Výlety
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Zauhlovací věž ve Vratislavicích byla součástí továrny na koberce. Dnes je z ní kulturní památka

Během první světové války vyrostla ve Vratislavicích, dnes jedné z částí Liberce, zajímavá 65 metrů vysoká železobetonová věž s vyhlídkovou plošinou. Stála v areálu továrny na koberce, a tak měla především technický význam, i když estetická hodnota se jí ani po letech chátrání nedá upřít. V roce 2015 byla Zauhlovací a vodárenská věž prohlášena kulturní památkou a tehdy také vznikl spolek AvantgArt, který se o tak zvanou Zauhlovačku stará.

03:25

Výlety

Vydává: Český rozhlas

Průvodce po nejzajímavějších místech Čech, Moravy a Slezska. Reportáže z hradů a zámků, tajemných, ale přístupných jeskyní a řady dalších cílů, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Web

Dnes 03:36

Rozhledna nad obcí Salaš u Velehradu má tvar do sebe navzájem zaklesnutých šťastných sedmiček

Ve Zlínském kraji na Uherskohradišťsku se nad obcí Salaš tyčí stejnojmenná rozhledna. Zajímavý je především její netradiční tvar, který tvoří dvě do sebe navzájem zaklesnuté šťastné sedmičky. Dostat se k ní můžete z několika směrů a z jejího vrcholu pak dohlédnout třeba až na Velkou Javořinu na hranicích se Slovenskem.

Včera 03:06

Expozice ve staré prelatuře želivského kláštera ukazuje, jak mohl vypadat byt opata před sto lety

Areál želivského kláštera na Vysočině láká turisty nejen na nádherný kostel Narození Panny Marie, expozici psychiatrické léčebny, výstavu starých motocyklů, ale i na malý pivovar nebo wellness. Nově se teď turistům otevřela i stará prelatura. Nová expozice přibližuje, jak mohl kdysi vypadat byt opata.

Před třemi dny 03:33

Rozhledna Súsedská je symbolem spojení tří obcí. Jsou z ní vidět Chřiby, Pálava i Alpy

Sounáležitost obyvatel obcí Ježov, Hýsly a Žádovice na Kyjovsku na jižní Moravě symbolizuje majestátní rozhledna Súsedská. Nachází se v bodě, kde se katastry všech tří obcí spojují. A číslovka "tři" je důmyslně ukryta v celé její architektuře. Rozhledna je přístupná celoročně a nabízí dokonalý rozhled do širokého okolí.

Před pěti dny 03:41

Dýmky a Proseč patří k sobě. Výrobní postupy přibližuje Muzeum dýmek se stovkami exponátů

Proseč se může pochlubit velmi dlouhou tradicí výroby dýmek. Malé městečko na Chrudimsku je dnes jediným místem v Česku, kde se elegantní kuřácké nástroje průmyslově vyrábějí. Vše se o nich dozvíte v místním Muzeu dýmek.

Před šesti dny 03:19

Nad Hrádkem ve Slezsku roste Alej Dobra. Dovede vás až k půvabné zvoničce svatého Izidora

Z dobrých nápadů se rodí dobré věci. Někdy dokonce celé aleje. Přesně takovou Alej Dobra byste našli na kopci nad slezskou obcí Hrádek, cestou na Filipku. Roste v ní jednačtyřicet jabloní krajových odrůd, jedna hrušeň a jeden javor klen. Alej je symbolem pospolitosti místních obcí. Každá z nich zasadila jeden strom.

Před týdnem 03:27

Skalní město v Tisé na Ústecku si můžete celé prohlédnout z nové naučné stezky Selské cesty

Skalní město v Tisé na Ústecku na severu Čech je součástí Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Každý rok přiláká tisíce turistů z celého světa a je také velmi oblíbeným cílem horolezců. Pokud byste ho chtěli vidět v celé jeho kráse, je ideální se posadit na vyhlídkovou lavičku na nové naučné Selské stezce mezi rybníky Kačák a Cihlák.

Před týdnem 03:23

Pivovarské muzeum v Hanušovicích nechává nahlédnout do dávné podoby hospody na Šeráku

Městečko Hanušovice v podhůří Jeseníků v Olomouckém kraji a pivo, které se tam vaří, k sobě patří už 150 let. Nejen dlouhé dějiny vaření piva z hor, ale také zajímavé artefakty z minulosti pivovarnictví a hospodské kultury si návštěvníci mohou prohlédnout v Pivovarském muzeu, které se nachází přímo před branou do dnešního pivovaru.

Před týdnem 03:06

Nad hnědouhelným lomem Jiří vznikla vyhlídka. Nabízí pohled do geologické historie Sokolovska

U obce Lomnice na Sokolovsku v Karlovarském kraji vzniklo na hraně posledního hnědouhelného lomu v této lokalitě nové vyhlídkové místo. Pro širokou veřejnost sice ještě není volně přístupné, o povolení je ale možné požádat společnost Sokolovská uhelná, která je majitelem zdejšího pozemku.

Před týdnem 03:12

Žehuňský rybník je největší ve Středočeském kraji. Na jaře si u něj můžete užít ptačí koncerty

Žehuňský rybník je se svojí rozlohou 258 hektarů největším středočeským rybníkem a v pořadí devátým v České republice. Leží nedaleko Kolína u obcí Žehuň a Choťovice. Jeho délka je pět a půl kilometru, hráz je 870 metrů dlouhá a svého času ji opravoval slavný kolínský rodák Jakub Krčín. Původně královský rybník vznikl koncem 15. století v místech, které často sužovaly povodně. Na jaře je tato přírodní památka místem, kde si můžete užít krásné ptačí koncerty.

Před týdnem 03:20

Rumcajsova lavička v Jičíně je turistickým magnetem a unikátem. Najdete ji i v České knize rekordů

Rumcajsova lavička v Jičíně je největší pohádkovou lavičkou v Česku a možná i na světě. Dubové, bohatě řezbované posezení, kde si můžete pohovět, nasvačit se, nebo si vyprávět pohádky, stojí v první třetině Valdštejnovy lipové aleje, která vede z Jičína do Valdic.