Výletníček
26. březen 2023

Poslechněte si podcast: O rytíři Pavlovi a jeho malé Anežce

Hory v České Třebové patří k nejoblíbenějším místům, kde lidé v České Třebové tráví svůj volný čas. Nachází se zde Kaple Panny Marie Poomocné a studánka, které se říká Pavlova. K místu se váže několik pověstí, o kterých je zmínka v podcastu Kaple Panny Marie na Horách pro starší posluchače. Výletníček nabízí k poslechu úplně novou pohádku, která je v závěru doplněna o inspiraci k aktivitě s dětmi. Její průběh nahráli autoři podcastu přímo na místě se svými vlastními dětmi. Aktivita u dětí rozvíjí smyslové vnímání a prostorovou orientaci.

14:15

Výletníček

Vydává: Pohádková místa Česka

Výletníčkovy pohádky mohou obohatit rodinné výlety na zajímavá místa v Česku. Kromě zábavy a poučení přináší také inspirace k aktivitám, které s příběhy nebo místy pohádek souvisí. Pohádky Výletníčka je možné poslouchat nejen na Spotify, ale i na vlastním webu s pohádkami www.pohadkovamista.cz, kde jsou již existující pohádky k místům přehledně zobrazeny na interaktivní turistické mapě.

Web

9. červen 2023 13:43

Drak na Kozlovském kopci

Pověst o jezírku na Kozlovském kopci spojená s novou autorskou pohádkou o posledním drakovi v Čechách, kterého si ochočil chlapec jménem Jonatán, aby na něm mohl létat na výlety po krásných místech Česka. Autoři pohádku věnují Klubu českých turistů v České Třebové slavícímu letos 100 let od svého založení.

4. květen 2023 07:30

O hodném pastýři a zatoulané ovečce

Pohádka inspirovaná pověstí vztahující se k Pastýřské stěně nad údolím řeky Labe v Děčíně a starým evangelním příběhem o ztracené ovci. 

27. duben 2023 06:47

Jak Johanka hledala poklad

Pohádka o Johance Valdštejnové seznamuje hravou formou malé posluchače s nejdůležitějšími reáliemi zámku Litomyšl. Součástí příběhu je hledání malého "pokladu" v zámeckém parku, které si mou vyzkoušet i malí návštěvníci zámku v doprovodu svých rodičů.

11. duben 2023 12:54

O pyšném autíčku

Pohádka, která svých charakterem trochu vybočuje od ostatních pohádek na tomto webu, protože se nevztahuje k žádnému místu, které je navštěvováno kvůli své přírodní nebo architektonické kráse. Může se ale vztahovat k mnoha místům po celé ČR, kde došlo k zbytečným tragickým dopravním nehodám. Tato pohádka je věnována panu Ladislavu Krmelovi, který v dubnu tohoto roku tragicky zemřel, když byl jako cyklista sražen autem na silnici mezi Českou Třebovou a Litomyšlí.

3. březen 2023 10:48

O Králově zahradě

Pohádka o přírodní rezervaci nedaleko České Třebové, která láká k výletům zejména v průběhu měsíce března. Tu dobu v ní totiž hojně kvete bledule jarní. Na konci pohádky se nachází výzva k výtvarné aktivitě s dětmi, která dotváří konec příběhu.

1. březen 2023 03:48

O vodníkovi a dřevěné panence

Pohádka o vodníčkovi a dřevěné selce v v parku Javorka v České Třebové, která odkazuje na českotřebovskou pověst o vodníkovi od řeky Třebovky. Jedním z motivů pohádky jsou také pstruzi, které poblíž prodávají každý pátek českotřebovští rybáři.