Vaříme s Habadějem
NejnovějšíPřed týdnem

Poslechněte si podcast: Hlíva ústřičná na paprice a fazolkách. Delikatesa, se kterou zažijete neuvěřitelný gurmánský zážitek

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.

21:45

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před týdnem 01:46

Svátek všech milovníků skvělého jídla aneb Přenos z kulinářského festivalu Gastro v Hradci Králové

Ve čtvrtek 18. dubna vysíláme dopoledne od 9:00 do 12:00 hodin z kulinářského festivalu Gastro v Hradci Králové. Zdena Kabourková spolu s Jitkou Slezákovou vám veškeré dění přiblíží, a pokud bude potřeba, tak za vás samozřejmě i ochutnají. A že toho bude!

Před 2 týdny 19:50

Možnosti mletého masa v kuchyni jsou takřka nepřeberné. Udělejte si ho tentokrát jako malé řízečky

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

Před 3 týdny 21:48

Pstruh pečený s kořenovou zeleninou. Noblesní ryba v české kuchyni s velmi jemným a chutným masem

Pstruh patří do čeledi čeledi lososovitých. Podle prostředí ve kterém žije a tvaru těla rozlišujeme pstruha mořského, jezerního a pstruha potočního. Pstruh jezerní má rád jezera bohatá na kyslík, naproti tomu pstruh potoční je jako doma ve vodách rozpohybovaných. Pstruh duhový býval svým původem mořským druhem, ale postupem doby se adaptoval ve sladkých vodách.

27. březen 2024 23:47

Špenátová polévka a Velikonoční nádivkové muffiny. Svátky jara na svátečně prostřeném stole

Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům - symbolizují vykoupení, naději a znovuzrození ukřižovaného Krista. Jsou také svátkem jara a oslavou toho, že se příroda po zimě opět probouzí. A co by to bylo za svátek, kdyby se netočil také kolem jídla?

20. březen 2024 24:19

Toskánské kuře. Maso nakrájené na tenké nudličky podávejte se skvělou omáčkou a s těstovinami

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si toskánské kuře. Kuře - to je klasika.

13. březen 2024 25:20

Bramborovo - tvarohové kulaté knedlíky se slaninou a kysaným zelím. Klasika, která nikdy nezklame

Kysané zelí je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích dobře věděly naše praprababičky, které v mládí bosky udusávaly v kádích zelí určené ke kvašení. Někde se tímto způsobem zelná krouhanka šlape dodnes, i když s pomocí gumáků.

6. březen 2024 23:10

Kuřecí stehna na staročeský způsob. Poctivá česká kuchyně připravovaná ze samých úžasných dobrot

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

28. únor 2024 24:09

Špenátový koláč s vejci. Ocení ho Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.

21. únor 2024 22:34

Kuřecí směs na kari s kokosovým mlékem. Milovníci indické kuchyně nedají na tento recept dopustit

Pokud patříte mezi milovníky indické kuchyně, recept na kuřecí směs s kokosovým mlékem na kari vám zajisté přijde k chuti. Spojení kari a kokosového mléka totiž výborně ladí dohromady.

14. únor 2024 20:54

Tvarohové lívanečky si zamilujete. A můžete na ně chodit postupně celé odpoledne. Pokud tedy zbudou

Dnes si společně pořádně zavaříme. Připravíme si „lívance“. A přijdou si na své všichni - ať už jste na sladké nebo naopak na slané. Dali jsme totiž hlavy dohromady a těch receptů jsme našli tolik, že by nám jeden pořad nestačil.