Výlety
Včera

Poslechněte si podcast: Pískovcový vějíř na Dutém kameni v Kunratickém Švýcarsku je geologickým unikátem

K chloubám Libereckého kraje patří skalní města. Od velkých a známých, jako je Hruboskalsko či Sloupsko, až po malá a neprávem opomíjená skalní města, mezi které patří třeba Kunratické Švýcarsko. Tento nevelký skalní hřbet v Lužických horách mezi obcemi Kunratice, Drnovec a Cvikov se může pochlubit vzácnou sloupcovitou a deskovitou odlučností pískovce, která je známá spíš u čediče. Nejlépe patrná je na skalním suku, kterému se říká Vějíř nebo také Varhany.

03:19

Výlety

Vydává: Český rozhlas

Průvodce po nejzajímavějších místech Čech, Moravy a Slezska. Reportáže z hradů a zámků, tajemných, ale přístupných jeskyní a řady dalších cílů, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Web

Dnes 03:03

Ve vizovické likérce to voní páleným ovocem. Při exkurzi můžete ochutnat výsledek

Jestliže bychom chtěli nahlédnout do úplných počátků vizovické pálenice, museli bychom se vrátit o čtyři sta let zpátky. Dřív se kořalka pálila z pivních odpadků. Později se k nim přidalo obilí, ze kterého se vyráběla žitná. Protože se ale na Valašsku vždy dařilo ovocným stromům a speciálně švestkám, začala se kolem poloviny 18. století vyrábět slivovice.

Před dvěma dny 02:55

Kostel v Budislavi stojí na skále. Má tvar srdce

V Pardubickém kraji leží asi patnáct kilometrů od Litomyšle malebná obec Budislav. Její dominantou jsou pískovcové skály a také moderní Kostel Boží lásky. Na tom by nebylo nic zvláštního. V Budislavi jsou ale skály i moderní architektura vzájemně propojené.

Před dvěma dny 03:26

Unikátní hradlový most u šumavské Modravy sloužil k zachycení splavovaného dřeva

Když se vydáte na Šumavu, můžete obdivovat nejenom tamní krásnou čistou přírodu, ale také jednu unikátní stavbu. Nedaleko Modravy totiž objevíte pozoruhodný hradlový most z přelomu 18. a 19. století, který se klene přes řeku Vydru. Kdysi měl velký význam při splavování dřeva, dnes usnadňuje místní turistiku.

Před třemi dny 03:41

Zřícenina hradu Šostýna nad Kopřivnicí nabízí seznámení s tajemnou a hříšnou Šostýnskou Venuší

Zřícenina hradu Šostýna se tyčí nad Kopřivnicí v Moravskoslezském kraji. Lesnaté krajině, kde se hradní areál nachází, místní říkají kopřivnické hory. Šostýn býval jedním ze strážních hradů a do dnešních dnů z něj toho mnoho nezbylo. Za své vzal v neklidných časech husitských bojů před dávnými staletími. V dobách své největší slávy byl ale pevným hradem.

Před čtyřmi dny 02:56

Máchova světnička v Litoměřicích představuje i možné podoby romantického básníka

Socha Karla Hynka Máchy stojí v Praze na Petříně, Máchovu ulici mají skoro všechna větší česká města, ale památníkem romantického básníka se mohou pochlubit jen dvě místa – Doksy a Litoměřice. U Doks je ostatně i Máchovo jezero, ke kterému básník umístil děj svého nejznámějšího díla – Máje. S Litoměřicemi je pak spjatý závěr jeho života a na zdejší památník se doptáte spíš jako na Máchovu světničku.

Před pěti dny 03:15

Pískovna Erika na Sokolovsku odhaluje tajemství třetihorních rostlin. Připomíná cestu do pravěku

Pokud hledáte zajímavé místo pro výlet, nedaleko Sokolova v Karlovarském kraji jedno takové najdete. Přímo u silnice, která spojuje Sokolov a Kraslice, se za malým pruhem smíšeného lesa ukrývá národní přírodní památka Pískovna Erika. Na území, které vznikalo v třetihorách v prostředí říčních toků a mělkých jezer, je možné pozorovat různé vrstvení a strukturu hornin. A díky unikátním biotopům i vzácné a chráněné obojživelníky.

Před šesti dny 02:37

Obnovená Arnoldova vila v Brně v sobě nese noblesu i luxus první republiky

Architektonický skvost, historický duch i umění. To vše lze opět obdivovat v obnovené Arnoldově vile v brněnské městské části Černá Pole. V těsném sousedství světoznámých vil Tugendhat a Löw-Beer ožila díky Muzeu města Brna unikátní stavba architekta Josefa Arnolda z roku 1862. Zájemci si ji mohou prohlédnout každý den, kromě pondělí.

Před týdnem 03:13

Rumcajsova lavička v Jičíně je turistickým magnetem a unikátem. Najdete ji i v České knize rekordů

Rumcajsova lavička v Jičíně je největší pohádkovou lavičkou v Česku a možná i na světě. Dubové, bohatě řezbované posezení, kde si můžete pohovět, nasvačit se, nebo si vyprávět pohádky, stojí v první třetině Valdštejnovy lipové aleje, která vede z Jičína do Valdic.

Před týdnem 03:20

K bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce míří po staletí tisíce poutníků

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce patří mezi nejvyhledávanější poutní místa České republiky. K baroknímu chrámu s dvouvěžovým průčelím přiléhají rezidenční budovy. Na jejich římsách stojí sochy dvanácti apoštolů a dvou světců. Celý areál pak uzavírá půlkruhový ambit s kaplí Panny Marie. Součástí baziliky je také Svatokopecké muzeum, ve kterém jsou vystaveny monstrance, relikviáře nebo mešní roucha.