Východočeské výlety
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Řestoky ovlivnily autora české hymny i spisovatelku dívčích románů

Červenobílý znak Řestok s obrázkem knihy a husího brku odkazuje na rodáky, kteří se podíleli na historii české literatury a kultury. Pochází odtamtud třeba spisovatelé Helena Šmahelová a Josef Jeremiáš nebo hudební skladatel František Škroup.

25:11

Východočeské výlety

Vydává: Český rozhlas

Navštěvujeme známá i zapomenutá místa východních Čech.

Web

Před dvěma dny 23:42

Tajemné sklepení i prostor pro umění. Znáte tvrz ve Vranové Lhotě?

Fasádu má stále oprýskanou, uvnitř se ale tvrz ve Vranové Lhotě během posledních let proměnila. Majitelku a zároveň kastelánku Ivanu Přibylovou čeká ještě hodně práce.

Před 2 týdny 28:26

V Sudslavě mají unikátní barokní faru a záhadu v místním kostele

V Sudslavě na Orlickoústecku kdysi stávala tvrz loupeživého rytíře, dnes na jejím místě najdete barokní kostel. Nedaleko od něj je historická fara, která se stala centrem kulturního dění.

23. červen 2024 28:08

Jeho zvuk slyšel i Rudolf II. Zvon do Zámrsku doputoval ze zrušeného pražského kostela

Zámrsk je obec na Orlickoústecku, kterou protéká řeka Loučná. Nabízí několik historických pamětihodností, jako je zámek nebo kostel svatého Martina. Před místním dostihovým centrem si turisté můžou pohladit trojnásobného vítěze Velké pardubické.

8. červen 2024 23:03

Slavné domy pardubické třídy Míru. Jak vypadala v období první republiky?

Cesta k modernímu městu. Tak se jmenuje nová publikace Východočeského muzea v Pardubicích. S týmem autorů jsme si prošli centrum města. Zajímá vás, které městské a obchodní domy proměnily třídu Míru?

2. červen 2024 24:39

Vápenka, mandlovna nebo hamr. Na výlet za technickým památkami

Cílem výletu nemusí být jen hrad, ale třeba taky historická vápenka nebo bělidlo. Technické památky Pardubického kraje připomínají někdy až neuvěřitelný um našich předků.

26. květen 2024 26:12

Vzácní skokani zelení uprostřed zástavby. Přírodní zahrady jsou rájem pro lidi i zvířata

Zahrada Pod břízou v Horním Jelení, zahrada na Korunce v Čermné nad Orlicí nebo zámecký park v Chroustovicích – to jsou místa východních Čech, která veřejnosti po většinu roku zůstávají uzavřená. Skrývají přitom ale mnoho zajímavostí. Výjimečně své brány otevřou 8. a 9. června při příležitosti Víkendu otevřených zahrad.

11. květen 2024 26:04

Pochází plechový rytíř z rodu Pernštejnů? Poslechněte si, jak se stavěla pardubická radnice

Cesta k modernímu městu. Tak se jmenuje nová publikace Východočeského muzea v Pardubicích. S týmem jejích autorů jsme si prošli centrum města. Zajímá vás, jak se proměnilo Pernštýnské náměstí a jeho blízké okolí?

5. květen 2024 24:30

České Libchavy jsou starodávné místo plné legend

V dávných dobách vedly Českými Libchavami dokonce dvě obchodní stezky. Na místě dnešního kostela se prý zastavil svatý Metoděj, biskup Vojtěch sloužil mši a z tvrze na kopci vedla lanovka.

28. duben 2024 25:12

Ochranáři Bohdanečský rybník odbahňovali 16 let

Bohdanečský rybník vznikl okolo roku 1470. Za období Viléma z Pernštejna, který jeho rozlohu navýšil na zhruba 300 hektarů, to byl jeden z největších rybníků na Pardubicku. Dnes zabírá už jen asi třetinovou plochu. Jeho role v místní krajině je ale nepostradatelná.