Vaříme s Habadějem
21. květen 2025

Poslechněte si podcast: Panenka s chřestem a pepřovou omáčkou. Kvalitní maso připravené s láskou vás nikdy nezklame

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

25:52

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před třemi dny 23:17

Tagliatelle s omáčkou z hlívy ústřičné. Netradiční spojení různých druhů ingrediencí, chutí, i barev

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si dnes udělat tagliatelle s omáčkou z hlívy ústřičné. Určitě nebudete litovat.

Před týdnem 25:48

Krůtí prsa s ledovým salátem. Bohatě zakapejte dresinkem a ozdobte opraženými vlašskými ořechy

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí prsa s ledovým salátem a vlašskými ořechy. A nebudete litovat.

Před 2 týdny 24:52

Houbové rizoto s krémovým sýrem. Tradiční italské jídlo vařené s láskou až do sametové konzistence

Rizoto je český název pro typicky italský pokrm z rýže zvaný risotto. Podle tradičního receptu by se mělo připravovat z rýže vařené ve vývaru, která se doplňuje máslem a cibulí. Díky tomu se všechny chutě krásně propojí a jídlo získá typickou krémovou konzistenci.

Před 3 týdny 23:36

Bramborové placky plněné pikantním kuřecím masem. Udělejte si jich raději víc, budou rychle mizet

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambora. Dají se z ní dělat nejrůznější pochoutky, i ty sladké. Jednou z variant jsou placky z bramborového těsta, které si můžete udělat plněné pikantním kuřecím masem.

2. červenec 2025 23:09

Tatarák z červené čočky! Dozdobte ho nasekanou petrželkou a určitě si pochutnají nejen vegetariáni

Tatarský biftek, lidově řečeno tatarák, je oblíbená pochutina z tepelně neupraveného masa. My pro vás ale máme dnes zajímavou vegetariánskou variantu připravenou z červené čočky. A buďte si jisti, že boule za ušima nebudou mít jen ti, co maso nejedí. Bude chutnat úplně všem.

25. červen 2025 21:51

Císařský trhanec s malinovou pěnou. Ostudu si netrhnete, naopak, všichni vám vyseknou velkou poklonu

Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.

18. červen 2025 22:38

Brambory plněné tuňákem. Dochutíte si je citronovou šťávou, posypete bylinkami a ihned podáváte

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

11. červen 2025 19:54

Pohankové palačinky se špenátem a sýrem. Objevování nových chutí v kuchyni a návrat k jednoduchosti

V případě tohoto receptu rozhodně platí, že zdravé může být i velice chutné. Pohanku bychom do svého jídelníčku měli zařazovat často.

4. červen 2025 19:08

Šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami. Drůbeží maso ocení všichni, ale zejména děti

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami.

28. květen 2025 20:34

Pikantní treska. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně všem u stolu pohladí jejich chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.