Vlna
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Ke kultovním Snowboarďákům jsem vzhlížel. Najednou s nimi sedím v limuzíně, směje se Vodochodský

„Od začátku jsem věděl, že to bude biják. Úspěch Vln nás všechny strašně těší, ale musíme to brát s pokorou a respektem. Spolupráce s Mádlem a Kotkem byl splněný sen,“ říká v nové epizodě podcastu Vlna herec Vojtěch Vodochodský, představitel hlavní role ve filmu Vlny.

27:37

Vlna

Vydává: Český rozhlas

Vlna je publicistický podcast Radia Wave zaměřený na témata z kultury, popkultury, společnosti a lifestylu. Redaktoři a redaktorky rozebírají fenomény jako Beyoncé, fast fashion nebo horoskopy, trendy a zajímavosti jako užívání OpenAI ve vzdělávání nebo nestory jako Quentin Tarantino.

Web

Před šesti dny 25:21

O penězích máme strach mluvit, bojíme se soudů ostatních lidí, říká influencerka

Kolik je vlastně životní minimum a je možné z této částky měsíčně vyžít? Stejnou otázku si položila finanční poradkyně a influencerka Petra Adamcová, která se rozhodla to letos v únoru vyzkoušet. Svůj měsíc s životním minimem, které činilo 4 860 korun na všechny její výdaje kromě těch fixních, sdílela na svém instagramovém účtu Peníze, nebo život. Skrze něj mimo své výzvy taky edukuje o financích a finanční gramotnosti.

Před týdnem 33:42

Chceme se mít nad čím pohoršit, proto je tu Clash of the Stars, myslí si kritik Kamil Fila

Hajlující influencerka, sex s nezletilou nebo nenávistný projev ke queer osobám – Clash of the Stars (COTS) znovu poutá pozornost, tentokrát zejména Policie České republiky. Koncept amatérských MMA zápasů influencerů a třetiřadých celebrit se posunul za hranu vkusu, etiky i zákona. Kde se bere touha sledovat úpadkové freak show? Z jakých kulturních zdrojů COTS vyrůstá? A jaký je rozdíl mezi bojovým sportem a amatérskými bitkami lidí ze dna společnosti?

Před 2 týdny 27:19

Když budeme odvracet zrak od společenských problémů, nikdy je nevyřešíme, říká vizuální socioložka

Kolektiv PRAHO! project v první polovině tohoto roku představil další revitalizaci pražských podchodů, tentokrát v Jinonicích pod ulicemi Radlická a V Zářezu. Ilustrace s názvem „We Should Have a Talk“ do veřejného prostoru přináší témata feminismu, genderové rovnosti, emancipace, inkluze i násilí.

Před 3 týdny 28:21

V protidrogové politice jsme patřili k těm inovativnějším, říká výzkumník kliniky adiktologie

S létem končí ve funkci národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Jak si Česko stojí v evropském kontextu protidrogové politiky? Výzkumný pracovník kliniky adiktologie Benjamin Petruželka zdůrazňuje nedostatek financí a personálních kapacit.

Před 3 týdny 31:00

Dávali najevo, že sem nepatřím, říká autorka knihy Všetko, čo nás spája: Príbeh slovenskej Vietnamky

Jaké to je vyrůstat ve své rodné zemi a přesto se cítit jako cizinka? Kvet Nguyen, autorka letošní knihy Všetko, čo nás spája: Príbeh slovenskej Vietnamky, se v nové epizodě podcastu Vlna dělí o své zkušenosti s hledáním identity, kterou formovaly její vietnamské kořeny a dospívání na Slovensku. Mluví o výzvách, které přináší život dětí přistěhovalců, o roli vietnamské kultury v jejím každodenním životě a o tom, jak můžeme pomoci lidem s odlišnými kořeny cítit více přijetí.

19. srpen 2024 29:59

Nechci si rapem vydělat, chci si jet svou. První track mi v pokojíčku nahrála Arleta, říká OGmiaG

Domácí rapová scéna má další výrazné ženské jméno. Rapperka OGmiaG je sice aktivní už od roku 2021, letos ale vydala velkolepý klip k singlu Inner Demons, má za sebou úspěšné velké koncerty na festivalech jako Colours of Ostrava nebo na Transforma Tábor. O jejím charismatu i strhujících shows se po úspěšné letní sezoně hodně mluví.

15. srpen 2024 32:26

Bolest ustoupí, ale nezmizí. Kdo je tatranský nosič? Užitečný sportovec

Říká, že kdyby nebyly podcasty, už by asi nenosil. Jedna cesta z Hrebienoku (1285 m n. m.) na Téryho chatu (2015 m n. m.) trvá něco přes tři hodiny, dolů je to za polovinu času. Od sedmnácti let jsou to stovky vynášek, a tak si zvykl nosič s hladovou myslí poslouchat audio obsah. Nosí se za každého počasí, v létě i v zimě. Průměrný náklad má 60-70 kg. V mechanické a poměrně brutální dřině je něco esenciálního. Tělo se zoceluje, mysl má čas pro sebe.

12. srpen 2024 27:49

Vulgarismy přinášejí úlevu, říká Ester Geislerová ke své výstavě o partnerských vztazích

Herečka, vizuální umělkyně a spoluautorka projektu Terapie sdílením Ester Geislerová připravila výstavu Co jsme měli říct a neřekli. V deseti krátkých videích s řadou známých herců a hereček se hravě i s empatií zabývá partnerskými vztahy. A sama v nich vystupuje jako mořská panna.

8. srpen 2024 30:24

Není to tak jednoduché, že někdo je muž a někdo žena, říká k olympijskému dění sportovní novinář

„Sport má binární kategorie, a to se ukazuje jako problém. Je to dlouhodobá věc, která se řešila už ve 30. letech minulého století. Tehdy byly závodnice ve světové atletice testovány v rámci „nude parades“, kdy musely nahé předstoupit před lékařský panel,“ říká sportovní novinář Vojtěch Jírovec k aféře, která propukla po vítězství alžírské boxerky Imane Khelif nad italskou soupeřkou Angelou Carini.