Vybrali jsme pro vás
26. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Každého co nejrychleji dostat dolů. Záchranáři v Rejdicích trénovali evakuaci pasažérů z lanovky

Horská služba každý rok trénuje evakuaci lidí z lanovky, například pro případ, že by se při jízdě lanovka zasekla. Na cvičný zásah se byla podívat redaktorka Johana Tománková.

01:56

Vybrali jsme pro vás

Vydává: Český rozhlas

Naši redaktoři pro Vás každý den chystají zajímavé reportáže, navštěvují zajímavá místa, sledují důležité kauzy a zpovídají zajímavé osobnosti. 

Web

Před dvěma dny 05:31

Zahrada v Doksech zase po roce voní dřevem a zní ťukáním palic do dlát a veselým hlaholem

Od roku 1994 patří začátkem září zahrada Památníku Karla Hynka Máchy v Doksech zručným řezbářům. Tradice jejich setkávání na Českolipsku ale sahá až do roku 1986, kdy se poprvé sešli v klášterní zahradě Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

Před třemi dny 02:45

Jak se zbavit akátu? Pokácení nestačí, upozorňuje lesník

Mezi nejrozšířenější nepůvodní dřeviny nejen v Českém ráji patří trnovník akát. Jeho schopnosti mu umožňují dobře přežít nepříznivé podmínky a potlačovat původní ekosystémy. Zbavit se akátových porostů ale není vůbec jednoduché.

Před třemi dny 01:59

Z cyklistky modelkou. Čirá náhoda, slovo dalo slovo a fotky jsou nádherné, usmívá se Pavla Havlíková

Doménou Pavly Havlíkové z Liberce je cyklistika. Je mimo jiné osminásobnou republikovou šampionkou v cyklokrosu. Teď ale přijala nabídku z jiného oboru. Stala se tváří výstavy Srdeční záležitosti. O nové zkušenosti s ní natáčel rozhovor Pavel Petr.

Před čtyřmi dny 03:01

Co se děje s vodou před tím, než přiteče do kohoutku. Na návštěvě v úpravně vody v Bedřichově

Toho, kdo míří do Bedřichova z Jablonce nad Nisou, možná někdy napadlo, co se odehrává v obrovské budově úpravny vody. Odkud voda přitéká, co se s ní děje a kdo ji využívá, zajímalo i redaktorku Janu Švecovou. Úpravnou ji provázela mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová.

Před pěti dny 02:00

Využití dešťové vody, stromy místo slunečníku. Soběstačná zahrada Panorama pod Troskami

I na zahradě je možné šetrně přistupovat k přírodě a reagovat na změny klimatu. Jednu, která taková opatření využívá, jsme navštívili v Českém ráji.

Před šesti dny 02:54

Zahrádkář se bez kompostu neobejde. V Turnově ho vyrábějí i z bioodpadu z tamních zahrad

Všichni zahrádkáři dobře vědí, že základem dobré úrody je kvalitní kompost. Vyrábět si ho mohou sami, například v malých kompostérech. Redaktorka Jana Švecová se rozjela se do Turnova, kde je druhá největší kompostárna v kraji.

Před týdnem 02:46

O památky v Kamenickém Šenově se stará dobrovolnický spolek Sonow. Letos slaví 20 let

Dobrovolné nepolitické sdružení občanů a přátel Kamenického Šenova, které si říká Sonow, patří mezi nejaktivnější tamní spolky. Jeho hlavní náplní je péče o lokální památky. Opravují třeba starý hřbitov, nominovaný na cenu Památky děkují. Do té se můžou lidé zapojit v online hlasování až do konce září.

Před týdnem 03:56

Myslet na svoje bezpečí i možné chyby druhých. Také pro cyklisty a chodce platí na silnici pravidla

S koncem prázdnin zdaleka nekončí turistická a cyklistická sezona. Cyklisté i chodci by měli dál dodržovat pravidla silničního provozu, i počítat s tím, že nejsou chráněni a předvídání chyb jiných jim může zachránit život.

Před týdnem 05:49

Skikrosařka Diana Cholenská z Lučan má před sebou další sezónu, myslí i na studium vysoké školy

Ve 20 letech uzavřela skikrosařka Diana Cholenská juniorskou kategorii. Teď už bude závodnice startovat jen mezi dospělými. S jasným cílem – probojovat se na zimní olympijské hry v roce 2026. O minulosti i současnosti s ní natáčel Pavel Petr.

Před 2 týdny 02:52

Před 127 lety vyjela ulicemi Liberce poprvé tramvaj. Jak se řídila a kudy vedla první trať?

  1. srpna 1897 se ulicemi Liberce poprvé rozjela tramvaj. Liberec se stal po Praze a Teplicích teprve třetím městem na českém území rakouského mocnářství, které se mohlo pyšnit tramvajovou dopravou.