• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíPřed čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Ve vlastní šťávě: Tatarku bychom nejraději pily brčkem, říkají autorky blogu o smaženém sýru

Ke kánonu českých a slovenských restauračních klasik bezpochyby patří zlatavý smažený sýr. Dotáhl to z obyčejných hospod a bufetů až do různých sofistikovaných verzí. Podle autorek blogu Život ve strouhance, které se výzkumem smažáku zabývají, je ovšem jeho klasická varianta stále tou nejlepší možnou a jen takový ideálně zalepí touhy po něm.

16:47

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před pěti dny 07:10

Pochoutkový rok: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla

Tvarohové knedlíky plněné rebarborou jsou od Václava Ségla z Praskolesů na Hořovicku. Knedlíky jsou díky tvarohu lehké a naplněné nezvykle rebarborou se skořicí. Tato kombinace jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem, cukrem a zbytkem ochucené rebarbory.

Před pěti dny 00:49

Pochoutkový rok: Nejlepší vanilkový krém, který můžeme podávat k buchtičkám, podle Josefa Maršálka

Buchtičky s krémem, to je vrchol delikates. Recept na buchtičky má náš cukrář od své babičky Josefky, která k němu dělá i naprosto dokonalý vanilkový krém. Zkuste ho i vy.

Před pěti dny 24:33

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla. Nejlepší šodó krém k buchtičkám podle babičky Josefa Maršálka. Příběh hermelínu.

Před týdnem 06:47

Pochoutkový rok: Jablkové šátečky od Jitky Loudové

Šátečky jsou z tvarohového těsta, které je jen ze 3 surovin. Naplněné jsou celým kouskem jablka, upečené dorůžova a nakonec obalené v cukru. Jeden kousek vám stačit nebude.

Před týdnem 01:11

Pochoutkový rok: Existují tři druhy šlehačky, k čemu se která hodí, prozradil Josef Maršálek

Cukráři šlehají smetanu ve třech stupních. Záleží totiž, na co pak budeme šlehačku potřebovat.

Před týdnem 26:44

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Jablkové šátečky od Jitky Loudové. Jak vyšlehat šlehačku záleží na tom, kam ji chcete použít – radí Josef Maršálek. Tvarůžkové speciality.

Před 2 týdny 06:44

Pochoutkový rok: Biskupský chlebíček od Boženy Tompichové

Biskupský chlebíček plný těch nejlepších dobrot v podobě různých druhů kandovaného i sušeného ovoce, mandlí, rozinek i čokolády upekla podle více něž půl století starého receptu Božena Tompichová ze Žatce. Peče ho při slavnostních rodinných příležitostech. Zkuste ho i vy.

Před 2 týdny 01:00

Pochoutkový rok: Nejlepší ořechová bábovka podle cukráře Josefa Maršálka je od jeho babičky Boženky

Všichni, kdo mají rádi sladké, ocení, když bábovka nebo jakýkoliv dezert z třeného těsta je vláčný. Nesmí jít o dusivku. Jak upéct dokonalou vláčnou bábovku, nám poradil cukrář Josef Maršálek.

Před 2 týdny 25:20

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 5. 6. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Biskupský chlebíček od Boženy Tompichové. Jak upéct vláčnou ořechovou bábovku radí Josef Maršálek. Jak se čistí a zpracovává pohanka.