Glosa dne aneb Co týden dal
5. září 2020

Poslechněte si podcast: Václav Souček: Strategie rozličné

Umění zkratky je svízel, když je převratného dění příliš, proto jen drobky. Před půl rokem se namísto Pekingu zveřejnil Wu-Chan. Čína není ani jedna, ani jednotná, jak se ráda světu prezentuje.

02:02

Glosa dne aneb Co týden dal

Vydává: Český rozhlas

Publicista Václav Souček glosuje současné společenské dění.

Web

26. září 2020 01:58

Václav Souček: V tornistře hůl

Svět sčítá oběti nákazy a padlé. Ten sportovní lituje porážky Primože Rogliče v lítém boji o vítězství na letošní Tour de France, a velebí Tadeje Pogačara. Slovinská kometa udělila v kopcovité časovce svému krajanovi dvouminutovou lekci, a znalci přehánějí v soudech o nové sféře profesionální cyklistiky. Inu - mládí vpřed - ale příště může být všechno jinak. Kolo je kulaté.

12. září 2020 02:03

Václav Souček: Stalo se

Sumarizovat nepominutelné záležitosti je trvalá svízel, neboť zmíní-li glosa následky, nemá šanci podrobně popsat příčiny.

29. srpen 2020 01:43

Václav Souček: Řetěz

Krize způsobená koronavirem dostala některé z našich malých firem na dno existence, neřkuli k bankrotu. Aktuální vláda čelí za dramatického použití prostředků státního rozpočtu tomu nejhoršímu a schytává za to co proto od opozice, včetně obvinění, že si kupuje volební hlasy.

22. srpen 2020 01:59

Václav Souček: Tento způsob léta…

Velmi chytlavý je ten citát plavčího Důry z Vančurova Rozmarného léta, ale kdeže je letos okurková sezóna; navíc okurky stouply v ceně, jako ostatně plodiny vůbec.

15. srpen 2020 01:35

Václav Souček: Se svou pravdou

Není radno příliš se obávat životních konfliktů, jakkoliv jsou neodbytné. „Musíš za svou pravdou stát“ a „neměl za svou pravdou stát“ vtělil Dušan Vančura - bohužel předčasně zemřelý osmdesátník - do textu hymnické písně Spirituál Kvintetu.

8. srpen 2020 01:11

Václav Souček: Odposlechnuto

Zatímco se spekulace o možném bezděčném, či spontánním úniku koronaviru z čínských laboratoří množí, úvahy o možné příčině obří exploze v Bejrútu se ubírají opačným směrem; jako reálné se jeví nejen vyšetřování, ale dokonce vyšetření nevídaně tragické pohromy, srovnávané s Hirošimou.

1. srpen 2020 01:27

Václav Souček: Strachy

Největší obavy má člověk odjakživa z nepoznaného nebezpečí. V březnu tohoto roku strach z nového druhu epidemie bezohledně vstoupil do našich životů a zmizet nehodlá ani v půli léta, navzdory všemožným opatřením na ochranu zdraví a ekonomické prosperity.

18. červenec 2020 01:47

Václav Souček: Co týden dal

  1. týden tohoto roku; Medard se ještě zcela nevypršel, dny se začaly krátit, a do žní zbývá ještě pár hodin. Parlament se dvoukomorově odmlčí, začala „okurková sezóna“ - ale okurky jsou k mání ve fólii a neviditelná ruka trhu si je cení vysoko, stejně jako jiné zájmové potraviny.
11. červenec 2020 01:44

Václav Souček: Ztráty

Když člověka pandemie odstaví na tři měsíce od rozhlasového mikrofonu, tak neví, čím honem začít, a hlavně - čím skončit.