- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 11. 5. 2025
Soutěžní recept: Kakaová meruňková buchta od Andrey Šulcové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kam s bonbónem ve společnosti. Výroba pařených sýrů.
Pochoutkový rok
Kulinární magazín, ve kterém soutěží vaše posluchačské recepty. Rok 2025 je na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným sladkým receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun. Přihlásit se můžete už teď >>
Poslechněte si: Pochoutkový rok 8. 6. 2025
Soutěžní recept: Křupavý semenec od Aleny Pirklové. Rada z etikety Ladislava Špačka: zasedací pořádek u svatebního stolu. Tradice hanáckého koláče.
Zasedací pořádek u svatebního stolu je daný. Pozor na záměnu, vyslali bychom špatný signál
Svatební hostina má naprosto přesný zasedací pořádek. Ten je dán okamžikem sňatku, kdy novomanželé řekli své ano. Tím nastává chvíle pro průnik obou rodin. Proto manželé už sedí vedle sebe, muž vlevo, žena vpravo po jeho pravici.
Tradice hanáckého svatebního koláče. Váží 35 kilogramů a dílo zkušeným kuchařkám trvá až 80 hodin
Svatba patřila v životě člověka minulosti mezi nejdůležitější životní události. Nebyla jen záležitostí ženicha a nevěsty, jejich rodičů a nejbližší rodiny, týkala se naopak širokého příbuzenstva i celého společenství obce či města. Svatební rituál měl svá pravidla, která bylo nutné dodržovat. Na Hané taková svatba trvala celý týden.
Křupavý semenec od Aleny Pirklové je superrychlý a zdravý bezlepkový dezert jen ze 4 surovin
Dozlatova upečený semenec krásně křupe. Zkaramelizovaný cukr mu dodá správnou chuť. Ideální je k čaji. Stačí čtyři suroviny a neuvěříte, jakou dokážou udělat radost na jazyku. Pekla Alena Pirklová z České Třebové.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 1. 6. 2025
Soutěžní recept: Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kdy podávat kávu. Krkonošský pivní sýr.
Káva je kultovní nápoj. Kdy ji máme hostům nabídnout a jak by se měl zachovat host?
Káva je dnes oblíbeným a ceremoniálním nápojem. Do Evropy se dostala v roce 1683, i když první zmínky se objevily už o něco dřív v Benátkách. České země poznaly kávu až po bitvě u Vídně, kdy při úprku Turci zanechali ve svém ležení žoky se zelenými boby.
Pivní sýr buď milujete, nebo nesnášíte. Oblíbený krkonošský už je jen gurmánskou vzpomínkou
V českých končinách se o pivním sýru poprvé zmiňuje profesor Laxa ve své sýrařské učebnici z roku 1924, když píše: „Sýr pivní (pikantní) jest kořeněný sladký sýr tvarohovitý…“. K těm, které se u nás později vyráběly, patřil i znamenitý Krkonošský pivní sýr.
Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové je vláčná a plná ořechů a čokolády
Tahle bábovka zřejmě kdysi chutnala některému prezidentovi. Je hutná, ale vláčná a plná ořechů a čokolády. Výtečnou a velmi jedlou bábovku upekla Ludmila Šmídová z Kyjova. Vyzkoušejte ji také.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 25. 5. 2025
Soutěžní recept: Rebarborové řezy od Václava Ségla. Víte, jak se vyrábí hotelový porcelán? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety.
Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?
Dnes nás zajímá, jak jíst zdánlivě obyčejné makaróny. Radí odborník na stolování Ladislav Špaček.