Vybrali jsme pro vás
15. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Když mají na sedáku připevněnou láhev s vodou, na to jsem alergický, říká provozovatel ferraty

Na ferratu Vodní Brána v Semilech jezdí ročně až 20 tisíc lidí. Skála a také ocelová lana jsou ale opotřebená a potřebují údržbu. Kdo a jak ji zajišťuje?

01:56

Vybrali jsme pro vás

Vydává: Český rozhlas

Naši redaktoři pro Vás každý den chystají zajímavé reportáže, navštěvují zajímavá místa, sledují důležité kauzy a zpovídají zajímavé osobnosti. 

Web

Dnes 02:44

Hradozámecká noc na Lemberku nabídne kostýmované prohlídky. Představí na nich třeba rod Bredů

Na letošní Hradozámeckou noc, která se koná v sobotu 24. srpna, připravili na Lemberku možnost nejen večerního zážitku, ale také dobový pohled na zámek. A to očima hraběte Kryštofa Rudolfa Bredy a princezny Gabriely Auerspergové.

Před třemi dny 02:58

Srpen 1968 pohledem ruského disidenta. Je pro mě rytířem hnutí za lidská práva, říká režisérka filmu

K invazi spojeneckých vojsk se vrací i nový snímek režisérky Ksenije Sacharnove Disidentem k zbláznění. Přibližuje protesty několika statečných Rusů, kteří proti okupaci odvážně vystoupili na Rudém náměstí.

Před třemi dny 04:09

Pivo bylo jednodušší a lidé méně nároční, říká jeden z autorů turnovské výstavy o pivovarnictví

Dvě výstavy o historii pivovarnictví na Turnovsku a o starých turnovských hostincích připravilo pro léto roku 2024 turnovské Muzeum Českého ráje. Kde se pivo vaří a Kde se pivo pije, se vydal zjistit kolega Jaroslav Hoření.

Před čtyřmi dny 06:18

Český ráj ohrožují nepůvodní druhy stromů. Lesníkům s jejich odstraňováním pomáhají i horolezci

I když díky druhové rozmanitosti nejsou lesy Českého ráje příliš zasažené kůrovcem, i tam mají lesníci starosti. Především s nepůvodními dřevinami, jako jsou trnovník akát, dub červený a borovice vejmutovka.

Před pěti dny 02:36

Léto v libereckém iQPARKu a iQLANDIi: Jak se stát záchranářem nebo přírodovědcem

Vědecko-zábavní centra pro nejmenší i větší objevitele iQPARK a iQLANDIA nabízejí každou chvíli něco nového. Na novinky pro malé i větší badatele a vědce se byl podívat redaktor Jaroslav Hoření.

Před týdnem 02:05

Kopii jídelního servisu Rohanů vyrobí podle fotografie

Správci zámku Sychrov nechávají vyrobit kopii porcelánového jídelního servisu rodu Rohanů. Předlohou je pravděpodobně jediná dochovaná fotografie talíře z konce 19. století.

Před týdnem 02:51

Bojoval o Sokolovo, Kyjev i kótu 534 a zemřel po cestě z Mimoně. Vzpomínka na Antonína Sochora

Životní příběh generálmajora Antonína Sochora byl hodně bohatý. Je tomu 74 let, kdy nositel řady vyznamenání zemřel na následky těžkých zranění po autonehodě u Jablonného v Podještědí.

Před týdnem 03:30

Zelená střecha nemusí být jen z rozchodníků. Na střeše liberecké univerzity pěstují salát

Střecha jedné z budov kampusu Technické univerzity v Liberci se změnila v hydroponickou farmu. V živném roztoku tam Tereza Nalezená pěstuje bylinky ale hlavně salát. Je to pilotní projekt, který ověřuje a ukazuje, jak lze využít střechy továren, skladů a supermarketů. Projekt zvítězil v 9. ročníku univerzitní soutěže Start-up TUL 2023 v konkurenci dalších 24 projektů.

Před týdnem 02:50

Drážďany, metropole Saska, mají co nabídnout i v létě

Hodně lidí zná město nedaleko českých hranic hlavně díky legendárním vánočním trhům. Příjemný den tam je ale možné strávit i v létě. Vyzkoušela to redaktorka Ivana Bernáthová.

Před týdnem 02:01

Odřeniny po skoku do vody, nebo bodnutí hmyzem u jabloneckého Mšena ošetřuje vodní záchranná služba

Vodním záchranářům u přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou přibylo zásahů. Zatímco v roce 2023 jich zaznamenali celkem 17, už na konci července 2024 byli na stejném čísle. Jaká zranění nejčastěji ošetřují a kdy na hladinu dohlíží, se byla zeptat redaktorka Kateřina Hartmanová.