Ve stínu
NejnovějšíSezóna 3Epizoda 2Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Jedna ruka s Bakalou. Území u Šikmého kostela mohou srovnat bagry

---
Ve stínu:

  • Případy a příběhy od vás. Z míst, kam média většinou nevidí, je na světlo vynáší investigativní a reportážní tým Jiřího Kubíka. Nová epizoda vždy v neděli odpoledne na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích. 
  • Své náměty, postřehy a připomínky nám pište na e-mail: vestinu@sz.cz
23:49

Ve stínu

Vydává: Seznam Zprávy

Případy a příběhy od vás. Z míst, která média často opomíjejí. Rozkrývá je pro vás investigativní a reportážní tým Jiřího Kubíka. Nová epizoda vždy v neděli odpoledne na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Web

Sezóna 3Epizoda 1Před týdnem 26:01

Exhejtman a poslanec vydělali na plánované silnici: koupili a prodali sady

Nový investigativní projekt Jiřího Kubíka rozkrývá nástrahy chystaného obchvatu kolem Havířova.

Koncem loňského roku schválili zastupitelé Havířova odkup dvou firem, kterým patří jabloňové sady v městské části Životice. Právě přes pozemky sadů má vést plánovaný čtyřproudový obchvat bývalého hornického města.

Jména na straně prodávajících zůstala stranou pozornosti, šlo přitom o dvě známé politické osoby z regionu. Jednu polovinu sadů prodávala manželka bývalého europoslance, předtím moravskoslezského hejtmana a primátora Ostravy Evžena Tošenovského z ODS. Druhou polovinu prodal poslanec za hnutí ANO, někdejší šéf pivovaru Radegast Stanislav Fridrich.


Podle zjištění, která přináší nový investigativní pořad Ve stínu, zaplatil Havířov za sady 43 milionů korun. To je mnohonásobně více, než je oficiální cena, za kterou Fridrich a Tošenovská sady koupili v roce 2011.
---
Ve stínu:

  • Případy a příběhy od vás. Z míst, kam média většinou nevidí, je na světlo vynáší investigativní a reportážní tým Jiřího Kubíka. Nová epizoda vždy v neděli odpoledne na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích. 
  • Své náměty, postřehy a připomínky nám pište na e-mail: vestinu@sz.cz
Sezóna 2Epizoda 88. září 2022 33:40

Nejlepší kamarád - 7. díl: Ohlasy

"Odpouštím ti, Matěji," napsal Tomáš v otevřeném dopise učiteli, který ho před lety podle rozhodnutí soudu zneužíval. Bonusový díl představuje výběr z tisícovek ohlasů posluchačů, mezi nimiž byli jak bývalí Tomášovi spolužáci, další oběti zneužívání, ale i lidé trpící stejnou sexuální deviací, jakou má podle soudních znalců učitel. "Ta vlna ohlasů je pro mě obrovská terapie," říká Tomáš. S jakými zkušenostmi se mu lidé svěřovali? A co zveřejnění Nejlepšího kamaráda znamenalo pro současnou ředitelku učitele Matěje V.?

Sezóna 2Epizoda 715. srpen 2022 42:50

Nejlepší kamarád - 6. díl: Poslední soud

Případ učitele odsouzeného za pohlavní zneužívání žáka spěje do finále. Soud o obnovu procesu znovu zkoumá, jestli učitel trpí sexuální deviací. V případu chyběly přímé důkazy, přesto soudy vynesly pravomocný odsuzující verdikt. O co se opřely? Co se dělo po rozsudku s učitelem? A jak případ poznamenal žáka?

Sezóna 2Epizoda 615. srpen 2022 29:30

Nejlepší kamarád - 5. díl: Kudlanka

„Už dávno jsem se bála, že je učitel pedofil.“ V případu pohlavního zneužívání čtrnáctiletého žáka jeho třídním učitelem sehrála klíčovou roli učitelka, jíž byl od začátku učitelův vztah k chlapcům podezřelý. Na chování kolegy upozorňovala ostatní, ale nepochodila a ze školy raději odešla.

Sezóna 2Epizoda 515. srpen 2022 35:00

Nejlepší kamarád - 4. díl: Babička

„Občas dětem rozflákat hubu.“ Učitelův kamarád má v případu zneužívání jasno. Obhajoba staví na podpoře přátel, rodičů dalších dětí a kolegů ze školy. Kdo o čem mohl v této věci svědčit, když u ničeho nebyli? A proč zajímalo soud svědectví babičky jedné z dívek?

Sezóna 2Epizoda 415. srpen 2022 32:40

Nejlepší kamarád - 3. díl: Falometr

Společné výlety, čundry, plavání naostro... Učitel popisuje svůj úhel pohledu na kamarádství se svým čtrnáctiletým žákem. "Kamarádi mi říkali: Ty jsi debil, proč jsi to přiznával?" Jak probíhala sexuologická vyšetření učitele a s čím ho poslal k soudu státní zástupce?

Sezóna 2Epizoda 315. srpen 2022 26:45

Nejlepší kamarád - 2. díl: Noc v klubovně

Rekonstrukce případu pohlavního zneužívání žáka základní školy třídním učitelem se vrací na začátek policejního vyšetřování. Chlapec vypráví, co se odehrálo ve školní klubovně. „V jeden moment šel rukou dolů do rozkroku, sundal mi trenýrky - a začal masturbovat.“ Proč mu policejní komisařka věřila hned od začátku a co na jeho výpověď řekli znalci?

Sezóna 2Epizoda 215. srpen 2022 21:30

Nejlepší kamarád - 1. díl: Deset lumpů

„Učiteli bylo 35 let, mně bylo čtrnáct.“ Případ pohlavního zneužívání žáka základní školy, který pro učitele skončil odsuzujícím rozsudkem, se po třinácti letech znovu otevírá. V investigativní rekonstrukci šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka se k případu vrací učitel, žák, lidé z jejich okolí, policistka i soudní znalci. Kdo je tady vlastně oběť?

Sezóna 2Epizoda 13. srpen 2022 00:50

Teaser: Nejlepší kamarád. Nová investigativní série Jiřího Kubíka

Případ pohlavního zneužívání žáka učitelem základní školy se po třinácti letech znovu otevírá. V investigativní rekonstrukci šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka se k případu vrací učitel, žák, lidé z jejich okolí, policistka i soudní znalci. Kdo je tady vlastně oběť? Poslouchejte od 15. srpna na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.