Východočeské výlety
28. květen 2023

Poslechněte si podcast: Kámen v Prosetíně dochází, obec se chce zaměřit na turismus

Prosetín je malou obcí mezi Skutčí a Hlinskem, nebo by se také dalo říct mezi vypálenou osadou Ležáky a hradem Rychmburk. Protéká tam Mrákotínský potok a vede tudy železniční trať Pardubice – Havlíčkův Brod.

22:31

Východočeské výlety

Vydává: Český rozhlas

Navštěvujeme známá i zapomenutá místa východních Čech.

Web

Před šesti dny 33:03

Výlet po stopách pardubických Židů

Předválečná židovská obec v Pardubicích nebyla velká, ale byla pevně vetkaná do městské společnosti. Příznivá atmosféra první republiky umožnila Židům bez omezení studovat, pracovat, vstupovat do spolků a sportovních organizací, rapidně vzrostl počet smíšených manželství a dětí v těchto svazcích narozených. Druhou světovou válkou a s ní přicházejícím holokaustem se všechno změnilo.

Před 2 týdny 25:45

Rok Vojtěcha z Pernštejna. Co archeologové objevili v jeho hrobce?

Rok 2024 připomíná významnou postavu českých dějin Vojtěcha z Pernštejna. 17. března uplyne 490 let od jeho náhlého skonu. Vojtěch zemřel poměrně mladý a příčinu jeho smrti se dosud nepodařilo odhalit.

Před 3 týdny 24:56

Hrad Strádov obývali penězokazové. Důkazem jsou čtyřrázy

Svídnice se nachází na území chráněné krajinné oblasti Železných hor nedaleko Nasavrk. Okolní příroda proto nabízí malebné pohledy na řeku Chrudimku, skalnaté útvary a rozsáhlé lesy. Kousek od obce stojí zřícenina hradu Strádov, v kaňonu Chrudimky se každoročně pořádá Svídnický extrém. Ze Svídnice navíc pochází vyhlášená krajková keramika.

26. únor 2024 43:27

Pardubičky jsou spíše staré než malé

Pardubičky jsou místem nejstaršího osídlení dnešních Pardubic, lidé zde stavěli svá obydlí již na přelomu 12. a 13. století. Až později se oblast rozdělila na dvě části - Pardubice a Pardubice malé.

17. únor 2024 24:19

Červená Voda má nové muzeum, otevřenou rozhlednu i novinky ve skiareálu

Červená Voda patří mezi nejznámější turistická střediska našeho kraje. Ze sjezdovky teď můžete zamířit do tepla muzea nebo se vydat na procházku po stezkách s dřevěnými sochami.

11. únor 2024 24:59

Kde stávala ve Svitavách synagoga? A proč hospodě říká U Černého partyzána?

Zná ho celý svět, jen v jeho rodných Svitavách o něm už málokdo ví. Slavný motocyklový publicista Ervin Tragač zmizel podobně jako tamní synagoga nebo kostel. Svitavy mají ještě spoustu toho, co je možné objevit.

4. únor 2024 25:49

Pestrobarevné domy nebo sjezdovka pod Šibeníkem. Poličkou od středověku do současnosti

Polička je turisticky oblíbené místo. V historickém jádru uvidíte středověké opevnění, gotický kostel i barokní radnici. Za hradbami pak zaujmou barevné domy z první republiky. V zimě je možné navštívit také sjezdovku nad obcí nebo některé z běžkařských tratí.

30. leden 2024 37:56

Kde se vzala a kam se poděla pardubická Karanténa

C.k. válečná nemocnice, známá jako Karanténa, byla městem ve městě pro deset tisíc vojáků první světové války. Neznáme čísla, kolik zraněných a nemocných vojáků skutečně Karanténou prošlo, víme ale, že z ní nic nezbylo. Z 365 dřevěných i zděných domů se nedochoval ani jediný.

20. leden 2024 22:44

Unikátní kostel a romantická zákoutí. Znáte Dobříkov?

Obec Dobříkov se nachází nedaleko Vysokého Mýta a Chocně. Tamní raritou je kostelík, který je ze dřeva a taky z velké dálky. Ještě před 100 lety stál v ukrajinské Zakarpatské oblasti.

14. leden 2024 25:57

Hrochův Týnec byl městem cukrovarů. Dnes už tam není ani jeden

Hrochův Týnec je město na Chrudimsku, kde žije zhruba 2 300 obyvatel. Za prohlídku stojí místní zámek s přilehlou zahradou nebo kostel svatého Martina. V minulosti tam fungovaly dva cukrovary, jeden z nich byl dokonce největším v Česku.