Magazín Leonardo
29. srpen 2021

Poslechněte si podcast: Vakcíny na jiné nemoci mohou pomoci i v boji s koronavirem, zjistili američtí vědci

Před více než 70 lety došlo k jedné z největších masových potravinových otrav v historii. Mykotoxiny zabily desítky tisíc lidí. Houbová onemocnění škodí dodnes. V Ostravě testují zařízení, které hlídá opotřebení tramvajových kol. Připravil a uvádí David Šťáhlavský.

25:58

Magazín Leonardo

Vydává: Český rozhlas

Magazín aktuálních informací a zajímavostí z různých oblastí vědeckého světa.

Web

24. leden 2022 29:35

Věda a technologie v přímém přenosu

26. prosinec 2021 25:55

Pohádky pod vědeckým drobnohledem

Jak se dorozumívají mravenci a opravdu by mohli přinést Jiříkovi všechny perly? A co pohádkový poustevník, který chtěl uniknout čertovskému pokušení tím, že jedl kobylky? Bylo to kaloricky rozumné? Na pohádky z pohledu vědy se zaměří sváteční Magazín Leonardo. Připravil a moderuje David Šťáhlavský.

19. prosinec 2021 25:48

Jaká je výhoda covidového testování pomocí biočipů?

Čeští vědci jako první na světě vyvinuli test, který je rychlý jako antigenní a zároveň spolehlivý jako PCR metoda. Proč proti covidu-19 očkovat menší děti? Brazílie zažívá nejhorší sucho za posledních několik desetiletí. Zrychluje kvůli tomu kácení deštných pralesů i zdražování základních zemědělských komodit. V 98 letech zemřel nestor české geologie Zdeněk Kukal. Moderuje Martina Rasch.

12. prosinec 2021 25:53

Co vědci aktuálně vědí o variantě koronaviru s názvem omikron?

Jak je to s měřením protilátek a jejich vlivu na nutnost očkování proti nemoci covid-19? Na ostrově v Indickém oceánu zkoumají přírodu vědci z Brna. Analýza pohnutek, které vedly k vraždě Johna Lennona roku 1981. Moderuje David Šťáhlavský.

5. prosinec 2021 25:58

Debaty o očkování a situace kolem nové mutace koronaviru s názvem omikron

Další témata: Klady a zápory LED diod. Přístroj, který detailně monitoruje EKG. Nově chráněné pralesy na Slovensku. Největší vodní elektrárna v severní Itálii. Moderuje David Šťáhlavský.

28. listopad 2021 25:50

Očkování dětí proti covidu-19

Jak bojují s covidem okolní země? V Kalifornii odstartovala první testovací mise obrany planety Země před asteroidy.

21. listopad 2021 25:55

Vývoj pandemie nemoci covid-19 a názory vědců na další opatření

Další témata: Cenu za komunikaci změny klimatu letos získal bioklimatolog Miroslav Trnka. Klimatický summit v Glasgow. Projekt „chytrých oken“, které pomáhají uspořit elektrickou energii. Připravil a moderuje David Šťáhlavský.

14. listopad 2021 25:45

Klimatická konference COP26 ve skotském Glasgow a vývoj pandemie covidu-19

Pořad připravil David Šťáhlavský.

7. listopad 2021 26:00

Některé rostliny mohou být na mráz či sucho připravené. Díky mezigenerační paměti

Šíření koronaviru v Česku zrychluje. Klimatická konference ve skotském Glasgow. Týden Akademie věd. Připravil David Šťáhlavský.

31. říjen 2021 25:58

Covid sílí nejen v Česku, ale i v dalších zemích Evropy

Proč opět rostou čísla nakažených i hospitalizovaných? Vědcům se podařilo identifikovat už téměř pět tisíc planet mimo Sluneční soustavu. Unikátní projekt na odhalování invazních druhů. Připravil David Šťáhlavský.