Výlety
Před šesti dny

Poslechněte si podcast: Pěchotní srub Březinka je ozdobou Běloveského pevnostního skanzenu. Překvapí autentičností i příběhy

Srdcem Běloveského pevnostního skanzenu v Královéhradeckém kraji je pěchotní srub N-S 82 Březinka, který od roku 1989 spravuje Klub vojenské historie Náchod. Tito nadšenci dokázali bunkr vrátit do stavu, v jakém byl v roce 1938. Díky původnímu vybavení má dobovou atmosféru a velkou vypovídací hodnotu. Najdete ho na turistické stezce z pevnosti Dobrošov směrem na Náchod.

03:16

Výlety

Vydává: Český rozhlas

Průvodce po nejzajímavějších místech Čech, Moravy a Slezska. Reportáže z hradů a zámků, tajemných, ale přístupných jeskyní a řady dalších cílů, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Web

Dnes 03:32

Dominantou Dobré Vody v Novohradských horách je unikátně vystavěný chrám Panny Marie Těšitelky

Pokud si zkusíte dohledat počet obcí a míst v České republice, kterým se říká Dobrá Voda, dojdete k číslu 54. To ale neznamená, že jste našli všechny. A ve většině z nich se opravdu dá nebo dala najít nějaká dobrá voda k pití. Jedním z nich je obec Dobrá Voda v Novohradských horách na jihu Čech. Přímo před místním poutním kostelem Panny Marie Těšitelky vytéká do kašny pramenitá voda.

Včera 03:05

Svatováclavská vinice se nachází v sousedství Pražského hradu. Je stará více než tisíc let

V těsném sousedství Pražského hradu, v prostoru pod dolní bránou, sevřená mezi Staré zámecké schody a ulici Na Opyši, se rozkládá Svatováclavská vinice. Je stará víc než tisíc let, ale teprve roku 2008 byla poprvé ve své historii zpřístupněná veřejnosti. S klasicistním letohrádkem, Richterovou vilou z roku 1836, dotváří hradčanské panoráma. A vinné révě se tu opět dobře daří.

Před pěti dny 03:06

Vodopády Bílé Opavy patří k nejkrásnějším místům v Jeseníkách. Voda je tu divoká, příroda chráněná

Pod vrcholem Pradědu ve výšce asi 1 360 metrů pramení u chaty Barborky říčka Bílá Opava a po skalách stéká k lázeňskému městečku Karlova Studánka. A cestou vytváří řadu vodopádů. Státní přírodní rezervací bylo údolí Bílé Opavy vyhlášeno už v roce 1963. Úsek zvaný Velký vodopád je vysoký bezmála osm metrů.

Před týdnem 03:06

Výstup na Kamýckou skálu u Švihova je dobrodružný, ale stojí za to. Nahoře vás čekají výhledy a kříž

Na okraji obce Kamýk u Švihova v Plzeňském kraji stojí Kamýcká skála. Je možné vystoupat až na její vrchol, ale pravdou je, že výstup není pro každého. Kdo se ale odhodlá vylézt po kovových schodech do nadmořské výšky zhruba pět set metrů, ocitne se nahoře vedle velkého dřevěného kříže a může se rozhlédnout do kraje.

Před týdnem 02:56

Obří trůn a velké dřevěné okno. Fotopointy v okolí hradu Veveří lákají výletníky i fotografy

Historie hradu Veveří na Brněnsku sahá až do 12. století. Patřilo k němu i rozsáhlé panství. Jeho velikost je dnes možné poznávat i ze dvou fotopointů, které zde vznikly díky Svazku obcí Panství hradu Veveří. Na kraji lesa mezi Hvozdcem a Veverskými Knínicemi majestátně ční obří dubový Trůn. V sadu nad Chudčicemi rámuje výhled do krajiny velké dřevěné okno.

Před týdnem 03:07

Kostel v Semilech je postavený v novorománském stylu. Novogotická věž nabízí výhledy do okolí

Mezi nejvýznamnější dominanty Semil v Libereckém kraji patří děkanský kostel sv. Petra a Pavla. Postavený byl teprve na počátku 20. století v novorománském slohu. V Semilech byl kostel samozřejmě i dřív. Od roku 1352 to ale byly samé dřevěné stavby, které špatně odolávaly počasí i ohni. První zděný, tehdy barokní kostel měly Semily v roce 1702. Stavba současného kostela počítala i s vyhlídkovou věží.

Před týdnem 03:28

Vyřezávaná křížová cesta mezi Slavičínem a Nevšovou na Zlínsku vznikla díky darům místních lidí

Pokud se na Zlínsku vydáte ze Slavičína do Nevšové, čeká vás už na začátku cesty příjemná atrakce: Pivečkův lesopark. Dřevěné sochy a stavby v lese na okraji Slavičína začaly přibývat v roce 1940, kdy se rodina Pivečkových rozhodla vytvořit odpočinkové místo nejenom pro obyvatele Slavičína. Před pár lety dostala zmíněná spojnice dvou míst ještě další úroveň. Vznikla na ní dřevěná křížová cesta vyrobená řezbářem Martinem Cigánkem.

Před týdnem 03:06

Hrad v Soběslavi je ukázkou propojení středověku a moderní doby. Sídlí v něm knihovna a galerie

Hrad v jihočeské Soběslavi založil ve 14. století Jindřich z Rožmberka. V roce 1394 na něm byl vězněn král Václav IV. Za husitských válek byl dvakrát vypálen. V průběhu času pak sloužil nejrůznějším účelům od sídla soběslavských hejtmanů přes prostory měšťanského pivovaru až po sklad ovoce a zeleniny. Za minulého režimu téměř úplně zchátral. Dnes je v jeho opraveném křídle městská knihovna. A možný je i výstup na věž.

Před týdnem 03:10

V Domě přírody Českého krasu se seznámíte s jedinečností tohoto geologicky významného území

Letos bylo slavnostně otevřeno nové návštěvnické středisko chráněné krajinné oblasti Český kras ve Středočeském kraji. Dům přírody Českého krasu byl jako multifunkční objekt postaven v těsné blízkosti slavných Koněpruských jeskyní na Berounsku. Unikátní vnitřní i vnější expozice návštěvníky seznamuje s místním geologickým vývojem i jedinečností krasových útvarů.