Vltavín
NejnovějšíPřed třemi dny

Poslechněte si podcast: Dobrá Voda v Novohradských horách, slavné poutní místo, kam se za minulého režimu nesmělo

K rozvoji Dobré Vody na Novohradsku došlo počátkem 18. století, kdy zde vytryskl pramen léčivé vody a následně byl postaven poutní kostel Panny Marie Těšitelky. Tento kostel je typickým příkladem barokní architektury. Jedná se o slavné poutní místo, kam se ale za minulého režimu nesmělo.

30:51

Vltavín

Vydává: Český rozhlas

Co možná nevíte o kraji, kde jsme doma.

Web

Před týdnem 30:01

Symbolem úspěšné sklizně byl dožínkový věnec se všemi druhy obilí a lučními květy

Na konci každé sezóny je vždycky nějaká sláva. Když se z pole sklidí poslední brambory, bývá to dokopná, když se utrhne poslední hlavička chmele, tak se pořádá dočesná, když se z vinic odvezou hrozny, slaví se vinobraní, konopnická při sklizni konopí a dožínky se slaví na konci žní.

Před 2 týdny 34:01

Po prvním září 1939 nikdo z jihočeských mužů dobrovolně do nacistické armády nevstoupil

  1. září máme zpravidla spojené se začátkem školního roku. Ale i druhé světové války. Ve Vltavínu připomeneme, jak se začátek tohoto konfliktu promítl do života v jižních Čechách. Poté se přesuneme už potřetí a naposledy do období reforem zaváděných císařem Josefem II.
Před 3 týdny 29:52

V okolí Budějovic, Lišova i Třeboně bylo mnoho nalezišť železné rudy. Doly měly i svá jména

Železná ruda se těžila i na jihu Čech. Nevznikly tu sice obří doly ani velkoprůmyslové železárny, ale nalezišť byly desítky až stovky. Nacházely se v pásu od Zlivi, Českých Budějovic, přes Lišovsko, jižní Třeboňsko až k Trhovým Svinům.

18. srpen 2024 31:30

Budějovičtí měšťané mohli koupit v dražbě majetek kláštera, mimo jiné i Sokolský ostrov

Když na konci 18. století císař Josef II. nařídil zrušení třetiny českých klášterů, znamenalo to i konec působení dominikánského řádu v Českých Budějovicích. Jeho majetek se rozprodával v dražbách, což dokumentují i dochované smlouvy v pozemkové knize.

11. srpen 2024 32:01

Císař Josef II. byl praktický a spořivý, nepotrpěl si na luxus a přehnané ceremonie

S vládou Marie Terezie a jejího syna Josefa II. jsou spojené velké změny, které dopadly i na jižní Čechy. Reformy měly pragmatický charakter, jejich smyslem bylo zvýšit populaci a daňové příjmy, zlepšit vzdělanost a sociální podmínky poddaných. To mělo vést i k obraně monarchie.

4. srpen 2024 41:17

České Budějovice se v 17. století staly hlavním městem království. Byly tu i korunovační klenoty

Přelom let 1631 a 1632 přinesl Českým Budějovicím zásadní historickou úlohu. Z města se 22 měsíců řídil chod celého království. Přesídlily sem důležité úřady a byly tu uložené i významné listiny a české korunovační klenoty.

28. červenec 2024 26:43

U některých cest stojí zvláštní kamenné sloupy. Jsou to staré dopravní značky

Když si pozorněji prohlédnete křižovatku uprostřed Strážkovic na Českobudějovicku, všimnete si, že tu kromě obvyklých dopravních značek stojí kamenný sloup. Jedná se o pozůstatek historického dopravního značení.

21. červenec 2024 27:20

V minulosti se cesty neudržovaly, formani si sami vytvářeli nové. Vedlo to ale i ke sporům

V kopcích nedaleko Českých Budějovic, kde dnes vede jen silnička do obce Jivno, bývala kdysi větev hlavní silnice na Lišov a Třeboň. Zbylo po ní pár úvozů, které jsou připomínkou dávného způsobu cestování.

14. červenec 2024 34:14

Co dělal Jan Žižka před husitskými válkami? Ve starých spisech se příliš indicií nedochovalo

Pomník s podobiznou Jana Žižky stojí ve vesnici Čeřejov na Českobudějovicku. Slavný vojevůdce tu totiž ve 14. století měl statek. Lidé si obvykle Žižku spojují s rodným Trocnovem, který se nachází nedaleko, ale rodina vlastnila více nemovitostí v okolí.