- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Ve vlastní šťávě: Tatarku bychom nejraději pily brčkem, říkají autorky blogu o smaženém sýru
Ke kánonu českých a slovenských restauračních klasik bezpochyby patří zlatavý smažený sýr. Dotáhl to z obyčejných hospod a bufetů až do různých sofistikovaných verzí. Podle autorek blogu Život ve strouhance, které se výzkumem smažáku zabývají, je ovšem jeho klasická varianta stále tou nejlepší možnou a jen takový ideálně zalepí touhy po něm.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla
Tvarohové knedlíky plněné rebarborou jsou od Václava Ségla z Praskolesů na Hořovicku. Knedlíky jsou díky tvarohu lehké a naplněné nezvykle rebarborou se skořicí. Tato kombinace jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem, cukrem a zbytkem ochucené rebarbory.
Pochoutkový rok: Nejlepší vanilkový krém, který můžeme podávat k buchtičkám, podle Josefa Maršálka
Buchtičky s krémem, to je vrchol delikates. Recept na buchtičky má náš cukrář od své babičky Josefky, která k němu dělá i naprosto dokonalý vanilkový krém. Zkuste ho i vy.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 6. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Tvarohové knedlíky s rebarborou od Václava Ségla. Nejlepší šodó krém k buchtičkám podle babičky Josefa Maršálka. Příběh hermelínu.
Pochoutkový rok: Jablkové šátečky od Jitky Loudové
Šátečky jsou z tvarohového těsta, které je jen ze 3 surovin. Naplněné jsou celým kouskem jablka, upečené dorůžova a nakonec obalené v cukru. Jeden kousek vám stačit nebude.
Pochoutkový rok: Existují tři druhy šlehačky, k čemu se která hodí, prozradil Josef Maršálek
Cukráři šlehají smetanu ve třech stupních. Záleží totiž, na co pak budeme šlehačku potřebovat.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 6. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Jablkové šátečky od Jitky Loudové. Jak vyšlehat šlehačku záleží na tom, kam ji chcete použít – radí Josef Maršálek. Tvarůžkové speciality.
Pochoutkový rok: Biskupský chlebíček od Boženy Tompichové
Biskupský chlebíček plný těch nejlepších dobrot v podobě různých druhů kandovaného i sušeného ovoce, mandlí, rozinek i čokolády upekla podle více něž půl století starého receptu Božena Tompichová ze Žatce. Peče ho při slavnostních rodinných příležitostech. Zkuste ho i vy.
Pochoutkový rok: Nejlepší ořechová bábovka podle cukráře Josefa Maršálka je od jeho babičky Boženky
Všichni, kdo mají rádi sladké, ocení, když bábovka nebo jakýkoliv dezert z třeného těsta je vláčný. Nesmí jít o dusivku. Jak upéct dokonalou vláčnou bábovku, nám poradil cukrář Josef Maršálek.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 5. 6. 2022
Další soutěžní recept na sladko: Biskupský chlebíček od Boženy Tompichové. Jak upéct vláčnou ořechovou bábovku radí Josef Maršálek. Jak se čistí a zpracovává pohanka.