Vybrali jsme pro vás
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Každý tady míval své formy a svou dílnu, říká jeden z mála brusičů, kteří zbyli v Jizerských horách

V Jizerkách bývala nejen řada velkých skláren, ale také malé, hlavně brusičské, dílničky. V jedné v Josefově Dole se dodnes brousí třeba flakony na parfémy. Byli jsme se podívat nejen na precizní práci, ale i původní transmisi ve sklepě, která brusy původně poháněla.

06:00

Vybrali jsme pro vás

Vydává: Český rozhlas

Naši redaktoři pro Vás každý den chystají zajímavé reportáže, navštěvují zajímavá místa, sledují důležité kauzy a zpovídají zajímavé osobnosti. 

Web

Dnes 02:16

Než jsem poznala muže, vyhazovala jsem to, směje se na výstavě svých grafik loutkářka Věra Říčařová

V Novém Boru vystavují grafické práce světoznámého manželského páru loutkářů Věry Říčařové a Františka Vítka. Držitelé ceny Thálie za celoživotní mistrovství procestovali s loutkami celý svět.

Před čtyřmi dny 02:58

FOTOGALERIE: Příběh a dílo designera Stanislava Lachmana v Městské galerii MY

Máte doma starý vysavač, mixér nebo žehličku? Autorem i jejich designu byl možná návrhář Stanislav Lachman, přezdívaný „pan Eta“. Připomíná ho výstava v Jablonci nad Nisou, kde posledních 15 let žil a kde také v roce 2011 ve svých 90 letech zemřel.

Před pěti dny 02:44

Po Riegrově stezce v romantickém údolí řeky Jizery s Galerií a vyhlídkami chodí turisté už 115 let

  1. října 1909byla po třech měsících příprav slavnostně otevřena Riegrova stezka ze Semil do Železného Brodu. Dnes vede jen z Bítouchova do Podspálova, ale je to ten nejatraktivnější úsek. Vydali se na něj Marek Řeháček a Jaroslav Hoření.
Před pěti dny 05:01

Kamenářský dům v Turnově patří šperku. Vznikají tam pod rukama umělců z celého světa

Šperkaři z České republiky, dalších zemí Evropy, ale také z Jihoafrické republiky mají v Turnově plné ruce práce. Dokončují díla pro 27. ročník mezinárodního šperkařského sympozia.

Před šesti dny 03:11

Zkoušela jsem i taneční, ale kraso a hokej nejde k sobě, říká Nikola, hokejový talent z České Lípy

Nikola Tomanová se sportu věnuje odmalička. Ve 12 letech patří k českolipským hokejovým nadějím. Už absolvovala rozvojový kemp a má nakročeno k tomu, aby v budoucnu oblékla reprezentační dres. Hokej u ní zvítězil nad ostatními sporty.

Před týdnem 05:48

Umím přečíst, jak to dělali staří mistři. Paní Tesařová v Bítouchově restauruje benátská zrcadla

Skleněné zrcadlo je v našich časech zcela běžnou záležitostí. Původně pocházejí z italských Benátek, odkud se ve středověku šířila po šlechtických sídlech, kde je obdivujeme dodnes. Obnovit jejich často ztracený lesk ale není jen tak…

Před týdnem 03:04

Čerstvý pytlík z liberecké univerzity. Pečivo v něm má vydržet jako čerstvé déle než týden

Pro mnohé to je každodenní otázka: Jak naložit s pár dní starým pečivem? K zakousnutí moc neláká, ale vyhodit se ho lidem nechce. Vědci z Technické univerzity v Liberci nabízí řešení; vyrobili speciální sáček na pečivo, který díky nanomembráně prodlužuje čerstvost o až několik dní.

Před týdnem 02:32

Do 15. října můžou lidé připomínkovat změny v jízdních řádech. Ty začnou platit v prosinci

V polovině prosince se budou i v Libereckém kraji měnit jízdní řády autobusů a vlaků. Jejich návrhy zveřejnil organizátor veřejné dopravy v Libereckém kraji, společnost KORID LK. Cestující k nim mohou do 15. října podávat své podněty a připomínky.

Před týdnem 05:03

Neseme na zádech stigmata předků, to je i současný svět, vidí v Romeovi a Julii dramaturg Jiří Janků

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvádí v pátek 4. října 2024 v premiéře nejznámější milostný příběh. Shakespearovo drama Romeo a Julie má potenciál oslovit mladé diváky.