Proti Proudu
14. leden 2022

Poslechněte si podcast: Válečný vyšetřovatel Dzuro: Život je křehký, máme jen teď a tady

Přátelé, máme tu první rozhovor roku 2022 a začínáme pěkně zostra. Vladimír Dzura je kriminalista a válečný vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Probíráme jeho práci vyšetřovatele, jak vypadá proces lovu pachatelů nebo jak fake news zabíjeli už před internetem. Napište, jak se vám rozhovor líbil.

V rozhovoru uslyšíte:

  • jaké jsou typy spravedlnosti
  • jak vypadá proces lovu pachatelů
  • co hojí rány zústavší po válce
  • jak “fake-news” zabíjely před internetem

Partnery tohoto dílu podcastu jsou:

Investown - Platforma umožňující mikro investice do nemovitostí

Dámejídlo - Objednejte si jídlo nejen z restaurací, ale i z obchodů. S promo kódem NAKUPY150 máte slevu 3x 150 Kč na nákup v obchodech

01:16:15

Proti Proudu

Vydává: Dan Tržil

Chcete žít dobrý život? Poslechněte si, jak na to.
Dan Tržil zpovídá osobnosti, kteří dosahují vynikajících výsledků ve svých oborech, ale hlavně plnohodnotného života dle vlastních pravidel.
Zajímá vás jejich motivace, zvyky, čemu věří a podle čeho se řídí?

Web

Dnes 01:56:53

TO NEJLEPŠÍ ze stovek seberozvojových knih. Tomáš Baránek a jeho LIFEHACKY

📚 Jestli jste četli někdy knížku o osobním rozvoji, je velmi pravděpodobné, že byla z nakladatelství Jan Melvil Publishing. To v roce 2007 založil se svým kamarádem Tomáš Baránek, který je mimo jiné i spisovatelem a bloggerem. Ve volném čase tvoří stránku Lifehacky.cz a vyvíjí aplikace pro zlepšení produktivity. Hostem Proti proudu byl už jednou, ale kdo jiný by měl vědět víc o žití dobrého života než nakladatel, který přečetl snad všechny knížky o osobním rozvoji.

V rozhovoru přiblížil to, jak se vede malé nakladatelství a jaké druhy knížek teď nejvíc frčí. Přidal taky tipy na knížky, které by neměly ujít vaší pozornosti. A názorně ukázal několik lifehacků a aplikací, které byste měli zařadit do svého života. Také se svěřil s tím, jaké bylo projít si sabatiklem. Udělal by to znovu a doporučil ostatním?

Jak moc se stres propisuje do našich životů? Díky čemu žít delší život? Fungují doplňky stravy? Co chtít u doktora při vyšetření krve? A jak funguje Tomášova aplikace, která slouží jako vylepšený To do list?

⚠️ Posluchači podcastu Proti Proudu mají teď unikátní možnost nakoupit ty nejlepší e-booky a audioknihy z nakladatelství Jan Melvil Publishing se 30% slevou, stačí zadat kód: PROTIPROUDU. S nákupem neotálejte, sleva platí jen do konce dubna. Jdi si nakoupit knížky.

Všechny odkazy na věci o kterých se bavíme najdete na webu https://protiproudu.cz/tomas-baranek-2/

Před 2 týdny 01:06:20

Vojta Dyk: Ambici být světový zpěvák stále mám, o mainstream ale nestojím.

Vojta Dyk je zpěvák, hudebník a herec. Proslavil se jako frontman hudební skupiny Nightwork. Zahrál si ale také ve spoustě filmech: Ženy v pokušení, Revival, pohádce Tři bratři a exceloval ve filmu o Myslivečkovi Il Boemo. V současné době koncertuje se skupinou D.Y.K. nebo tvoří s Tros Discotequos.

Jak Vojta přišel na jeho silné stránky a jak přistupuje ke své umělecké tvorbě? Chce pořád dobýt Ameriku? Prozradil také to za kolika projekty v současné době stojí. Popovídal o důležitosti být v tichu a odpočívat. V podcastu se také svěřuje o jeho vztahu k mainstreamu a o tom, co jsme jako lidé zapomněli. Prozradil, jak zvládá skloubit filmy a koncerty a co ho teď dělá šťastným.

Partnerem jsou ceskepodcasty.cz, kde budu moc rád, když tuto epizodu ohodnotíte. Pomůžete mi dostat ji mezi širší publikum. Moc díky za to i za každou pozitivní reakci a sdílení.

29. únor 2024 54:58

Veronika Ždárský Pospíšilová: Staví školy v Kambodži. Co ji Dalajláma naučil o štěstí?

Veronika Žďárský Pospíšilová je jogínka, díky které mají tisíce Kambodžanů vzdělání. Ve svých 23 letech pomohla v Kambodži postavit několik škol. V současné době pomáhá se svou nadací Hvězdice tisícům dětem za lepším vzděláním.

Proč jsou tam lidi, kteří nemají nic, šťastnější než my tady? Jak je to v Kambodži se vzděláním a jak se tam dá postavit škola? Kdo nám v životě dává největší lekce? A co jí řekl na osobním setkání Dalajláma?

16. únor 2024 46:50

AI mi vzala práci! Proti Proudu s Danem Tržilem

Jaké to je, když zkušeného podcastera vystřídá umělá inteligence? Když se role obrátí a Dan je ten, kdo tady odpovídá. Otevřený rozhovor podcastera Dana Tržila o jeho cestě v práci, životě a vyprávění o tom, jaké to je jít proti proudu.

Přihlašte se k osobnímu newsletteru https://protiproudu.cz/email/ pro moje nejlepší tipy a nástroje pro spokojený život.

25. leden 2024 01:11:10

Módní návrhář Jan Černý: Baví mě bourat škatulky. Globální módní trendy neexistují

Jak vlastně móda funguje? Jakou roli hrají přehlídky? Opravdu si na sebe ty šílenosti někdo bere? A proč za to lidi platí takové peníze?

Dalším hostem Proti Proudu je módní návrhář Jan Černý. Prosadil se už na škole, kde navrhnoval kolekci bot značky Prestige. Poté se dostal na elitní stáž, založil svojí vlastní značku oblečení Jan Societé, pořádá módní přehlídky. Otiskl se i do letošní olympiády v Paříži. Pro českou reprezentaci navrhl kolekci oblečení.

Jana jsem se zeptal na zákulisí tvoření olympijské kolekce a na jeho stáž v pařížském módním domě Louis Vuitton. Celkově mě zajímalo, jak se mu podařilo uspět v tak mladém věku. 

Moje "reklamní tipy" v podcastu

Chcete parádní triko Proti Proudu? Jedno pro vás mám

Zaujalo vás italské městečko Monopoli? Vyberte si ubytko zde a vidíme se tam:)

12. leden 2024 01:30:04

Neobyčejný život Václava Nováka - učil indiány, zachránil největší firmy ČR, porazil rakovinu díky JEDNOMU PRINCIPU

Václav Novák je krizový manažer, který zachraňoval největší české firmy. Předtím ale stihl emigrovat do Kanady, kde učil indiány matematiku a fyziku.

Toto je podle mě jeden z nejlepších rozhovorů v Proti Proudu, plný mouder a námětů k zamyšlení. Václav Novák dává stále na podobné principy, ať už při plánování emigrace, řízení velkých firem, nebo boji s rakovinou, který třikrát vyhrál.

V rozhovoru se dozvíte se, jak si ze života udělat kalkulované dobrodružství a plnit si své sny. Jak vyhrát všechny životní bitvy nebo jak zjistit to, co od života chceme. Václav prozradil, jaké jsou podle něj dva nejdůležitější okamžiky v životě nebo to, jak je důležité plánovat a umět to s lidmi. Pokud vás to bude bavit stejně jako mě, dejte mi prosím vědět:)

Partnery podcastu jsou

Yodas - 4 měsíční program pro zkušené majitele firem v pražském byznys hubu Opero

BYZNYScast Dana Tržila - Můj druhý podcast o podnikání. Plný praktického know-how a zaměřen na malé firmy, tvůrce, živnostníky a s důrazem na online.

22. prosinec 2023 01:28:40

Největší ČECH v Hollywoodu - Petr Jákl. Jak se dostat na vrchol a nechodit do práce?

Jak se dá pracovat na 62 filmech zároveň? Jaká ranní rutina to Petrovi pomáhá zvládat? Jaký je rozdíl v práci producenta v Česku a v zahraničí? Jaké jsou dvě hlavní schopnosti, které v práci využívá? A proč je důležité vystupovat z komfortní zóny?

Petr Jákl je filmový producent, režisér, kaskadér, scénárista a příležitostný herec. Svým zápalem a pracovitostí se dostal až do Hollywoodu, kde spolupracuje s tamními hvězdami. Režíroval filmy Kájinek, Ghoul a Jan Žižka a právě tento nejdražší český film mu otevřel producentskou cestu do Ameriky. Kromě toho je Petr bývalý judista. V roce 2000 reprezentoval Českou republiku na olympijských hrách. O rok později ale sportovní kariéru kvůli zdravotním problémům ukončil.

Partnerem podcastu je

Sunwork – Fotovoltaické elektrárny pro váš dům nebo firmu. I na mém domě je FVE od Sunworku a mají mé doporučení. Mrkněte na web nebo nezávislé recenzní weby a nezapomeňte se přihlásit, že jdete z podcastu Proti Proudu. Dostanete 2 panely, tedy ekvivalent 1 vyrobené MWh zdarma.

7. prosinec 2023 01:14:15

Ondřej Vlček: Jak se stal nejbohatším zaměstnancem Česka? Z brigádníka k miliardám na charitu.

Jak se člověk může vypracovat z brigádníka až na pozici CEO? Jak vydělal více než 4 miliardy a proč dal Ondřej půlku svého majetku do nadace? Proč plní dětské sny a staví dětský hospic? Nebo tipy, jak se bránit před kyberzločinci.

Vždycky ho bavilo programovat a fascinoval ho svět počítačů, proto není divu, že jako brigádník nastoupil do firmy Avast. O desítek let později se firma stala úspěšnou a on byl v jejím čele. Díky příchodu firmy na burzu se tak Ondřej Vlček stal pravděpodobně nejbohatším zaměstnancem v Česku. Penězi chce ale pomáhat. V roce 2021 založil s manželkou Katarinou Nadaci rodiny Vlčkových.

Partneři podcastu jsou:

Fingood – crowdfundingová platforma díky které můžete investovat do úvěrů českých firem

Yodas - 4 měsíční program pro zkušené majitele firem v pražském byznys hubu Opero

24. listopad 2023 01:40:37

Z rozpadlého kravína mezi miliardáře. Zbyněk Frolík a jeho recept na úspěch | PROTI PROUDU

Jak najít své silné stránky? Proč je v podnikání důležitá touha? Jak vést lidi? Jak se řídí firma světové úrovně? Kde vzešla myšlenka na podnikání s nemocničními lůžky? Jaká jsou úskalí velkého majetku? Kolik mu vynáší investice? Jak zvyšovat hodnotu svého majetku?

Zbyněk Frolík je zakladatel a jednatel společnosti LINET, která patří k největším výrobcům nemocničních lůžek na světě (zhruba 90 zemí). Za socialismu společně s manželkou podnikal v pěstování a prodeji květin (zejména růží). Následně se stal vedoucím technického odboru v Motolské nemocnici kde měl na starost zhruba 250 zaměstnanců. Tam se zrodil jeho nápad na podnikání.

Podle časopisu Forbes se řadí mezi 50 nejbohatších Čechů. Založil Akademii produktivity a inovací, je autorem a spoluautorem řady patentů a inovačních myšlenek. Finančně podporuje řadu startupů i firmu vyvíjející lék proti alzheimerovi Alzheon.

Partnerem podcastu je SUNWORK: Kvalitní fotovoltaické elektrárny pro dům nebo firmu - https://sunwork.cz/

👉 INFO O EPIZODĚ: https://protiproudu.net/zbynek-frolik/

Moc díky za poslech a budu vám velmi vděčný za jakoukoliv recenzi, odběr nebo přesdílení podcastu.

7. listopad 2023 01:24:08

Dominik Stroukal: Přijde krize? Pochopte ekonomiku a připravte se na budoucnost.

Je Česko v ekonomické krizi? Jak souvisí inflace s nezaměstnaností? K čemu slouží vysoké úrokové sazby? Co všechno je potřeba změnit ve vzdělávání? Změnil se přístup Dominika ke kryptoměnám? A proč je dobré udržovat dobré sousedské vztahy? Všechny odpovědi na otázky naleznete v této epizodě. 

Dominik Stroukal je ekonom, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a ekonomickým poradcem SatoshiLabs. Také vyučuje na Metropolitní univerzitě Praha. Je autorem několika knih o kryptoměnách a ekonomii jako například Ekonomické bubliny nebo Sex, drogy a bitcoiny. Hostem mého podcastu je už podruhé (poprvé v roce 2019).

Budu moc rád za odběr podcastu a rozhodně si nenechte ujít knihu Proti Proudu - ty nejlepší lekce od hostů podcastu za 8 let.

Partnery podcastu jsou:

Fondee - nejjednodušší cesta k investování. Nyní s novinkou - investujte svým dětem za snížený poplatek. Použijte promokód PROTIPROUDU na 3 měsíce správu účtu ZDARMA.

Viessmann - výrobce prvotřídních tepelných čerpadel. Více informací naleznete na webu tepelka.cz