Nedělní káva
21. květen 2023

Poslechněte si podcast: Vladimír Burjánek: Krmivo

Ačkoliv moji předkové z otcovy strany byli sedláci, lásku k rodné hroudě jsem po nich nezdědil. Ba co víc, jakékoliv činění spojené s půdou, je mi na hony vzdálené. Pravým opakem je moje žena, která se pokaždé těší na jaro. Na chvíle, kdy se vrhne do zahrady a začne, láskyplně po zimě vyčerpanou zem obracet, kypřit, čistit, zbavovat plevelu a připravovat na výsev všeho možného.

02:00

Nedělní káva

Vydává: Český rozhlas

Každou neděli dopoledne pro vás máme krátkou glosu ke kávě a k zamyšlení.

Web

Před čtyřmi dny 02:19

Vladimír Burjánek: Na lovu

Člověk není nikdy dost chytrý, říkala moje babička Marie. Proto využívám možnosti vzdělávat se občas v nějakém televizním pořadu. Není jich zrovna nejvíc. Seriály, kriminálky a vaření jsou mnohem četnější, ale takové klání kvarteta soutěžících s některým z chytrých lovců, si rád pustím.

Před týdnem 02:31

Dagmar Ruščáková: To nejsem já

Jaro u mě s sebou nese touhu po změnách. Člověk se konečně vybalí z vrstev zimního oblečení. Příroda se ze dne na den mění, nabídne čerstvé barvy a vůně. Proč bych měla být pořád stejná? Nejjednodušší způsob osobní změny nabízí nové oblečení. Nejtěžší pak změna myšlení. K lepšímu, samozřejmě. Někde uprostřed se nachází sezónní změna barvy vlasů a obměna obvykle používaných šperků.

Před 2 týdny 01:42

Vladimír Burjánek: Jarní úklid

Je to každoročně se opakující rituál. Když dubnové slunce definitivně přemůže zimu a odkvetou sněženky, bledule, v příznivějších podmínkách i další květy, je čas, připravit se. Protože v poslední době přechází téměř plynule zima v léto, nesmí se propásnout čas, kdy je třeba uklidit vnitřky, protože potom už začne práce kolem domu venku a není možné se zdržovat uvnitř.

Před 3 týdny 02:18

Dagmar Ruščáková: Vyšší princip mravní

Lidové slavnosti Velikonoc jsou u nás vcelku pochopitelným souhrnem úkonů oslavujících jaro a nový život, přičemž křesťanská tradice tomu dodává určitý časový řád a duchovní šmrnc. Jenže ona je to popravdě jen taková vesele uhlazená verze svátků, kde ve skutečnosti šlo o jiné věci.

24. březen 2024 02:06

Vladimír Burjánek: Pečivo

Taky si rádi pochutnáte na křupavém rohlíku, makové pletence, nebo loupáčku? Nabídka všemožného výborného pečiva je dnes opravdu pestrá. Doby, kdy v pekárně u nás na vesnici vyráběl pekař pan Ambrož z pečiva jen rohlíky, housky a chleba, jsou dávné. Přesto pořád cítím úžasnou vůni, která se linula z pekárny.

16. březen 2024 02:26

Dagmar Ruščáková: Taktak

Je ráno a já vyndávám čisté nádobí z myčky. Jedu na autopilota, část mého mozku se ještě nestačila probudit. Dolní patro myčky už mám prázdné, jdu na to horní. Skleničky, hrníčky… a sakra! Z ruky mi vyklouzl můj milovaný anglický hrníček. Uf. Naštěstí se mi ho podařilo úspěšně chytit.

10. březen 2024 02:36

Vladimír Burjánek: Malíř teček

Když jsem na počátku devadesátých let přišel do redakce Hradeckých novin, začal jsem na sobotní příloze. Mezi trojicí tehdejšího magazínu byl i výtvarník Vláďa Gottvald. Prožili jsme společně pár hezkých roků v tvůrčí a přátelské atmosféře. Zažili jsme i ojedinělou a úspěšnou transformaci titulu přes Deníky Bohemia až k Deníku.

3. březen 2024 02:29

Dagmar Ruščáková: Bez budíku

Jestli mě něco v mých aktivně pracovních časech ničilo, bylo to ranní zazvonění budíku. Ta chvíle, kdy mi hlasitý zvuk přetrhl nad ránem tvrdé spaní. Ten bezdechý úlek, bušení srdce, a snaha tu věc plácnout dřív, než vzbudí lidi okolo, kteří si třeba ještě mohli pospat.

24. únor 2024 02:26

Vladimír Burjánek: Bruslení

K zimním sportům, které jsem provozoval, patřilo neodmyslitelně bruslení. Protože mé dětství probíhalo ještě v době, kdy klimatické změny nebyly zřetelné, proháněli jsme se na bruslích po ledových zrcadlech od listopadu někdy až do března. Jak na slepém ramenu, tak později i na řece samotné.

18. únor 2024 02:31

Dagmar Ruščáková: Období dešťů

Dívám se s nevírou na svoji počasovou aplikaci - varování před extrémními povodněmi? Už zase? Vždyť je to od začátku téhle zimy nejméně počtvrté! Nemůžu si pomoct, ale připadá mi, že se naše středoevropská zima mění v období dešťů.