Ektoplasma
19. srpen 2020

Poslechněte si podcast: Válka podle kalendáře. Sci-fi romány Yoon Ha Leeho spojují military sci-fi s matematickou dystopií

Americko-korejský spisovatel Yoon Ha Lee je trans osoba a vystudoval matematiku. Obě zkušenosti dnes využívá při psaní válečné science fiction. Jeho trilogie Mašinérie říše, jejíž prostřední díl Krkavčí lest právě vyšel v češtině, dává tomuhle hodně spotřebnímu, schematickému subžánru hodně nových impulzů.

05:52

Ektoplasma

Vydává: Český rozhlas

Z vnějšího vesmíru až na Dno pytle a zase zpátky vás vezme pětiminutová seance věnovaná sci-fi, fantasy a hororu.

Web

12. květen 2021 06:19

Válka všech se všemi a metafyzika slizu. Chmurný válečník je nejdivnější fantasy široko daleko

Ve fantasy románu Alistaira Rennieho se vraždí pořád a úplně vším, včetně supersilných chodidel a kuchyňských potřeb. Hlavní hrdina Chmurného válečníka si ale jednoho dne začne klást otázky, kdo je a jaký mají jeho vražedné choutky smysl. Odpověď, kterou kniha dává, jde přímo k slizkému jádru veškeré skutečnosti.

21. duben 2021 06:14

Z jakuzáka vzornou hospodyňkou. Manga a anime Muž v domácnosti si hraje se stereotypy

Japonská animovaná série Muž v domácnosti, která se právě objevila na Netflixu, vypráví o bývalém jakuzákovi, který seká dobrotu vykonáváním domácích prací. Ve svém novém zaměstnání je jako doma a věnuje se mu s až fanatickou oddaností.

14. duben 2021 06:51

Autor předlohy filmu Příchozí Ted Chiang vypráví o golemech i nahlížení do vlastní hlavy

Americký spisovatel s čínskými kořeny Ted Chiang je známý především jako autor předlohy filmu Příchozí. V povídkových sbírkách Příběhy vašeho života a Výdech se ale ukazuje jako autor ještě působivějších fantazií pohrávajících si s mýtem o golemovi, umělou inteligencí i paralelní realitou, kde lidé mohou nahlížet sami sobě do hlav.

7. duben 2021 06:44

Soudruh Gandalf a Hobit s utrženým sluchátkem. Adaptace Tolkiena vznikaly i na východě

Zpráva o tom, že se na YouTube objevila domněle ztracená sovětská televizní adaptace Pána prstenů, oběhla svět. Hraných a animovaných adaptací Tolkiena z bývalého východního bloku je ale více. V jedné z nich má dokonce prsty i český výtvarník Adolf Born.

31. březen 2021 06:12

Tvůrce hororu Smrt ve tmě Fede Álvarez v minisérii Calls šíří hrůzu po telefonu

Nová minisérie hororového režiséra Fedeho Álvareze (remake The Evil Dead, Smrt ve tmě) zvaná Calls nachází hrůzu v záznamech telefonních hovorů. Každý díl nabízí jinou telefonickou konverzaci, do které postupné pronikají děsivé, nadpřirozené prvky. Všechny epizody jsou zároveň vzájemně propojené.
Antonín Tesař

24. březen 2021 05:49

Čarodějnická manga Ateliér špičatých klobouků dělá z kreslení magickou disciplínu

Japonský fantasy komiks Ateliér špičatých klobouků má uhrančivou kresbu, která připomíná tvorbu studia Ghibli. Její autorka Kamome Širahama tu navíc pojímá magii jako svého druhu výtvarné umění.
Antonín Tesař

3. březen 2021 06:46

Komiks Nesnáším Pohádkov přináší krvavě zábavnou pouť infantilní popkulturou

Co s člověkem udělá sedmadvacetiletý pobyt v říši pohádek? Na tuhle otázku odpovídá komiks Scottieho Younga Nesnáším Pohádkov. Malou Gertrudu, která se do Pohádkova propadla v deseti letech, čas strávený v přítomnosti ubreptaných postaviček a roztomilých zvířátek změnil ve frustrovanou, misantropickou osobu se zálibou v krvavých orgiích destrukce.
Antonín Tesař

17. únor 2021 06:34

Sex s klokany a pivo pro Mesiáše. Komiks Tankerka zve do postapo Austrálie

Tank Girl, v novém českém vydání překřtěná na Tankerku, je dost možná nejslavnější komiksovou hrdinkou pocházející z Austrálie. Manická, oprsklá holka s tankem, která kolem sebe spontánně šíří chaos a destrukci, ve svých prvních černobílých příbězích sršela dravou, nepředvídatelnou energií. Její nový příběh Dvě holky, jeden tank je ale bohužel o dost tradičnější.

10. únor 2021 05:25

Lost Themes III. John Carpenter šíří syntezátorovou magii i na novém albu

Věhlasný režisér a skladatel John Carpenter vydává další nálož svých typických syntezátorových skladeb pod názvem Lost Themes III. Nové album tvůrce, který ve svých filmech položil základy typicky osmdesátkového zvuku, opět zní zároveň retro i současně.

27. leden 2021 07:10

Povídková sbírka Ursuly K. Le Guinové hlásá poezii mravenců a utopii pro všechny

Sbírka Gwilanina harfa představuje spisovatelku Ursulu K. Le Guinovou jako autorku, která fantastiku chápala hodně ze široka. Vybízí nás, abychom si představili svět z pohledu stromu u cesty nebo uvažovali o poezii tučňáků a květin.