- Podcasty
- Pochoutkový rok

Poslechněte si podcast: Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 7. 2023
Soutěžní recept: Slaný masový koláč s fazolemi od Květy Magurové. Lípa považují za svou všichni Slované. Léto na grilu: Houby podle Ivana Vodochodského, recept na náplně.
Pochoutkový rok
Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V neděli 1. října startuje hlasování o nejlepší posluchačský recept. Poslouchejte každou neděli po 10. hodině nebo v repríze po 21. hodině. Vítězové získají vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 24. 9. 2023
Soutěžní recept: Chlupaté knedlíky s houbami od Vladislavy Bujnové. Dýně je čím dál oblíbenější. Jakou teplotu má mít víno poradí Ladislav Špaček.
Smetanově rybí salát od Vladislava Chaloupka
Vladislav Chaloupek připravil unikátní rybí dílo. Pro další soutěžní recept jsme si zajeli do Srb u Nepomuku v Plzeňském kraji. V jemňounké, až smetanově rybí konzistenci se mísí sladké, slané i kyselé chutě. Ale ta klasická salátová kyselost tady rozhodně nedominuje. Svoje kouzlo sehrálo i koření. To musíte vyzkoušet.
Cibule je základ. Správně orestovaná královna české kuchyně patří k majstrštykům
Co by byly tuzemské omáčky bez cibule. Jak by dopadl guláš, jak by (ne)chutnalo zelí, o jaký rozměr by přišla většina salátů, kdybychom neměli k dispozici zeleninovou královnu české kuchyně. Cibule člověka provází tak dlouho, že se ani s jistotou neví, odkud vlastně pochází.
Drobné pečivo u stolu a na společenských rautech ulamujeme, nikdy neukusujeme, radí Ladislav Špaček
Dnes už nejen v pizzeriích přinesou košíček s pečivem. Také na banketech se pečivo zmenšuje nebo překrajuje na menší části, aby se lépe konzumovalo. Jak je to správně?
Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 9. 2023
Soutěžní recept: Smetanově rybí salát od Vladislava Chaloupka. Rada z etikety: Jak jíst drobné pečivo u stolu a na společenských rautech. Cibule jako základ pokrmů.
Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové
Ve Valašském Meziříčí nás přivítala další soutěžící, Mária Křižková. Krokety plněné houbami a se zelím jsou vlastně smažené palačinky. Houby v kombinaci se zelím dodají pokrmu téměř masovou chuť. Krustička od smažení na másle pak nádherně křupne v ústech. Jídlo se hodí k jakémukoliv pití i jako chuťovka. Když přinesete krokety na stůl, potěšíte každého.
Poslechněte si: Pochoutkový rok 10. 9. 2023
Soutěžní recept: Krokety s houbami a kysaným zelím od Márii Křižkové. Jak jíst kompotované ovoce s peckou radí Ladislav Špaček. Proč se vyplatí mít kmín vždy při ruce?
Krkonošské srnčí ragú od Josefa Kopeckého
Spousta malých věcí a dokonalá chuť. To je podstata ragú. Lehce nasládlé a dorovnané kyselostí vína, dvěma druhy slaniny, bylinkovým aroma a samozřejmě houbami připravil Josef Kopecký z Malé Úpy. Tohle srnčí má ty správné grády. Podáváme s krkonošskými sejkorami.
Zbytky na talíři můžete nechat na pracovním obědě, u tchyně si radši ještě přidejte
Máme podle etikety nechat na talíři poslední sousto, nebo talíř raději odevzdat prázdný? Můžeme si dovolit nechat na talíři nějaký zbytek jídla?
Chleba upečený v peci chutná prostě jinak. Přesvědčit se o tom můžete třeba v Chebu
Obecní pece byly dříve běžnou součástí měst a vesnic. Sloužily především rodinám, které si vlastní pec nemohly dovolit. Běžně se v nich peklo ještě v poválečné době.