• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Vaříme s Habadějem: Šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami. Drůbeží maso ocení všichni, ale zejména děti

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si šťavnaté kuřecí řízky s hořčičnou omáčkou a bylinkami.

19:08

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 02:49

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Růžová marmeláda podle prababičky

Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...

Včera 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod

Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.

Před dvěma dny 02:43

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík v nádivce

Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.

Před dvěma dny 28:32

Kuchařské čarování: Přílohy ke grilovanému masu a dobroty z jahod

Inspiraci na salsy, dipy a další přílohy ke grilovanému masu nabídne ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka. Poté obrátí pozornost k typickému červnovému ovoci, tedy jahodám. Poradí, jak si je vychutnat a jak je využít v kuchyni.

Před třemi dny 02:44

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší

V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.

Před čtyřmi dny 25:28

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 8. 6. 2025

Soutěžní recept: Křupavý semenec od Aleny Pirklové. Rada z etikety Ladislava Špačka: zasedací pořádek u svatebního stolu. Tradice hanáckého koláče.

Před čtyřmi dny 01:41

Pochoutkový rok: Zasedací pořádek u svatebního stolu je daný. Pozor na záměnu, vyslali bychom špatný signál

Svatební hostina má naprosto přesný zasedací pořádek. Ten je dán okamžikem sňatku, kdy novomanželé řekli své ano. Tím nastává chvíle pro průnik obou rodin. Proto manželé už sedí vedle sebe, muž vlevo, žena vpravo po jeho pravici.

Před čtyřmi dny 03:14

Pochoutkový rok: Tradice hanáckého svatebního koláče. Váží 35 kilogramů a dílo zkušeným kuchařkám trvá až 80 hodin

Svatba patřila v životě člověka minulosti mezi nejdůležitější životní události. Nebyla jen záležitostí ženicha a nevěsty, jejich rodičů a nejbližší rodiny, týkala se naopak širokého příbuzenstva i celého společenství obce či města. Svatební rituál měl svá pravidla, která bylo nutné dodržovat. Na Hané taková svatba trvala celý týden.

Před pěti dny 07:31

Pochoutkový rok: Křupavý semenec od Aleny Pirklové je superrychlý a zdravý bezlepkový dezert jen ze 4 surovin

Dozlatova upečený semenec krásně křupe. Zkaramelizovaný cukr mu dodá správnou chuť. Ideální je k čaji. Stačí čtyři suroviny a neuvěříte, jakou dokážou udělat radost na jazyku. Pekla Alena Pirklová z České Třebové.

Před šesti dny 02:27

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Pažitková omáčka podle babiček z Frýdlantska

Bylinky a koření byly odedávna základem tradiční lidové kuchyně. Málokterý pokrm se bez nich obešel. Především masitá jídla bychom bez nich asi neuvařili.