Vaříme s Habadějem
Před 3 týdny

Poslechněte si podcast: Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji v těstíčku se slaninou

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

21:25

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před týdnem 22:11

Pastýřské brambory. Úžasná kombinace brambor, vajec, slaniny, žampionů, sýra, cibule i česneku

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

18. září 2024 19:33

Treska po katalánsku. Olivy dají rybě exotickou chuť, která potěší milovníky netradičních kombinací

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

11. září 2024 25:05

Kuřecí stroganov vás nadchne. Originál se dělá z hovězího masa, ale drůbeží varianta je také výborná

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

4. září 2024 21:34

Těstoviny s pečenou zeleninou. Opravdovou Itálii na talíři podáváme ozdobenou čerstvou bazalkou

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si udělat těstoviny s pečenou zeleninou. Určitě nebudete litovat.

28. srpen 2024 19:23

Vepřové plátky s rajčaty. Chuťově výborný, relativně zdravý a snadný oběd, který na talíři potěší

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky.

21. srpen 2024 22:05

Makové lívance se švestkovou omáčkou a zakysanou smetanou. Můžete na ně chodit, dokud jsou na stole

Recept na lívance nechybí snad v žádné domácí kuchařce. Mimochodem, víte, že slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít, jelikož se jedná o moučník z litého těsta?

14. srpen 2024 21:06

Tortilla s kuřecím masem a špenátem. Úžasné propojení zajímavých surovin, barev i chutí vás nadchne

Kuře je u nás nejpopulárnější drůbeží maso. Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept.

7. srpen 2024 20:52

Zkuste si udělat krůtí kari nudličky s pórkem. Odborníci totiž řadí krůtu mezi superpotraviny

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí kari nudličky s pórkem. Nebudete litovat.

31. červenec 2024 22:15

Rajská polévka s haluškami. Polévka je prostě grunt a ve spojení s haluškami ještě dál umocněný

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i rajská s haluškami.