• Podcasty
  • Filmové premiéry Pavla Sladkého
Filmové premiéry Pavla Sladkého
16. březen 2023

Poslechněte si podcast: Velké nic: Dokument o pandemii covidu zachycuje úsměvné paradoxy i tragické ztráty

Dokument Velké nic dnes vchází do kin. Filmařská dvojice Marika Pecháčková a Vít Klusák ho natáčeli tři roky. „Snažili se zaznamenat ani ne tak přesnou kroniku událostí, ale spíš to široké spektrum společenských reakcí s alespoň částečným nárokem na reprezentativnost celé škály,“ komentuje Pavel Sladký. Našli filmaři odpovědi na to, jak si česká společnost poradila s pandemií covidu?

03:30

Filmové premiéry Pavla Sladkého

Vydává: Český rozhlas

Filmový kritik Radiožurnálu představuje nejnovější snímky, které vstupují do českých kin.

Web

Včera 03:37

Dokonalé dny jsou příjemnou evropskou představou o japonské lehkosti života, popisuje kritik

Novinka neměckého režiséra Wima Wenderse Dokonalé dny je jeho návratem do formy. Poetický film získal ocenění za hlavní mužský herecký výkon na festivalu v Cannes. Hrdinou celého filmu je sympatický, skromný a pracovitý uklízeč veřejných záchodků. Důsledně uklízí veřejné tokijské toalety, které jsou architektonicky i technologicky zajímavé. Hlavní hrdina žije stereotypně, ale spokojeně v jakési formě zenu. „Jedná se o film příjemný na sledování,“ shrnuje kritik Sladký.

Před týdnem 03:52

Festival Jeden svět: Pavel Sladký přibližuje filmy Pozemské verše, Útěk z Utopie a Hranice Evropy

V téměř padesátce českých měst se koná festival Jeden svět. Letos kromě dokumentárních filmů o lidských právech nabízí i hrané snímky. Poslechněte si tři tipy z festivalového programu filmového kritika Radiožurnálu Pavla Sladkého.

Před 2 týdny 03:27

Sladký život. Nejhorší je, když si film myslí, že prolamuje předsudky, ale utvrzuje je, říká kritik

Sladký život je nová česká romantická komedie o namyšleném hokejistovi, šovinistovi a promiskuitním milovníkovi, který musí podstoupit operaci srdce. A navíc se ocitne na mizině. V hlavní roli nové komedie se představuje Vladimír Polívka a Petra Hřebíčková. „Když se na ten film budeme snažit dívat aspoň trochu pozitivně, je to příběh o životní změně a o nalezení lásky v nějakém novém rozpoložení,“ přibližuje kritik Pavel Sladký.

Před 3 týdny 03:15

Film nejen o wrestlingu. Zajímavá témata v rozvleklé podobě, hodnotí film Železní bratři kritik

Novinku režiséra Seana Durkina Železní bratři je možné popsat jako sportovní a rodinné drama. Vypráví příběh otce a synů Von Erichových, kteří jsou profesionální wrestleři. Patriarchální otec vede své čtyři syny pevnou, až toxickou rukou a právě vymaňování se z jeho vlivu je podstatné téma filmu. „Snímek vypráví o hledání vlastního svobodného prostoru navzdory tomu, co pro nás chtějí naši milovaní,“ shrnuje Pavel Sladký s tím, že film i přes rozvleklost stojí za vidění.

29. únor 2024 04:06

Druhý díl Duny přináší intenzivní vyprávění. Dějová linka na mě udělala silný dojem, chválí kritik

Pokračování sci-fi o osudu Paula Atreidese, který je jediným přeživší svého rodu. Do českých kin vstupuje film Duna: Část druhá. Paul si vybírá z možných variant budoucnosti – stane se prorokem nebo nový uchvatitelem moci? Snímek s působivými vizuálními efekty otevírá témata fundamentalismu, terorismu nebo konfliktů paralelních s osudy impérií a rodů. „Pár hluchých míst je dovedně zakryto působivou scénou a hudbou,“ komentuje více než dvouhodinový film kritik Pavel Sladký.

22. únor 2024 03:37

Zimní prázdniny si oscarové nominace zaslouží, i když je nejspíš nepromění, tipuje filmový kritik

Zatrpklý učitel dějepisu, problémový student, kuchařka, které zemřel syn. Snímek Zimní prázdniny při svém uvedení loni na podzim v USA dostal pověst alternativního vánočního snímku. Příběh se točí kolem tří hlavních postav, které spolu z donucení tráví vánoční svátky, protože nemají kam jinam jít. „Komedie pracující s hořkostí života o tom, jak v sobě najít schopnost soucítit s lidmi se kterými nesouhlasíme,“ shrnuje kritik.

15. únor 2024 03:29

Zásadní film 21. století. Zóna zájmu přesahuje téma holocaustu, cílí na schopnost člověka k násilí

Britský režisér Jonathan Glazer natočil mrazivý snímek o holocaustu, aniž by ho v něm bezprostředně ukázal. Hlavní hrdinkou Zóny zájmu je Hedwiga Hösse, manželka Rudolfa Hösse. Idylka rodinného prostředí působí skoro normálně, je však narušená občasnými výkřiky, střelbou zbraní a dýmem z osvětimského vyhlazovacího tábora – rodina totiž žije hned vedle něj. „Chtěl jsem ukázat naši podobnost s pachateli holocaustu,“ popisuje nový přístup k tématu režisér Glazer.

8. únor 2024 03:38

Franta mimozemšťan. Buranství na motivy Trošky, a ne v tom pozitivním smyslu, shrnuje kritik

„Buranská komedie, která si pohrává se sci-fi motivem, ale těžko ho doopravdy brát jako sci-fi,“ hodnotí Pavel Sladký poslední film režiséra Rudolfa Havlíka. Snímek o mimozemšťanovi, který havaruje ve vesnici nedaleko od Brna selhává v základních věcech, zejména pak v tom, že opakovaný vtip přestává být vtipem. Navíc upevňuje stereotypy o vztazích mezi muži a ženami, dělá si legraci z konspirátorů a celkově upevňuje nelichotivý obraz Česka jako uzavřené kotliny.

1. únor 2024 04:11

Obyčejný film o neobyčejném člověku. Jeden život předkládá divákům hrdinství Nicholase Wintona

Životopisný film Jeden život o Nicholasi Wintonovi, vstupuje do českých kin. Snímek se soustředí na to nejznámější a vypráví to ve dvou liniích: jednou je období druhé světové války před invazí hitlerovských armád do zbytku Československa, druhou 80. léta minulého století, kdy informace o Wintonovi vyšly najevo v show BBC That's life, kde se Winton se zachráněnými dětmi setkal. „Výjimečný lidský osud zpracovaný v průměrném filmu, který nevyniká osobitostí,“ shrnuje kritik.

25. leden 2024 03:09

Nejpodnětnější film loňského roku. Snímek Chudáčci sklízí ceny i divácký úspěch, komentuje kritik

Satirický film Chudáčci, čerstvě držitel dvou Zlatých glóbů a jedenácti nominací na Oscara, je v českých kinech. Zdá se, že chudáčkem je Bela, což je znovustvořená bytost, kterou dal dohromady chirurg, kterého ztvárňuje Williame Defoe. Tím, jak režisér popisuje Belino poznávání světa, satiricky ukazuje současnou společnost. „Řecký režisér Lanthimos je představitelem takzvané řecké divné vlny,“ přibližuje atmosféru snímku kritik Pavel Sladký.