57

Obchodník se železem, velkostatkář a majitel zámku v Náměšti na Hané. To byl František Ottahal

V letošním roce jsme si připomněli 160 let od jeho narození a 80 let od jeho úmrtí. Na stopy Františka Ottahala narazíme na mnoha místech. Od Holice, přes Dolní a Horní olomoucké náměstí až po městys Náměšť na Hané.

19. listopad 2023 22:13

Na Libavé proběhlo letošní největší cvičení kybernetických a informačních sil zaměřené na zálohy

Rozehrávka fiktivní situace, kdy byla napadena východní hranice NATO, vytvořila problémy pro řešení. Jimi se ve své práci zdokonalují, zkoumají a vylepšují předpokládané postupy profesionálové i aktivní zálohy Armády České republiky. Spolupracují při tom se zástupci státní správy i samospráv.

5. listopad 2023 22:49

Stavba obchvatu Bludova finišuje. První řidiči se po něm svezou možná ještě letos

Stavba obchvatu Bludova na Šumpersku patří k největším a nejsložitějším dopravním stavbám, které v současnosti vznikají v Olomouckém kraji. V současnosti se stavba blíží ke svému konci a možná se na ni první řidiči podívají ještě v roce 2023.