Vlakem Libereckým krajem
7. únor 2023

Poslechněte si podcast: Jižním expresem v bistro voze

Redaktor Pavel Petr se tentokrát vlakem vydal za hranice Libereckého kraje. Z Liberce, České Lípy, Turnova, Harrachova nebo třeba Lomnice nad Popelkou se i vy můžete po kolejích vydat delší cestu. A možná se vám budou hodit postřehy z cesty Jižním expresem a posezení v bistro nebo jídelním voze.

14:23

Vlakem Libereckým krajem

Vydává: Český rozhlas

Parní i historické naftové lokomotivy, staré vlakové soupravy, železniční depa, muzea i malebná nádraží. Procestujte s redaktorem Pavlem Petrem zajímavá místa spojená s železniční historií i současností.

Web

Před týdnem 12:06

Láska k železnici zavedla Viléma od zametání vagónů až k průvodcování v muzeu Zubačky v Kořenově

Magazín Vlakem Libereckým krajem se vydal na nádraží do Tanvaldu, odkud je 21letý student Vilém Erlebach. Už od dětství se zajímá o železnici, rád vlakem cestuje a jako průvodce ho můžete potkat v muzeu Zubačky v Kořenově.

Před 2 týdny 26:21

Zubačkou v kabině strojvedoucího

Magazín Vlakem Libereckým krajem zaměřil pozornost na trať z Tanvaldu do Harrachova. Průvodcem byl Jiří Střecha ze Železniční společnosti Tanvald. V kabině strojvedoucího jeho zasvěcený komentář poslouchal a natočil reportér Pavel Petr.

20. únor 2024 21:16

Klubem železničních modelářů v Liberci

Magazín Vlakem Libereckým krajem se vydal na návštěvu Klubu železničních modelářů z Liberce. Modelovou železnicí v libereckém depu ve 2 dílech pořadu provede Roman Kvíčala.

13. únor 2024 09:47

Fungovat to jako v Německu, jezdil bych vlakem raději než autem, sní vozíčkář David

David Drahonínský je dvojnásobným paralympijským vítězem v lukostřelbě. V 16 letech spadl z balkonu a zlomil si poslední krční obratel. Ke svému každodennímu životu používá mechanický, nebo elektrický invalidní vozík.

12. únor 2024 12:32

Do Kolína na řepařskou drážku

Z Liberce, Jablonce nad Nisou, i třeba z Jilemnice či Turnova se vlakem dostanete do Kolína. A tam si můžete projet tamní řepařskou drážku. Představil ji Tomáš Vanča.

16. leden 2024 08:03

Z Turnova do Lomnice nad Popelkou v kabině strojvedoucího

Pro redaktora Pavla Petra je vždy velkým zážitkem usednout do kabiny strojvedoucího. Díky turnovskému Kolej klubu a strojvedoucímu Hynku Posseltovi se mu to opět povedlo.

5. leden 2024 07:51

Do Černous se strojvedoucí Terezou ze služebny lokomotivních čet Frýdlant v Čechách

Kolik žen strojvedoucích řídí vlaky po českých tratích? A jaká je trať Liberec – Černousy, kterou jsme se s paní strojvedoucí Terezou Přibovou svezli?

29. prosinec 2023 08:38

Když se železnice stane koníčkem

Hostem redaktora Pavla Petra byl Daniel Forst. Velmi rád fotí vlaky, pomáhá při historických jízdách a také chytá hokejovou extraligu.

19. prosinec 2023 10:55

Historií Legiovlaku

Redaktor Pavel Petr vás vezme do jednoho putovního muzea. Navštívil známý Legiovlak, který je replikou legionářského vlaku z období let 1918 až 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých vojáků.

28. listopad 2023 11:00

Depa libereckého vlakového nádraží

Projet se a přitom neopustit železniční stanici Liberec? Redaktorovi Petru Pavlovi se to v doprovodu strojvedoucího Romana Kvíčaly povedlo.