Ve stínu: Nejlepší kamarád
Sezóna 2Epizoda 13. srpen 2022

Poslechněte si podcast: Teaser: Nejlepší kamarád. Nová investigativní série Jiřího Kubíka

Případ pohlavního zneužívání žáka učitelem základní školy se po třinácti letech znovu otevírá. V investigativní rekonstrukci šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka se k případu vrací učitel, žák, lidé z jejich okolí, policistka i soudní znalci. Kdo je tady vlastně oběť? Poslouchejte od 15. srpna na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

00:50

Ve stínu: Nejlepší kamarád

Vydává: Seznam Zprávy

Případ pohlavního zneužívání žáka učitelem základní školy se po třinácti letech znovu otevírá. V investigativní rekonstrukci šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka se k případu vrací učitel, žák, lidé z jejich okolí, policistka i soudní znalci. Kdo je tady vlastně oběť? Od 15. srpna na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Web

Sezóna 2Epizoda 923. říjen 2023 01:16

Sledujte novou podcastovou minisérii “Slopné: Kdo je vrah?”

Investigativní reportérka Seznam Zpráv Adéla Jelínková s fotografkou Christine Havranovou zkoumají v nové podcastové minisérii „Slopné: Kdo je vrah?“ případ, který se odehrál v září 2011. Na materiálech k podcastu pracovaly přes rok, nejde přitom o pouhou rekapitulaci kriminálního případu, novinářky ve spisech i v terénu objevily dosud neznámé stopy. Nyní odkryjí, zda se mohl stát jeden z největších justičních omylů v Česku.

Když v září 2011 v klidné obci Slopné na Zlínsku náhle zemřel penzista Miroslav Sedlář, pár dní to na žádný zločin nevypadalo. Místo činu rodina uklidila a o vraždě nikdo nemluvil. Až soudní patolog přišel na to, že 77letý muž nemohl spadnout ze schodů, jak zněla původní verze příčiny jeho úmrtí. Miroslava Sedláře někdo ubil.

Po dlouhém vyšetřování obvinila policie dva muže: Maroše Straňáka a Davida Šimona. Ukazovaly na ně pachové stopy. Oba soud nejdříve osvobodil, ale poté se do věci vložil nový svědek a muži byli nakonec odsouzeni na 24 a půl, respektive 20 a půl roku. Po více než 11 letech stále odmítají uznat svou vinu, i když by tím získali šanci na podmínečné propuštění.

„Mluvily jsme se všemi lidmi, kterých se případ nějakým způsobem týká – ať už s vyšetřovateli případu, odsouzenými Marošem Straňákem a Davidem Šimonem nebo svědky. A přicházíme s řadou nových důkazů, které zásadním způsobem mění pohled na příběh vraždy ve Slopném tak, jak jej předkládali právě vyšetřovatelé, žalobce nebo soudy,“ říká autorka podcastu Adéla Jelínková.

Podcastová série tak nabízí nebývale detailní rozbor polozapomenuté kauzy, v níž justice dosud přehlížela stopy, které mohou ukazovat na jiné pachatele. První díl vyšel v podcastu 5:59 v pátek 20. října a zbylých pět bude vycházet každý následující pátek. Poslouchejte na webu Seznam Zpráv nebo ve všech podcastových aplikacích, právě v kanálu podcastu 5:59. 

Sezóna 2Epizoda 88. září 2022 33:40

Nejlepší kamarád - 7. díl: Ohlasy

"Odpouštím ti, Matěji," napsal Tomáš v otevřeném dopise učiteli, který ho před lety podle rozhodnutí soudu zneužíval. Bonusový díl představuje výběr z tisícovek ohlasů posluchačů, mezi nimiž byli jak bývalí Tomášovi spolužáci, další oběti zneužívání, ale i lidé trpící stejnou sexuální deviací, jakou má podle soudních znalců učitel. "Ta vlna ohlasů je pro mě obrovská terapie," říká Tomáš. S jakými zkušenostmi se mu lidé svěřovali? A co zveřejnění Nejlepšího kamaráda znamenalo pro současnou ředitelku učitele Matěje V.?

Sezóna 2Epizoda 715. srpen 2022 42:50

Nejlepší kamarád - 6. díl: Poslední soud

Případ učitele odsouzeného za pohlavní zneužívání žáka spěje do finále. Soud o obnovu procesu znovu zkoumá, jestli učitel trpí sexuální deviací. V případu chyběly přímé důkazy, přesto soudy vynesly pravomocný odsuzující verdikt. O co se opřely? Co se dělo po rozsudku s učitelem? A jak případ poznamenal žáka?

Sezóna 2Epizoda 615. srpen 2022 29:30

Nejlepší kamarád - 5. díl: Kudlanka

„Už dávno jsem se bála, že je učitel pedofil.“ V případu pohlavního zneužívání čtrnáctiletého žáka jeho třídním učitelem sehrála klíčovou roli učitelka, jíž byl od začátku učitelův vztah k chlapcům podezřelý. Na chování kolegy upozorňovala ostatní, ale nepochodila a ze školy raději odešla.

Sezóna 2Epizoda 515. srpen 2022 35:00

Nejlepší kamarád - 4. díl: Babička

„Občas dětem rozflákat hubu.“ Učitelův kamarád má v případu zneužívání jasno. Obhajoba staví na podpoře přátel, rodičů dalších dětí a kolegů ze školy. Kdo o čem mohl v této věci svědčit, když u ničeho nebyli? A proč zajímalo soud svědectví babičky jedné z dívek?

Sezóna 2Epizoda 415. srpen 2022 32:40

Nejlepší kamarád - 3. díl: Falometr

Společné výlety, čundry, plavání naostro... Učitel popisuje svůj úhel pohledu na kamarádství se svým čtrnáctiletým žákem. "Kamarádi mi říkali: Ty jsi debil, proč jsi to přiznával?" Jak probíhala sexuologická vyšetření učitele a s čím ho poslal k soudu státní zástupce?

Sezóna 2Epizoda 315. srpen 2022 26:45

Nejlepší kamarád - 2. díl: Noc v klubovně

Rekonstrukce případu pohlavního zneužívání žáka základní školy třídním učitelem se vrací na začátek policejního vyšetřování. Chlapec vypráví, co se odehrálo ve školní klubovně. „V jeden moment šel rukou dolů do rozkroku, sundal mi trenýrky - a začal masturbovat.“ Proč mu policejní komisařka věřila hned od začátku a co na jeho výpověď řekli znalci?

Sezóna 2Epizoda 215. srpen 2022 21:30

Nejlepší kamarád - 1. díl: Deset lumpů

„Učiteli bylo 35 let, mně bylo čtrnáct.“ Případ pohlavního zneužívání žáka základní školy, který pro učitele skončil odsuzujícím rozsudkem, se po třinácti letech znovu otevírá. V investigativní rekonstrukci šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka se k případu vrací učitel, žák, lidé z jejich okolí, policistka i soudní znalci. Kdo je tady vlastně oběť?

Sezóna 1Epizoda 728. únor 2022 00:41

Teaser: Poslechněte si novou investigativní sérii Seznam Zpráv

Recidivista Stanislav Seidl, zařazený na seznam 60 nejhledanějších zločinců Evropy, se minulý pátek dobrovolně vzdal úřadům. Tvrdí, že ho zradila příbramská policie, proto se přes jedenáct let skrýval v zahraničí. Poslechněte si jeho příběh v nové investigativní podcastové sérii Práskač.