Tip
16. září 2022

Poslechněte si podcast: Výletní tip Ladislava Zibury: Relikviář svatého Maura je jedna z nejpozoruhodnějších věcí v Česku

Tento týden pro vás výletní doporučení vybral cestovatel a dobrodruh Ladislav Zibura. Radí vyrazit na zámek v Bečově nad Teplou, kde si můžete prohlédnout relikviář svatého Maura. Historická památka se na našem území ztratila během druhé světové války a o její poloze nikdo 40 let nevěděl. Až v roce 1984 o ní začal americký obchodník Danny Douglas jednat s tehdejším československým velvyslancem ve Vídni.

02:04

Tip

Vydává: Český rozhlas

Chcete vědět, který film je za mořem přehajpovaný, ale u nás se o něm nemluví? Jaká budova stojí stranou pozornosti, ale rozhodně stojí za návštěvu? Která nová restaurace u nás kompletně mění představy o gastronomii? Kam vyrazit o víkendu na výlet a jaké desky stojí za poslech? Pusťte si každý týden náš Tip.

Web

17. březen 2023 01:12

Výletní tip Martiny Bulánkové: Vypravte se na nejvýše položenou českou rozhlednu Boubín

Cestovatelka z webu Akční rodiče Martina Bulánková má pro vás tento týden další doporučení na výlet, který je vhodný pro celou rodinu. Zamířit můžete na šumavskou rozhlednu Boubín, která se tyčí nad vesnicí Kubova Huť na Prachaticku. Nejvýše položená rozhledna v celé České republice je otevřena celoročně a nabízí krásné výhledy na celou Šumavu, při velmi dobré viditelnosti až na Alpy.

16. březen 2023 02:20

Hudební tip: Tomáš Niesner přichází na chuť „kovové estetice“ v knížkách i hudbě

Ke které metalové kapele přivedl kytaristu a skladatele Tomáše Niesnera nedávný román Kov od Karla Veselého? Poslechněte si hudební tip, o který se s námi kytarista Tomáš Niesner podělil těsně po jeho vystoupení v proskleném studiu v rámci další Radio Wave Studio Session.

14. březen 2023 01:52

Tip Karolíny Vránkové: Nová expozice Uměleckoprůmyslového muzea v Praze je vhodná pro celou rodinu

Moderátorka pořadu Bourání Karolína Vránková si pro vás tentokrát připravila doporučení na stálou expozici Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Nová expozice ART, LIFE. Umění pro život nabízí více než 1300 předmětů evropského užitého umění od antiky až po design 21. století. Výstava je rozdělena do šesti místností s šesti různými tematickými okruhy. Najdete mezi nimi například Život forem, kde je ukázáno, jak se řemeslníci a designéři inspirovali přírodou.

2. březen 2023 02:39

Hudební tip: Anna Vaverková si na cestě do Švédska oblíbila Phoebe Bridgers

Anna Vaverková v rámci sólové tvorby zažívá skvělý rok. Pro své intimní, dojemné i pichlavé písničkářství, které je ke slyšení na debutovém EP Roztomilá holka, si vysloužila nominace na hudebních cenách Vinyla a cenách hudební kritiky Apollo. Nedávno, mimo jiné s čerstvým singlem Já tě mám, vystoupila živě v našem proskleném studiu během další Radio Wave Studio Session. Teď má navíc na cestě dlouhohrající album. Která jména řadí mezi své hudební tipy?

21. únor 2023 01:59

Tip Jakuba Pavlovského: Knihomol je dojemný příběh člověka, který zasvětil celý život čtení

Moderátor pořadu Záložka Jakub Pavlovský si pro vás tento týden připravil doporučení na celou knižní edici. České nakladatelství Take Take Take vytvořilo šestidílnou edici tenkých knížek, které s sebou můžete bez problému nosit kamkoliv, klidně v batohu či kabelce. Hodit se vám budou při čekání na přátele nebo v čekárně u doktora. Najdete mezi nimi české i zahraniční autory. Za vaši pozornost pak stojí zejména povídka Knihomol od rakouského spisovatele Stefana Zweiga.

17. únor 2023 01:19

Výletní tip Martiny Bulánkové: Rozhledna Varhošť v Českém středohoří nabízí kouzelné výhledy

Cestovatelka z webu Akční rodiče Martina Bulánková má pro vás další výletní doporučení. Tentokrát se můžete vypravit na kopec Varhošť v Českém středohoří. Vrchol, který patří mezi dominanty této lokality, nabízí výhledy na celou oblast a blízký tok řeky Labe. A to zejména díky dvanáct metrů vysoké rozhledně, která zde stojí od 70. let minulého století. Veřejnosti je celoročně volně přístupná.

16. únor 2023 03:15

Hudební tip: Acid Row jsou věrní „zhulenému“ soundu Mephistopheles či Green Lung

V proskleném studiu Radia Wave jsme si na Valentýna dopřáli pořádnou dávku stoner rocku s punkovými tendencemi. Stalo se tak prostřednictvím koncertu pražského tria původem z Plzně Acid Row, kteří ve své hudbě pracují s odkazy Roberta Johnsona počínaje a doom metalem konče už přes deset let. Materiál z loňské desky Afterglow u nás představili živě v rámci další Radio Wave Studio Session. Co Alex, Dominik a Radek z Acid Row rádi poslouchají?

14. únor 2023 01:39

Tip Terezie Kovalové: Na předávání hudebních cen Vinyla zahraje Anna Vaverková nebo kapela Tamara

Hudebnice Terezie Kovalová pro vás připravila další várku kulturních doporučení. Do konce února můžete navštívit předávání hudebních cen, křest nové desky nebo koncerty vážné hudby. Už ve středu 22. února proběhne v pražském Lucerna Music Baru předávání cen Vinyla za rok 2022. Kdo získá ocenění za desku, objev či počin roku? Během večera živě vystoupí hudebníci z řad nominovaných –⁠ Anna Vaverková, Tamara, Mat213 a lobbyboy&saab900turbo.

10. únor 2023 01:51

Výletní tip Pavla Sladkého: Počasí na konci zimy využijte k návštěvě měst, která bývají plná turistů

Cestovatel a moderátor magazínu Casablanca Pavel Sladký má pro vás nové doporučení na výlet v následujících týdnech. Nestálé počasí na přelomu zimy a jara je výborná příležitost podívat se do míst, která jsou v hlavní turistické sezóně přetížena množstvím lidí. Menší česká města jako Loket nebo Mikulov jsou po většinu roku plná turistů. Vyrazte do nich právě v tomto období –⁠ vyhnete se davům a historické památky můžete sledovat s teplým čajem či kávou v ruce.

7. únor 2023 02:00

Tip Juliany Maškrtnice: Nové Baues bistro v pražské Libni nabízí asijské fusion menu

Pekařka a foodblogerka Juliana Fischerová Maškrtnica si pro vás tentokrát připravila doporučení na zajímavé nové podniky, akce spojené s masopustem i den s veganskými pochutinami. Pražská Libeň hlásí od začátku února nové Baues bistro. Stojí za ním kuchař Lukáš Bauer, kterého můžete znát z oblíbeného televizního pořadu MasterChef. Nový podnik nabízí asijské fusion menu plné domácích širokých nudlí, knedlíčků či ručně vyráběných dochucovadel, které si můžete odnést i domů.