• Podcasty
  • Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou
Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou
NejnovějšíPřed třemi dny

Poslechněte si podcast: Jak rozpoznat a léčit cukrovku? Kateřina Cajthamlová odpovídá na vaše dotazy

Cukrovka je chronické onemocnění, které může způsobit řadu komplikací, pokud není správně léčena. Někteří lidé o své nemoci ani nevědí, protože cukrovka nebolí. Příznaky mohou zahrnovat únavu, zvýšenou žízeň a častější močení. Pokud už bolest nastane, je často spojena s komplikacemi.

29:46

Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou

Vydává: Český rozhlas

Pořad o zdraví a zdravém životním stylu, kde se veselou formou dozvíte více o svém zdraví a jak funguje lidské tělo.

Web

Před týdnem 28:54

Nízký krevní tlak není nemoc, přesto umí potrápit. Vyzrajete na něj s radami Kateřiny Cajthamlové

Optimální krevní tlak je jedním ze základních indikátorů dobré fyzické kondice. Dlouhodobě si ho ale udrží málokdo. Velkou část populace trápí vysoký tlak, nepříjemné chvíle umí přivodit ale i opačný problém, tedy příliš nízký tlak. A doktorka Kateřina Cajthamlová varuje, že v některých případech může i ten být život ohrožující. Co nízký krevní tlak způsobuje a jak proti němu bojovat?

Před 2 týdny 30:21

I plicní problémy mohou podráždit dutinu břišní. Odkud kam až sahá břicho?

V pravém nebo levém podbřišku působí bolesti slepé střevo, zánět v trávicím traktu, prasklý dvanáctníkový vřed, Crohnova nemoc, změny závěsného aparátu střeva, ale i ledvinová kolika.

Před 3 týdny 36:28

Kateřina Cajthamlová: Sezení zabraňuje správnému odvádění lymfy, důsledkem jsou oteklé nohy

Trápí vás oteklé nohy? Mezi nejčastější příčiny patří špatná obuv, nadváha, nedostatek pohybu, u žen těhotenství či užívání některých léků. O kolik se musí zvětšit objem nohou, aby byly oteklé?

7. červen 2024 30:50

Jak se zbavit bradavic? Krev z rozsekané žáby je mýtus, fungují ale potraviny s fytoncidy

V pohádkách bradavice trápí hlavně čarodějnice. Skví se jim třeba na nose, ale to je jen nezhoubný zbarvený výrůstek, který vadí spíš esteticky. Jak je to ale s bradavicemi – jsou nakažlivé? A kde všude se můžou vyskytovat?

31. květen 2024 31:30

Nevolnosti břicha mohou být až ve 30 procentech vyvolány psychickými problémy

Nevolnost může být fyzická i psychogenní. Příčiny jsou podle toho různé. Někomu je špatně z jídla, někomu ze stresu v práci. Pokud se chcete dopátrat příčiny a účinně ji řešit, veďte si příznakový deník.

24. květen 2024 26:57

Suché a podrážděné oči? Mrkejte, dívejte se do zeleně a nevztekejte se

Z očí se dá udělat široká diagnostika. Proč máme unavené nebo zarudlé oči? Za normálních okolností je spojivka růžová a dobře prokrvená.

17. květen 2024 30:57

Křeče v noci mají řadu příčin. Kateřina Cajthamlová doporučuje uvolnění přímo v posteli

Křeče jsou příznakem až dvaceti diagnóz. Většinou překvapí rychle a nečekaně, stejně tak rychle obvykle odezní. Babské rady doporučují masáže, horkou koupel i ledovou sprchu. Jednou z příčin je i dehydratace.

10. květen 2024 29:48

Modřiny se hojí až 14 dní. Jejich velikost jde ovlivnit tlakovým manévrem

Naše babičky na modřiny přikládaly ocet a cibuli. Někdo zase sází na obklady ze zelných listů nebo nastrouhané brambory. Jak vzniká hematom a proč jsou na něj starší lidi náchylnější?

3. květen 2024 30:49

Doporučení nejdřív zhubněte, a pak přijďte s bolestí kloubů, už dnes nefunguje, říká lékařka

Bolesti kolen jsou velmi široké a složité téma, stejně tak, jako je složitý samotný kolenní kloub. Často ho přetěžujeme. Proč vadí víc chůze ze schodů než do schodů? Co je to skokanské koleno?